mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Joost Klein krijgt de steun van haar land ondanks een uitsluiting van de competitie na een klacht van een vrouwelijk teamlid

Joost Klein krijgt de steun van haar land ondanks een uitsluiting van de competitie na een klacht van een vrouwelijk teamlid

Eurovisie Fans waren vrijdag geschokt Nederlands Een dag voor de finale werd deelnemer Joost Klein uitgeschakeld in de competitie.

De 26-jarige rapper en zanger, die Eurobaba binnenkwam als eerbetoon aan zijn overleden ouders, plaatste zich donderdagavond voor de live finale in de Malmö Arena. Zweden.

Joost kreeg later te horen dat hij niet meer mocht meedoen nadat hij door de politie was ondervraagd over een incident waarbij 'een vrouwelijk lid van het productieteam' betrokken was.

Nog voordat officieel bekend werd gemaakt dat ze was gestopt met de show, was haar deelname al twijfelachtig toen ze vrijdagochtend vroeg niet optrad tijdens twee generale repetities.

Waarom werd Joost Klein uit de competitie gezet en wat waren de reacties?

Songfestivalfans waren vrijdag geschokt toen de Nederlandse deelnemer Joost Klein, een dag voor de grote finale, uit de competitie werd uitgeschakeld.

Waarom werd hij gesneden?

De Zweedse politie maakte vrijdag bekend onderzoek te doen naar Joost naar aanleiding van een klacht van een 'vrouwelijk lid van het productieteam' over een incident na zijn halvefinalewedstrijd.

Deze laatste ontwikkeling zorgde voor nog meer verwarring bij het evenement, waarbij de organisatoren al alert waren op de finale en een grote ijzeren barricade rond de locatie oprichtten ter voorbereiding op het geplande protest.

Er was een zware politie-aanwezigheid toen duizenden pro-Palestijnse demonstranten naar Malmö, Zweden, waar de finales werden gehouden, afdaalden en eisten dat de Israëlische zanger Eden Golan van deelname werd uitgesloten.

Golan is een bliksemafleider geworden voor de kritiek van demonstranten die hebben opgeroepen hem uit de wedstrijd te verwijderen, terwijl anderen hebben opgeroepen tot een boycot van het populaire liedjesfestival en een staakt-het-vuren in de zeven maanden durende oorlog in Gaza.

READ  Joanna Yeates' moordenaar Vincent Tabak verplaatst naar gevangenis met lager risico na mislukte overdracht naar Nederlandse gevangenis

De 20-jarige deelnemer werd ook gefilmd terwijl ze haar powerballad Hurricane repeteerde, terwijl andere leden van haar groep haar probeerden af ​​te werpen met luid gejuich en pro-Palestijnse gezangen.

De European Broadcasting Union (EBU) maakte zaterdag uren voor de finale bekend dat Klein niet meer meedoet.

In een verklaring van de EBU staat: 'De Nederlandse artiest Joost Klein zal dit jaar niet deelnemen aan de grote finale van het Eurovisie Songfestival.

De 26-jarige rapper en zanger, die met Eurobaba meedeed als eerbetoon aan zijn overleden ouders, plaatste zich donderdagavond voor de live finale in de Malmo Arena in Zweden.

'De Zweedse politie onderzoekt een klacht van een vrouwelijk lid van het productieteam na een incident na haar optreden in de halve finale donderdagavond.

'Hoewel het juridische proces zijn beloop heeft, is het misschien niet gepast dat hij doorgaat in de competitie.

‘In tegenstelling tot sommige berichten in de media en speculaties op sociale media, willen we duidelijk maken dat er geen andere acteurs of leden van de cast bij dit incident betrokken waren.

'We hanteren een nultolerantiebeleid voor ongepast gedrag op ons evenement en streven ernaar een veilige werkomgeving te bieden voor al het personeel bij de wedstrijd.

'In het licht hiervan wordt het gedrag van Joost Klein jegens een teamlid beschouwd als in strijd met de mededingingsregels.

'De grote finale van het 68e Eurovisie Songfestival gaat nu door met 25 deelnemende nummers.'

De Nederlandse omroep AvroTros zei dat zij de diskwalificatie van Klein voor de competitie 'disproportioneel' vond.

