juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe deze Nederlandse ondernemers een biologisch landbouwbedrijf bouwden in Oost-Afrika

Hoe deze Nederlandse ondernemers een biologisch landbouwbedrijf bouwden in Oost-Afrika

Oeganda koopt chia, sesam en vogeloogpeper van kleine boeren.

Het Oegandese landbouwbedrijf heeft aandelen in de export van drie producten van Oeganda naar Europa: chiazaad, sesamzaad en gedroogde bird’s eye chili. Hoe we het deden in Afrika Oprichter en CEO sprak met Mark Vaughan over de strategische stappen die zijn genomen om het bedrijf te laten groeien en de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Een bedrijf opzetten in Oeganda

Van H besloot een carrière in de landbouw op te bouwen toen hij aan het inpakken was door Afrika na het afronden van de middelbare school in zijn thuisland Nederland. Tijdens het werken op een missiepost in Kisumu, Kenia, groeide zijn interesse. Hij keerde terug naar huis en studeerde ’s avonds aan de universiteit om de cursuspassen te krijgen die nodig waren om deel te nemen aan het tropische landbouwprogramma. Sinds zijn afstuderen in 1987 is hij betrokken bij de biologische landbouw.

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 zette Van H plannen op om in verschillende gebieden – India, Turkije en Zuid-Amerika – biologisch katoen te gaan telen en katoen te verwerken in de textiellijn van zijn bedrijf. “Destijds had ik contact met een groep mensen die met hulp van een Zweedse donor de biologische katoenteelt wilden starten in Oeganda”, vertelt hij.

Het Longo Cotton Project werkte samen met Van Esh, dat al kopers had om de katoenmarkt te beschermen. “Als je met biologisch katoen werkt, moet je ook kijken naar roterende gewassen als onderdeel van het biologische landbouwsysteem, toen hebben we besloten om sesam toe te voegen in Oeganda”, zegt hij. Om de kwaliteit van de sesamteelt te meten en te controleren, moet u echter een verwerkingsbedrijf opzetten voor zaadreiniging met een hoge zuiverheid (natuurlijk roken). Dus we werkten om die ruimte te krijgen en in 2002 werd een fabriek gehuurd die elk zaad of graan tot 99,95% met een hoge zuiverheid kon verwerken en reinigen.

De fabriek, die 20 km buiten Kampala ligt, is voorzien van een natuurlijk rooksysteem dat geschikt is voor natuurlijke biologische verwerking.

Verbetering van de distributie

Oeganda is altijd een hulpbron geweest van kleinschalige boeren. Het bedrijf leidt boeren op via gekwalificeerde veldwerkers. Door de overeenkomst met de boeren garandeert het de aankoop van alle cash crops.

READ  Nederlandse bedrijven hebben moeite om de loonstijgingen bij te houden, zeggen werkgevers

Het bedrijf richt zich niet langer op katoen en de huidige sterke concurrentie op die markt zal deze inspanning niet lang volhouden. Het koopt nu sesam-, bird’s eye chili- en chiazaden van zijn contractboeren. Van H legt uit dat het bedrijf in Oeganda in de loop van de tijd goede relaties heeft opgebouwd, waardoor het boeren kan vinden om aandelen aan Oeganda aan te bieden.

Als Oeganda zich in een regio wil vestigen, onderzoekt het eerst of het producenten kan vinden die al op natuurlijke wijze boeren. Ook wordt gekeken of potentiële contractboeren een biologische certificering op basis van pesticidengebruik nodig hebben.

“Vervolgens benaderen we lokale leiders op alle niveaus en introduceren het programma van draaiende radiocommercials. Soms beginnen we eerst met demovelden. Je moet boeren laten zien dat dit een aantrekkelijk bedrijf kan zijn.

Soms is contracteren met een boer nog geen garantie voor aanvoer, beaamt Van H. “Als er aan het einde van het seizoen een andere partij een hogere prijs biedt dan we voor het seizoen hebben afgesproken, kunnen ze tegen een hogere prijs verkopen. We proberen dit te bestrijden door ervoor te zorgen dat onze positie in dat gebied en de gemeenschap sterk is.

Waarom Sesam, Chia en Chili?

Van H zegt dat het een duidelijke beslissing was omdat sesam al door kleine boeren werd verbouwd.

Aan de andere kant werkt de bird’s eye chilipeper goed omdat hij gemakkelijk te kruisen is met andere planten zoals bonen. “Tegen de tijd dat je overblijvende chilistruik groeit, heb je misschien al twee zaden geoogst. Je kunt chilipepers in de ring rond je veld planten of de gehakte paprika’s in water laten weken en het gebruiken als een natuurlijk insecticide tegen zachtaardig ongedierte,” zegt Van H. “Dit leren we onze boeren.”

Xia brengt momenteel veel geld binnen voor boeren. Zuid-Amerika, de belangrijkste producent van het gewas, heeft een heel slecht seizoen. Dit betekent dat veel kopers op zoek zijn naar alternatieve leveranciers. “Plots hebben we eisen van over de hele wereld. We weten niet hoe lang dit gaat duren, maar de boeren kunnen er komend seizoen van profiteren.

