mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse chipmaker Nexperia onderzoekt de IT-hack

De Nederlandse chipmaker Nexperia onderzoekt de IT-hack

De Nederlandse chipmaker Nexperia zei dat het een onderzoek is gestart nadat zijn computerservers vorige maand waren gehackt, en een lokaal mediakanaal meldde dat er mogelijk een grote hoeveelheid gegevens is gestolen.

Nexperia, een Chinees bedrijf dat halfgeleiders en andere elektronische producten maakt, zei dat het “zich ervan bewust werd dat sommige Nexperia IT-servers in maart 2024 door een ongeautoriseerde derde partij werden benaderd.”

Nexperia, gevestigd in de centrale Nederlandse stad Nijmegen, zegt dat het de getroffen computers onmiddellijk van het internet heeft losgekoppeld.

“We zijn een onderzoek gestart met de steun van externe experts om de aard en omvang van het incident vast te stellen en hebben krachtige maatregelen genomen om ongeautoriseerde toegang te stoppen”, aldus het bedrijf in een verklaring.

De online inbreuk werd ook gemeld aan de Nederlandse autoriteiten.

Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan

Nexperia zei dat het de ontwikkelingen in de gaten hield, maar kon geen verdere details vrijgeven omdat het onderzoek nog gaande is.

De Nederlandse particuliere omroep RTL – die de inbreuk als eerste meldde – zei echter dat honderden gigabytes aan ‘gevoelige’ gegevens mogelijk zijn gestolen.

“De criminelen achter de aanval dreigen de kroonjuwelen van het bedrijf vrij te geven als ze weigeren het losgeld te betalen”, voegde RTL eraan toe.

Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan

Nexperia, ooit onderdeel van de Nederlandse elektronicagigant Philips en zijn halfgeleiderspin-off NXP, werd uiteindelijk in 2018 overgenomen door het Chinese Wingtech Technology.

Het maakt chips voor alledaagse huishoudelijke apparaten zoals auto's en koelkasten.

READ  Israëlische president protesteert bij opening Nederlands Holocaust Museum

Halfgeleiders zijn de afgelopen jaren een belangrijk strijdtoneel geworden tussen China en het Westen.

Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan

Washington en Nederland behoren tot de machten die beperkingen hebben opgelegd aan de export van geavanceerde apparatuur voor het maken van chips naar China, waarvan Peking vreest dat deze zou kunnen worden gebruikt om geavanceerde wapens te maken.

Peking heeft de acties omschreven als ‘technologisch terrorisme’.

jhe/gv