december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse AI-chipmaker Axelera haalt $ 27 miljoen op

Eindhovense “krachtige en geavanceerde oplossingen voor AI aan de rand” maker Axelera heeft $ 27 miljoen opgehaald in een Series A-ronde. Volgens het bedrijf zullen de fondsen worden gebruikt om “de lancering en massaproductie van Axelera AI van zijn AI-versnellingsplatform van de eerste generatie te ondersteunen, mogelijk gemaakt door zijn disruptieve in-memory computing en datastroom.” Sinds eind 2021 heeft de startup $ 47,5 miljoen opgehaald.

Axelera’s $27 miljoen werd geleid door bestaande investeerders Innovatie-industrieën en vergezeld door, ook bestaande investeerder, imec.xpandnet als de Federale Holding en Investeringsmaatschappij van België (SFPIM).

Extra financiering werd verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via het Innovatiekrediet van $ 6,7 miljoen, een speciale lening gereserveerd voor zeer innovatieve en impactvolle projecten, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

“Ons buitengewone team combineert complementaire expertise op het gebied van deep learning, in-memory computing, dataflow-architectuur en AI-software met een bewezen staat van dienst op het gebied van zakelijk succes. We kijken ernaar uit om nieuwe AI-oplossingen over de hele wereld te lanceren die zullen voldoen aan de veeleisende vereisten van AI-applicaties aan de edge,” zei Evangelos EleftheriouCTO en mede-oprichter van Axelera AI.

Axelera AI streeft ernaar om ’s werelds meest efficiënte en geavanceerde oplossingen voor AI aan de rand te produceren. Volgens het bedrijf zal zijn hardware- en softwareproduct “de AI-rekenkracht van een hele server concentreren in een enkele chip tegen een fractie van het stroomverbruik en de prijs van AI-hardware van vandaag.”

Van geselecteerde klanten en partners wordt verwacht dat ze deze oplossing begin 2023 in ontvangst nemen.

READ  Italië overweegt om houwitsers naar Oekraïne te sturen, zegt Nederlandse premier

Afgelopen december bracht het bedrijf zijn eerste testbench-chip uit – Thetis Core – het leveren van 39,3 tera bewerkingen per seconde (TOP/s) met een efficiëntie van 14,1 TOPs/W bij een INT8-precisie in minder dan 9 vierkante millimeter.

“De afronding van deze investeringsronde komt slechts enkele maanden na onze aankondiging van de Thetis Core, die de AI-gemeenschap de voordelen van onze technologie bewees. De sterke inzet van onze investeerders bevestigt alleen maar dat er in het Europese AI-landschap ruimte en behoefte is aan een leider. We zijn verheugd om deze verantwoordelijkheid op ons te nemen en zijn vastbesloten om de aanwezigheid van Europa in de wereldwijde AI-sector te versterken,” zei Fabrizio del MaffeoCEO en mede-oprichter van Axelera AI.

Over de investering, Innovation Industries’ Sander Verbrugge concludeerde: “Axelera AI is een unieke Nederlandse start-up op weg om een ​​disruptieve AI-chip te leveren die de toepassing van AI aan de ‘rand van IOT’ zal versnellen. Betaalbare AI-rekenkracht die op een laag stroomverbruik werkt, is essentieel om het volledige potentieel van AI in ons dagelijks leven te ontsluiten. We zijn er trots op deel uit te maken van deze reis en dit team van wereldklasse te ondersteunen bij het bereiken van zijn ambities.”