In een verklaring op X eerder op Twitter zei Songfestival, de officiële pagina van de Nederlandse vertegenwoordigers: 'We zijn op de hoogte van de diskwalificatie door de EBU. @AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de uitslag. Wij vinden dit erg jammer en komen er later op terug.'

READ  De tulpentijd begint met de Nederlandse cultuur, met tulpen volop tentoongesteld

Joost Klein werd gediskwalificeerd na een vermeend incident met een cameraman op de achtergrond

Zijn tijd in het toernooi

De Nederlandse zangeres is een van de favorieten van de bookmakers om de wedstrijd te winnen met haar speelse pop-rap Eurobaba, die popdeuntjes mixt met vrolijke hardcore en door een criticus werd omschreven als 'zo slecht' dat je 'muziek voor altijd' zult afwijzen. .

Maar het incident verkleinde zijn kansen om de wedstrijd te winnen nadat hij naar verluidt een meningsverschil had gehad met een cameraman over een incident backstage.

Klein, die op jonge leeftijd zijn ouders verloor, is een lied over een wees die door Europa ronddwaalt op zoek naar zichzelf. Zijn vader leerde hem geloven in een Europa zonder grenzen.

Klein miste de generale repetitie van vrijdag na het incident van donderdag; De Nederlandse omroep AVROTROS reageerde op de ‘buitenproportionele’ acties van de EBU en zei dat het ‘ongepast’ was dat de acteur zou concurreren.

Klein had al voor controverse gezorgd na een botsing met de in Israël gevestigde Edan Golan, die het lied moest herschrijven nadat de orkaan leek te verwijzen naar de aanslagen van 7 oktober door Hamas.

Donderdag, nadat haar werd verteld dat ze geen antwoord hoefde te geven op de vraag of de aanwezigheid van Golan andere Eurovisie-artiesten in gevaar zou brengen, vroeg Klein: 'Waarom niet?' Ze bedekte zijn hoofd terwijl ze sprak.

Golan antwoordde: ‘Ik denk dat we hier allemaal om één reden zijn, en maar voor één reden. De EBU neemt alle veiligheidsmaatregelen om er voor iedereen een veilige en inclusieve plek van te maken.

'Dus ik denk dat het voor iedereen veilig is, anders zouden we hier niet zijn.'

READ  T20WC: Sri Lanka verslaat Team A, zegt Nederlandse aanvoerder Sealer
De zanger kwam donderdag tijdens een persconferentie in botsing met de Israëliër Edan Golan (rechts).
De Nederlandse zangeres is een van de favorieten van de bookmakers om de wedstrijd te winnen met haar speelse pop-rap Eurobaba, die popdeuntjes mixt met vrolijke hardcore en door een criticus werd omschreven als 'zo slecht' dat je 'muziek voor altijd' zult afwijzen. .

Wat was de reactie daarop?

Ruim 175.000 fans tekenden een petitie waarin werd opgeroepen om de rapper weer in de competitie te laten opnemen, maar de organisator gaf de nederlaag toe en schreef online: 'Helaas hebben we niet de aandacht van de EBU getrokken, maar we zullen altijd liefde tonen aan Joost. '

Ondanks dat Zwitserland in de finale van zaterdag de Nemo Cup mee naar huis nam, blijven fans hun steun betuigen aan de deelnemer, waarbij sommigen beweren dat hij de 'echte winnaar' is.

Eén schreef op sociale mediasite X: 'Wij steunen u';

Bedankt Joost voor het verenigen van Europa. Schaam je EBU!';

'Ik heb zoveel medelijden met hem';

'Joost zal bekend staan ​​als winnaar van Songfestival 2024'

Een petitie waarin wordt geëist dat Klein weer deelneemt aan de competitie heeft meer dan 175.000 handtekeningen verzameld.
Maar de redacteur gaf toe dat het pleidooi aan dovemansoren gericht was: 'Helaas hebben we de aandacht van de EBU niet getrokken'.
Ondanks dat de Zwitserse Nemo de trofee mee naar huis nam in de finale van zaterdag, blijven fans hun steun betuigen aan de deelnemer, waarbij sommigen beweren dat zij de 'echte winnaar' is.