juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

RWE, Neptune Energy ontwikkelen groene waterstofproductiehub voor Nederlandse Noordzee

RWE en Neptune Energy hebben een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst getekend om het H2opZee offshore-demonstratieproject voor groene waterstof vóór 2030 te ontwikkelen.

H2opZee is een demonstratieproject met als doel het bouwen van een elektrolysecapaciteit van 300 tot 500 MW ver in de Nederlandse Noordzee om groene waterstof te produceren met behulp van offshore wind. De waterstof wordt vervolgens via een bestaande pijpleiding naar het land getransporteerd. De leiding heeft een capaciteit van 10 tot 12 GW en is dus nu al geschikt voor de verdere uitrol van groene waterstofproductie tot gigawattschaal in de Noordzee. Het is de bedoeling om in het tweede kwartaal van 2022 te starten met het haalbaarheidsonderzoek. Het project is een initiatief van TKI Wind op Zee, een door de Nederlandse overheid ondersteund initiatief dat mensen, kennis en financiering samenbrengt om de offshore energietransitie te realiseren.

“Waterstof is een gamechanger in het koolstofarm maken van energie-intensieve sectoren, en H2opZee is een van ’s werelds eerste projecten van dit soort en schaal”, zegt Sven Utermöhlen, CEO van offshore wind bij RWE Renewables. “Met Neptune Energy aan onze zijde willen we het H2opZee-project ontwikkelen om aan te tonen hoe offshore wind een ideale partner kan zijn voor de productie van groene waterstof op schaal en om de beste benaderingen voor systeemintegratie te onderzoeken.”

H2opZee bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en een toegankelijk kennisplatform opgezet. Het doel hiervan is om de uitrol van waterstof op zee in Nederland te starten. In de tweede fase wordt het project daadwerkelijk uitgevoerd. Voor die fase moet nog een aanbestedingsmethodiek worden gedefinieerd.

READ  Nederlanders besteden meer tijd aan kerstinkopen dan ooit tevoren

“Als RWE hebben we een trackrecord van 20 jaar in offshore wind en hebben we de waterstofexpertise in de hele waardeketen onder één dak”, vervolgt Utermöhlen. “We zijn ervan overtuigd dat de lessen uit het H2opZee-demonstratieproject zullen helpen bij het opvoeren van de waterstofeconomie in Nederland, aangezien het een belangrijke stap is naar de uitrol van grootschalige groene waterstofproductie op zee.”

“Wij zien een belangrijke rol voor groene waterstof in de toekomstige energievoorziening”, zegt Lex de Groot, algemeen directeur van Neptune Energy in Nederland. “Het kan in onze eigen Noordzee worden geproduceerd. De energietransitie kan sneller, goedkoper en schoner zijn als we bestaande gasinfrastructuur integreren in nieuwe systemen. Deze infrastructuur is technisch geschikt. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen nieuwe pijpleiding op zee nodig en hoeft er ook geen nieuwe aanlanding door het kustgebied te worden gemaakt.”

“Met de PosHYdon pilot zijn we een van de koplopers op dit gebied van offshore energiesysteemintegratie en -hergebruik”, vervolgt de Groot. “De lessen die uit dit project zijn getrokken, zijn van toepassing op H2opZee. Hoe sneller we groene waterstof op zee kunnen opschalen, hoe sneller industrie zoals chemie en staalproductie duurzamer kan worden. Met H2opZee wordt Nederland wereldleider op dit gebied. Daarom zijn we samen met RWE enthousiast over H2opZee en wat het Nederland te bieden heeft.”