april 26, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Euro 2022 | Frankrijk bereikt halve finales, eindigt Nederlandse titelverdediging

Frankrijk beëindigde zijn reeks kwartfinale-eliminaties in grote toernooien door Nederland met 1-0 te verslaan na extra tijd om voor het eerst door te gaan naar de halve finales van het EK Dames.

Frankrijk maakte een einde aan de reeks uitschakelingen in de kwartfinales in grote toernooien door Nederland met 1-0 te verslaan na extra tijd om zaterdag voor het eerst door te gaan naar de halve finales van het Europees Kampioenschap Dames.

Eve Périsset zette een penalty om in de 102e minuut, na een overtreding van Dominique Janssen op Kadidiatou Diani die via videoreview werd toegekend om een ​​einde te maken aan de titelverdediging van Oranje.

De Fransen verlieten de kwartfinales van hun laatste vijf internationale toernooien – Euro 2013, het WK in 2015, de Olympische Spelen in 2016, Euro 2017 en het WK in 2019 – maar de vloek is voorbij.

Zij maakten de opstelling van teams compleet in de halve finale, waar woensdag Duitsland wacht. Gastland Engeland en Zweden ontmoeten elkaar dinsdag.

Frankrijk heeft slechts één keer eerder de halve finale van een groot toernooi bereikt – het WK in 2011.

Een spannende, end-to-end wedstrijd ging alleen naar extra tijd dankzij de losbandige Franse afwerking en de genialiteit van de Nederlandse doelman Daphne van Domselaar, die opnieuw inviel voor Sari van Veenendaal na de schouderblessure van de Nederlandse aanvoerder tegen Zweden in de groepsfase.

Haar beste redding kwam in de vierde en laatste minuut van de blessuretijd, toen ze naar links vloog om een ​​kopbal van Wendie Renard opzij te schuiven. Een minuut eerder daagde Van Domselaar Delphine Cascarino uit bij de eerste paal, die ook al vroeg in de eerste helft goed redde van de buitenspeler.

Ook Frankrijk trof via Cascarino de paal, terwijl Nederlandse verdediger Stefanie van der Gragt in de eerste helft tweemaal schoten op de doellijn blokkeerde.

De beste kans van de vele kansen die Frankrijk creëerde, viel op Grace Geyoro, die in de 87e minuut op de een of andere manier naast kopte vanaf drie meter – en even later werd gewisseld.

Nederland domineerde in de eerste helft, maar verbeterde in de tweede helft maar kon steraanvaller Vivianne Miedama niet genoeg in het spel krijgen.