maart 28, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Frankrijk vs. Nederland – Voetbalwedstrijdverslag – 23 juli 2022

Verdediger Eve Perisset scoorde een penalty in de extra tijd en bezorgde Frankrijk zaterdag voor het eerst een 1-0-overwinning op houders van Nederland en een plaats in de halve finales van het EK Dames.

Frankrijk, wiens laatste drie optredens op het EK eindigden in de kwartfinales, zocht wanhopig naar een opening om te scoren terwijl ze het Nederlandse doel bleven omringen, maar het kostte Perisset’s strafschop in de 102e minuut om eindelijk de impasse te doorbreken.

– Dames euro’s: Nieuws & functies | Wedstrijden & resultaten | Tafels
– Bekijk het EK LIVE op ESPN: Navigeer door het schema
– Heb je geen ESPN? Krijg direct toegang

De ploeg van Corinne Diacre kreeg de penalty nadat Kadidiatou Diani werd neergehaald door verdediger Dominique Janssen en Perisset haar poging in de hoek van het net schoot langs de duikende Daphne van Domselaar, die schitterend was geweest.

“Alle spelers hebben hun rol gespeeld en we hebben gezien hoe goed dat werkte”, zei Diacre. “We hadden graag eerder gescoord, maar we stonden tegenover een ongelooflijke Nederlandse keeper.”

Frankrijk is na Duitsland, Noorwegen en Zweden het vierde land dat de halve finales van het EK Dames, het WK en de Olympische Spelen heeft bereikt.

Ze spelen woensdag achtvoudig Europees kampioen Duitsland, nadat gastland Engeland dinsdag in de eerste halve finale tegen Zweden speelt.

Frankrijk had voor de rust al hun acht doelpunten in de groepsfase gescoord, maar ondanks het feit dat Nederland onder meedogenloze druk stond, slaagde het er niet in om binnen 90 minuten te scoren.

READ  Nederlandse bakkerijen worden bedreigd met sluiting omdat de energiekosten stijgen, zeggen brancheorganisaties

Oranje had gedurende de hele wedstrijd één schot op doel, zelfs met hun all-time topscorer Vivianne Miedema die terugkeerde naar de line-up nadat ze twee groepsfasewedstrijden had gemist vanwege COVID-19.

De Nederlandse kant van Mark Parsons had ook veel geluk met Van Domselaar, wiens ongelooflijke reddingen de wedstrijd in extra tijd brachten.

De 22-jarige had één cap voordat hij het overnam van de geblesseerde Sari van Veenendaal in hun eerste 1-1 gelijkspel tegen Zweden.

Van Domselaar blokkeerde een laag schot van Diani in de 15e minuut en krachtige aanvallen van Charlotte Bilbault en Delphine Cascarino van buiten het strafschopgebied in de volgende vijf minuten.

“We hebben alles gegeven. Er is geen speler met nog een greintje energie over”, zei Parsons.

“De eerste helft was heel moeilijk, dat waren wij niet, maar dankzij Daphne kwamen we op 0-0 binnen.” [van Domselaar] en anderen. Tweede helft was veel beter, we geloofden echt in extra tijd, maar we hadden vermoeide lichamen. Ik kon niet trotser zijn op de inspanning.”

De Franse Cascarino bleef in de 27e minuut met een inspanning op zoek naar de openingstreffer, maar haar poging raakte de paal.

Melvine Mallard dacht toen dat ze eindelijk de opener voor Frankrijk had gevonden in de 37e, maar Stefanie Van Der Gragt blokkeerde haar schot op de doellijn.

De goed gepositioneerde Van Der Gragt blokkeerde vervolgens een nieuwe aanval van Grace Geyoro, die vier minuten later haar geluk van dichtbij beproefde.

Geyoro, die in de Franse toernooiopener tegen Italië een hattrick pakte, kon drie minuten voor tijd het doel niet meer van dichtbij vinden.

READ  'Het kostte me 10 jaar om Nederlands te leren - maar taal is maar een klein onderdeel van communicatie'

Maar Frankrijk verdiende de overwinning en het laatste schot van 33-9 in hun voordeel, met 11-1 op doel, toonde hun dominantie.