juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pensioenfonds PFZW stopt met investeren in fossiele brandstofbedrijven

Pensioenfonds PFZW stopt met investeren in fossiele brandstofbedrijven

Rook- en stoomgolven van Belchatow Power Station, Europa’s grootste kolengestookte elektriciteitscentrale beheerd door PGE Group, in de buurt van Belchatow, Polen 28 november 2018. REUTERS / Kacper Pempel / File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 16 februari (Reuters) – PFZW, het Nederlandse pensioenfonds voor gezondheidswerkers, zei woensdag dat het tegen 2024 zou desinvesteren in elk fossiele brandstofbedrijf dat geen “overtuigende en verifieerbare” strategie heeft om de doelen te bereiken die zijn uiteengezet in het klimaatakkoord van Parijs.

Het besluit van PFZW, met 278 miljard euro ($ 316 miljard) aan activa, volgt op soortgelijke stappen van andere vermogensbeheerders om de manier waarop ze beleggen te herzien als onderdeel van een wereldwijde inspanning om tegen 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken.

Sommigen hebben ervoor gekozen om sectoren met een hoge CO2-uitstoot helemaal te verlaten in de strijd tegen klimaatverandering. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Het Nederlandse fonds zei dat het tussen nu en 2024 zou samenwerken met andere grote investeerders en in gesprek zou gaan met bedrijven waarin het investeert. Het zei ook dat het specifieke nadruk zou leggen op het stoppen van de winning in het noordpoolgebied en investeringen in nieuwe productie.

“Zo nodig wordt er gestemd tegen de benoeming van bestuurders die onvoldoende bijdragen aan de transitie van hun bedrijf”, aldus het fonds in een verklaring.

PFZW was niet direct bereikbaar voor een inschatting van welk percentage van haar portefeuille door het besluit zou kunnen worden getroffen.

READ  Celtic outcast 'getarget' door Nederlandse kant terwijl Hoops mogelijke vervanging in de rij zet

Het jaarverslag 2020 van het fonds toonde investeringen zoals een belang van 250 miljoen euro in Chevron Corp (CVX.N) en kleinere belangen in onder meer Total, Shell en BP.

($ 1 = 0,8794 euro)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Toby Sterling; Bewerking door David Holmes

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.