april 23, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De kuddegrootte van Australië in de schijnwerpers terwijl landen stappen zetten om de methaanemissies te verminderen

Australië staat misschien op het punt een belofte te ondertekenen om de methaanemissies te verminderen, terwijl in Nieuw-Zeeland de regering overweegt een belasting op boeren te heffen om de uitstoot te verminderen.

In Nederland koopt de overheid al boerderijen terug en wil de veestapel met 30 procent terugbrengen om de in de jaren tachtig gedane toezeggingen na te komen. Dus, zijn er lessen voor Australië?

Nederland is een klein land met een grote populatie mensen en vee.

Er zijn 35.000 boeren en een veestapel van meer dan 1,5 miljoen.

De uitstoot van ammoniak en stikstof door koeien, varkens en kippen vervuilt al decennia het milieu. In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat het land in de jaren tachtig de toezeggingen aan de Europese Unie heeft geschonden.

De regering kondigde aan dat ze die uitspraak zou aanpakken door de uitstoot van stikstof en ammoniak van boerderijen in slechts acht jaar met 50 procent te verminderen.

Koeien in een Hollandse stal, metalen vloer met roosters, koeien eten of zitten.
Mest vermengd met urine in Nederlandse melkveestallen wordt gebruikt om de paddocks te bemesten om veevoer te verbouwen.(Geleverd: Sjoerd Hofstee)

In juni besloot het om 500-600 van de meest vervuilende boerderijen terug te kopen en de veestapel met 30 procent te verminderen.

Het is een radicale stap in een land dat afhankelijk is van landbouwexport en een trotse landbouwgeschiedenis heeft.

Overheidsbeleid leidt tot boerenprotesten

Als reactie daarop gingen boeren de straat op om wegen en voedseldistributiecentra te blokkeren met hun tractoren, afval – inclusief asbest – op snelwegen te dumpen en hooibalen in brand te steken.

READ  Nederlandse sponsors maken $ 1,5 miljoen aan Max Verstappen een uitzondering te midden van hun annuleringsgolf in de autosport

Door het hele land hangen Nederlandse vlaggen ondersteboven van boerderijen om de onvrede over het overheidsbeleid te signaleren.

Jeroen van Maanen van de Nederlandse Vereniging van Melkveehouders legde in een YouTube-video uit waarom boeren zo boos waren.

“We moeten ons land verlaten … we moeten onze nationale kudde verminderen … boerderijen zullen instorten, 30, 40, 50 procent van de boeren vreest voor hun toekomst”, zei hij.

Journalist Marc van der Sterren, zoon van een Nederlandse boer, zei dat de demonstranten te ver gingen.

“Ik schaamde me een beetje voor die protesten… ze verbrandden dingen op straat, ze bedreigden een minister”, zei hij.

“Als je naar een privé-huis van een minister gaat om haar en haar familie te bedreigen, denk ik dat je te ver gaat.”

Een serieuze man met donker haar, snor, bril, lichtblauw, zwart, wit patroonoverhemd leunt over hek, blauwe lucht.
Marc van der Sterren heeft nog twee broers in de sector, maar zegt de protesten niet te steunen.(Geleverd: Marc van der Sterren)

Waarom is stikstof een probleem?

Wanneer vee mest produceert en dit vermengt met urine, komt ammoniak vrij, een stikstofverbinding.

Als het in de waterlopen terechtkomt, kan het gevoelige habitats beschadigen en algenbloei veroorzaken.

Er zijn soortgelijke problemen in Australië, waar kunstmest die van boerderijen afvloeit, in rivieren kan uitspoelen, wat kan leiden tot massale vissterfte op de rivieren in het binnenland of milieuproblemen, zoals te zien is in het Great Barrier Reef van Queensland.

In Nederland is het een veel groter probleem vanwege de omvang van het land.

Koemest uit stallen en ammoniak worden verzameld en gerecycled naar paddocks om het voer voor de koeien te verbouwen, maar de stikstof in de mest kan uitspoelen naar het milieu.

Een groep lachende mannen en vrouwen, sommigen in bijpassende blauwe t-shirts met logo voor een glazen huis.
Andrew McKillop (tweede van rechts voor) was in juni dit jaar in Nederland met een Nuffield-beurs.(Geleverd: Andrew McKillop)

Andrew McKillop, een Nuffield Scholar die werkt als National Quality Control Manager voor het Australische avocado-exportbedrijf Avolution, bracht in juni een bezoek aan Nederland om naar de Nederlandse landbouw te kijken.

READ  Tien jaar na de Nederlandse koninklijke ski-tragedie - Royal Central

Tijdens de reis waren hij en de andere winnaars van landbouwbeurzen getuige van de landbouwsystemen die in Nederland worden gebruikt, waar meer dan 50 procent van het land vier meter onder zeeniveau ligt.

“Als er veel stikstof wordt toegepast of veel stikstof en ammoniak wordt geproduceerd, moet er ergens iets gebeuren”, zei de heer McKillop.

Zullen de boeren winnen?

Sjoerd Hofstee is een landelijke verslaggever in Nederland die verslag deed van de rechtszaak en de protesten.

Hij zei dat dit beleid een breuk had veroorzaakt binnen plattelandsgemeenschappen.

“Ze hadden het gevoel dat de overheid reguleert hoe om te gaan met plattelandsgebieden, dus dit is niet alleen” [a] strijd tussen de boeren en de overheid, maar ook een strijd tussen wie de rechten heeft op het platteland”, aldus Hofstee.

Een foto van een serieus uitziende man met terugwijkend bruin haar, witte overhemden met blauwe stippen, een wit T-shirt eronder.
De Nederlandse plattelandsjournalist Sjoerd Hofstee denkt niet dat boeren deze strijd zullen winnen. (Geleverd: Sjoerd Hofstee)

De heer Hofstee zegt dat hij niet denkt dat de Nederlandse boeren, ondanks de protesten, veel kans hebben om hun boerderij te behouden.

“Uiteindelijk denk ik dat de boeren de strijd zullen verliezen”, zei hij.

De heer Hofstee zei dat een door de regering aangestelde bemiddelaar uiteindelijk het plan van de regering bevestigde om de uitstoot tegen 2030 met 50 procent te verminderen, en dat het waarschijnlijk was dat de protesten opnieuw zouden beginnen wanneer de terugkoop van boerderijen begon.

“Dat zal veel stress opleveren, en meer radicale boerengroepen zullen zeggen dat ze de grens hebben overschreden en opnieuw zullen protesteren”, zei hij.

Een waarschuwing voor Australische boeren

Hoewel landbouwsystemen en het debat over duurzaamheid in Australië heel anders zijn, heeft Andrew McKillop deze waarschuwing voor boeren over wat er door de beleidspijplijn zou kunnen komen.

READ  Onrust is niet nieuw, Nederlandse dealmaker Wynaendts Deutsche zit in de stoel

“Het is een oneindig mijnenveld”, zei hij.

“Elke boer die zijn gebruik van fungiciden, pesticiden, chemicaliën of kunstmest niet vermindert, houdt waarschijnlijk zijn winst niet in de gaten.”