april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Banken voeren nieuwe tarieven in voor witwascontroles

De Rabobank zal de tarieven binnenkort invoeren. Foto: Rabobank

Van bedrijven, stichtingen en kerken wordt gevraagd om extra bankkosten te betalen om de kosten te dekken geld witwassen onderzoeken, omroep NOS dinsdag opgemerkt.

ABN Amro, ING en SNS hebben de nieuwe tarieven al ingevoerd en de Rabobank volgt volgende week, aldus de NOS.

Banken zeggen dat de maandelijkse kosten nodig zijn om de extra controles te betalen die ze moeten uitvoeren voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

‘De kosten voor banken zijn de afgelopen jaren flink gestegen’, zegt Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken. ‘Bij dit soort onderzoek zijn zo’n 13.000 mensen betrokken en de stijgende kosten worden nu doorberekend aan klanten.’

Onderzoek door McKinsey voor de Nederlandse Betaalvereniging suggereerde vorig jaar dat controles op witwassen banken nu meer dan 700 miljoen euro per jaar kosten.

Werkgeversorganisaties omschrijven de nieuwe tarieven als ‘bizar en belachelijk’.

‘Bedrijven hebben nu al te maken met de overlast van banken omdat zij strenger optreden bij witwascontroles’, aldus VNO-NCW. ‘En nu pakken ze ook nog de rekening.’

Ook kerkelijke groeperingen en stichtingen zijn boos over de extra kosten, aldus de NOS.

Verbruikers

Ook het kabinet overweegt schenken banken de macht om alle consumententransacties van meer dan € 100 te monitoren, zodat ze uitgavenpatronen beter kunnen vaststellen en witwaspraktijken kunnen opsporen.

READ  Nederlandse studentes gearresteerd nadat lijst online werd gedeeld