oktober 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twee arrestaties verricht in de 40 jaar oude moordzaak van Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador

Twee verdachten zijn vrijdag aangehouden voor de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador in 1982, melden Salvadoraanse media. De arrestaties zijn de eerste in de 40 jaar oude moordzaak, blijkt uit onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA.

De gearresteerde verdachten, minister van Defensie, generaal Guillermo García en kolonel Francisco Antonio Morán, worden maandag voorgeleid aan een rechter in Chalatenango. El Salvador heeft de VS ook verzocht om kolonel Mario Reyes Mena uit te leveren, een andere verdachte in de zaak waarvan wordt aangenomen dat hij de hoofdpersoon is die verantwoordelijk is voor de moorden.

De zaak betreft de moord op vier Nederlandse journalisten die werkten voor de inmiddels ter ziele gegane publieke omroep IKON: Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag. Ze reisden in 1982 naar El Salvador om verslag te doen van gezinnen die in de guerrillazone leefden tijdens de 12-jarige burgeroorlog in het land. Ze werden op 17 maart 1982 in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten door het Salvadoraanse leger.

Een VN-onderzoekscommissie uit 1993 bestempelde kolonel Reyes Mena als “verantwoordelijk voor het plannen van de hinderlaag en de moord”, aldus Zembla. Datzelfde jaar werd in El Salvador een amnestiewet aangenomen, waardoor Reyes Mena in dat land niet vervolgd kon worden. Het strafrechtelijk onderzoek naar de moorden op de vier Nederlandse journalisten ging in 2013 van start en in 2016 werd de amnestiewet van El Salvador opgeheven. Het resultaat was dat daders van misdaden tijdens de Salvadoraanse burgeroorlog nu kunnen worden vervolgd.

Reyes Mena, nu in de 80, bleek in 2018 in de VS te wonen. “De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Je maakt deel uit van een communistisch plan om wraak te nemen’, vertelde Reyes Mena aan Zembla-journalisten die hem over de moorden confronteerden.

READ  Dutch Fork is weer kampioen na het winnen van de klasse 5A voetbaltitel

Volgens Zembla wordt een Nederlandse rechter naar het Midden-Amerikaanse land gestuurd om met de aangehouden verdachten te spreken.