december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Slavenhandel: geesten van die verkocht aan Portugezen, Nederlanders als slaven in de 18e eeuw die de Yoruba-bevolking kwetsen

Van Oluseye Ojo, Ibadan

Een Yoruba-leider en hoofd van de zelfbeschikkingsstrijd van de Yoruba-natie, prof. Banji Akintoye, heeft gezegd dat de geesten van de Yoruba-mensen die door hun voorouders voor pinda’s aan Portugezen en Nederlanders werden verkocht als slaven, achter het gebrek aan groei, ontwikkeling, vooruitgang, vrede en eenheid in Yorubaland.

Hij maakte deze opmerking in een open brief aan het Yoruba-volk, die hij zondag persoonlijk ondertekende en via zijn communicatiebureau aan nieuwe mannen ter beschikking stelde.

Akintoye verontschuldigde zich in de brief bij de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel in Yorubaland en zei dat sommige slachtoffers van de slavenhandel de toekomstige generatie Yoruba-mensen vervloekten vanwege de onheilige samenwerking tussen de toenmalige leiders van het Yoruba-volk en de Portugezen en Nederlandse zakenlieden, die in de 18e eeuw naar Afrika kwamen voor de slavenhandel.

Zoals verzameld, werden meer dan een miljoen Afrikanen, waaronder het Yoruba-volk, door Europeanen als slaven naar Europa en Amerika geëxporteerd, die in de 18e eeuw zout naar Afrika brachten via Porto Novo en Whydan Kingdom in de huidige Republiek Benin, door de samenwerking van enkele lokale krijgers.

Akintoye, een gerenommeerd historicus en geleerde, zei dat de vloeken die op het Yoruba-volk zijn uitgesproken door slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel, van wie velen tijdens hun gedwongen reizen naar Europa en Amerika in de Atlantische Oceaan zijn gesprongen, moeten worden gereinigd om zodat het Yoruba-volk kan genieten van Gods gunst, samenhang, eenheid en vooruitgang.

De open verontschuldigingsbrief luidde gedeeltelijk: “Beste Yoruba-mensen, mijn naam is professor Banji Akintoye. Deze brief komt naar u toe als een achterstallige verontschuldiging van de verschillende generaties van het Yoruba-ras die over de hele wereld zijn verspreid. Dit is geen gewone brief; het is een brief die voortkomt uit diepe openbaring en wordt gedeeld door vele kinderen van de God van Yoruba, die over het hele universum zijn gewonnen.

READ  Manchester City 'focus' Nederlandse aanvaller Cody Gagpo - Club kan rivaliteit krijgen van Liverpool

“Voorafgaand aan het kolonialisme en de slavernij in Afrika in de achttiende en negentiende eeuw, was het Yoruba-ras verwikkeld in interne conflicten, resulterend in plunderende, intra-tribale en interne oorlogvoering. Historici zijn het er grotendeels over eens dat dergelijke burgerlijke onrust pas in het tijdperk van kolonialisme en slavenhandel op Afrikaanse bodem leidde tot commercialisering van menselijke gevangenen. Toch moeten we het erover eens zijn dat buitenlanders dit niet hebben gedaan zonder de medewerking van een deel van de inheemse bevolking, de Yoruba.

“Volgens de openbaring waarnaar hierboven wordt verwezen, keek een deel van de gevangengenomen Yoruba-zonen en -dochters die in slavernij werden gesleept, terug en plaatste een vloek op het land en de mensen die hun menselijkheid schonden door ze als slaaf te verkopen. Bovendien onthulde de Heilige Geest dat sommigen van de Yoruba-gevangenen zelfmoord pleegden door van de gevangengenomen schepen te springen en diep in de Atlantische Oceaan te sterven, terwijl anderen eenvoudig de vloek plaatsten en de schande doorstonden door de reis van de gevangene voort te zetten. Hiervoor is de noodzaak van verzoening en onvoorwaardelijke verontschuldigingen reëel en achterstallig.

“Tegen deze achtergrond van gruweldaden van historische proporties tegen de volkeren van Zwart Afrika, die escaleerde in de volledige slavernij, probeert de huidige generatie van de Yoruba een onvoorwaardelijke, oprechte verontschuldiging aan te bieden namens onze vorige generaties voorouders . ., vorsten en leiders die deelnamen aan slavernij, degenen die hun handen vouwden in hulpeloosheid en hopeloosheid, degenen die de andere kant op keken terwijl ze hadden kunnen spreken of zich verzetten tegen de daders van deze gruwelijke misdaad tegen de menselijkheid, en degenen die meewerkten en/of profiteerden van de verkoop van hun broers en zussen, kinderen, ouders, vrienden en buren.

READ  Match meerdere huizen op elke eigenschap

“Woorden alleen kunnen de onmetelijke hoeveelheid lijden die onze broeders en zusters hebben doorstaan ​​tijdens de krachtige passages naar de Nieuwe Wereld niet verzoenen toen ze de nauwe doorgang binnengingen die hen inleidde op de reis zonder terugkeer. Toch moeten er woorden worden aangeboden om wroeging, spijt te uiten en vooral om vergeving te vragen die alleen uit het hart kan komen, en rechtstreeks van de troon van genade.

“In alle realiteit kan een misdaad van een half millennium oud vergeten en vergeetbaar lijken, misschien kan het zelfs verkeerd worden opgevat als verwaarloosbaar en beschouwd worden als een misdrijf dat de verjaringstermijn heeft overleefd; toch, zoals de Yoruba vaak zeggen in de context van hun inheemse retoriek: “Degene die uitwerpselen heeft gepasseerd om het pad te verknoeien, vergeet het misschien, maar degene die de rotzooi moest opruimen zal het nooit vergeten. Zelfs als de geur verdwenen is, kan de gedachte aan de smet en innerlijke overtreding blijven hangen.

“Na dat alles gezegd te hebben, zeggen we het uit de grond van ons hart dat we het oprecht begrijpen als je nog steeds de pijn koestert en de pijn voelt; immers, jaren kunnen de wond genezen, maar het litteken kan altijd blijven. We kunnen alleen maar een beroep doen op u om onze voorouders te vergeven namens wie we deze verontschuldigingen aanbieden; en om ons als nakomelingen van onze dwalende voorouders te vergeven.

“Moge God u zegenen, uw lasten verlichten, tijd vrijmaken voor u en generaties die na u komen en ons land genezen. Bovenal, moge de Heer van het Universum het Yoruba-ras vergeven en het naar een nieuwe bedeling brengen in zijn verdere mars naar het bereiken van verlossing en genot van zijn potentieel, Amen!”

READ  Techleap: ontwikkeling Nederlandse techsector blijft achter