READ  Hot Property: A Cute Dutch Colonial Flip in Casa Linda Forest

Omdat het een gewas met een korte cyclus is, kunnen boeren snel reageren op de marktvraag en meer betaald krijgen.

De verwerkingsfaciliteiten van Oeganda delen buiten de hoofdstad Kampala.

De verwerkingsfaciliteiten van Oeganda delen buiten de hoofdstad Kampala.

Biologisch potentieel en malariabescherming

Om zijn biologische certificering te behouden, moesten de aandelen van Oeganda sinds de oprichting twee keer het centrum van de landbouwactiviteit verplaatsen. Elke keer was te wijten aan het Internal Residual Spray (IRS) -programma van de regering om de verspreiding van malaria in het land uit te roeien.

“De Oegandese overheid gebruikte dichloordifenyltrichloorethaan (DDT) om de muren van hutten waar mensen wonen te besproeien”, zegt Van H. “Als je DDT spuit in die hutten waar onze boeren ook hun gewassen opslaan, verlies je onze biologische certificering.

In 2008 verlieten de aandelen van Oeganda zijn oorspronkelijke locatie en alle kleinschalige boeren die daar waren gevestigd als gevolg van het sproeiprogramma, werden herbouwd naar een ander district in het noorden van Oeganda. (Het bedrijf is bezig met herstructureringen voor reguliere boeren.

Maar het duurde niet lang voordat de Oegandese regering het IRS-project naar de nieuwe biologische basis van Oeganda bracht, die opnieuw moest gaan, dit keer naar de onderafdeling West-Nijl in het noordwesten van Oeganda.

Helaas is er een nieuw IRS-project in de West-Nijl. Het werd uitgesteld vanwege Govt-19, maar het zal uiteindelijk gebeuren. We gaan door en hopen in december de volgende oogst te kunnen kopen. Hier zie je duidelijk hoe uitdagend het is om een ​​gecertificeerd biologisch project op te zetten. Oeganda heeft een grote kans als het gaat om biologische productie en de biologische markt, maar omdat het niet serieus wordt genomen en beschermd, loopt heel Oeganda en alle kleinschalige boeren deze kans mis.

Afdekking tegen risico – Betreed de reguliere markt

Om duurzaam en duurzaam te zijn, moeten Oegandese voorraden afstand nemen van volledig afhankelijk te zijn van gecertificeerde biologische producten en de reguliere (niet-biologische) grondstoffenmarkt betreden.

READ  [Key Companies] Biologische honingmarkt | Natuur Nats, Nederlands Goud, Longines

Met deze markt in gedachten, blijft het alle drie de gewassen ontvangen uit gebieden waar de biologische integriteit van de toeleveringsketen niet kan worden gegarandeerd vanwege het IRS-programma. “Toen we voor het eerst naar de traditie gingen, was ik er niet blij mee. Maar na verloop van tijd zag ik de mogelijkheid om het gevaar te verspreiden.

Boeren ontvangen niet noodzakelijkerwijs de premium prijs die beschikbaar is voor gecertificeerd biologisch, maar deze regeling zal boeren ten goede komen aangezien het bedrijf optreedt als een gegarandeerde koper.

Wereldwijde kopers vinden

Van H schrijft het succes van het bedrijf bij het aantrekken van kopers toe aan zijn ervaring in de gecertificeerde goederenhandel in de afgelopen drie decennia. “We hebben geen probleem om klanten te vinden. Het is de combinatie van de markt kennen en een goede reputatie opbouwen. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je een artikel kunt leveren dat je klanten echt nodig hebben en dat aan al hun behoeften voldoet”, zegt hij.

Aandelen van Oeganda zijn FSSC 22000-gecertificeerd, een van de hoogste beschikbare voedselveiligheidsnormen. “We hebben al heel lang een fairtrade-certificaat. We nodigen onze klanten uit in Oeganda, zodat we ze kunnen laten zien wat we doen, wat belangrijker is dan gecertificeerd worden.

Een succesvolle waardeketen creëren

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het opzetten van een agroproductenbedrijf, heeft Van H wat advies.

“Je moet vaststellen of er vraag is in de markt en de kwaliteit van de grondstof. Zorg voor een betrouwbaar aanbod van boeren in plaats van te kopen van agenten die geen controle hebben over wat er op de grond gebeurt.

“Ook op verschillende niveaus zijn kwaliteitscontrole en -controles belangrijk”, zegt hij.

Ten derde benadrukt Van H het belang van een verwerkingssysteem dat een constante kwaliteit kan garanderen.

“Je wilt geen klant verliezen door jezelf voor een onaangename verrassing te stellen. Het is zoals alles; leermethode door te doen. Elk onderwerp heeft zijn specifieke uitdagingen, je moet begrijpen hoe je goede kwaliteit kunt leveren.”


Oeganda CEO Mark von Esch deelt contactgegevens

Contactgegevens zijn alleen bekend bij onze maandelijkse/jaarlijkse abonnees. Abonneer je hier.