mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Inbraak met Nederlands nieuws: Kernfeiten over tulpen

Inbraak met Nederlands nieuws: Kernfeiten over tulpen

Tulpen bloeien momenteel overal, dus hier zijn enkele feiten en cijfers over de iconische bloem van Nederland, die eigenlijk rond de Middellandse Zee ontstond.

Hoofdstuk 7: Belangrijkste feiten over tulpen

1 Omgaan met snijtulpen
Nederlandse grootmoeders hebben een aantal slimme tips om het maximale uit snijtulpen te halen. Om te beginnen zeggen ze dat je de bloemen in papier moet wikkelen en ze een nacht in een vaas met water (op kamertemperatuur) moet zetten. Hierdoor blijven ze langer vers.

Om te voorkomen dat de bloemen gaan hangen, drukt u een speld door de onderste stengel van de bloem. Dit zou hun groei moeten stoppen; dit is wat veel snijtulpen doen. Een goede tulp gaat langer dan een week mee, maar pas op voor de koopjesbossen van 50 tulpen voor 50 euro… die kunnen over hun hoogtepunt heen zijn.

2 soorten tulpen
Alle nieuwe tulpensoorten moeten geregistreerd zijn bij de met de grote naam Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). De catalogus bevat meer dan 8.000 verschillende variëteiten. Helemaal in het midden Populaire variëteiten Mighty Gold, Leanne Van Mark, Inleidend en Viking. Een nieuwe debutante is dit jaar vernoemd naar de Britse koning Charles III.

Een verzoek aan toeristen. Foto: Paul Peters

3 Een groot bedrijf
De hoeveelheid grond die in Nederland wordt besteed aan de bloembollenteelt is de afgelopen 35 jaar met bijna 75% gestegen. De meeste bloembollen worden gekweekt op de zandgronden van Zuid-Holland, maar Drenthe, Flevoland en Overijssel doen hun best om hun achterstand in te halen – en zijn zeer rustige plekken om de velden te bezoeken en ervan te genieten.

READ  'Ik kan er nog steeds niet aan wennen hoe hard Nederlanders spreken'

De tulp is nog steeds de populairste bloembol: bijna de helft van de bollenvelden draagt ​​tulpen. Nederland exporteert twee miljoen bloembollen per jaar en telt bijna 400 telers.

De industrie is echter niet zonder kritiek en de pesticiden die worden gebruikt om een ​​goede opbrengst te garanderen, doden niet alleen insecten, maar zouden ook een factor zijn in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. In feite het tulpenveld weerspiegelt 8% van het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland, met daarbovenop slechts 12% in de leliesector.

4Wat je ziet, is niet wat je krijgt
Sommige van de weelderige bloemen die je in de lente in Nederland aantreft, belanden in een vaas naast je. Ze worden gekweekt voor bollen. Zodra de bloemen volledig zijn uitgebloeid, worden de koppen verwijderd en weggegooid. Met grote machines worden de bollen later in het jaar geoogst. Vervolgens worden ze gewassen en worden de droge wortels en knoppen met de hand verwijderd, een proces dat bekend staat als Gepelde bollen. Vervolgens worden de bollen gesorteerd op maat. De grotere bollen worden verkocht en de kleinere worden het jaar daarop geplant. Het duurt twee tot drie jaar voordat een pulplet groot genoeg is om te verkopen.

Toeristen maken foto's van tulpenvelden. Foto: DutchNews.nl

De meeste snijtulpen die je in de winkels koopt, worden in kassen gekweekt. Ze worden eerst in zandbakken geplant en opgeslagen in een ruimte met airconditioning. Vervolgens worden ze overgebracht naar kassen om het bloeiproces te versnellen. Hierdoor kunnen boeren een aantal maanden lang tulpen leveren.

5 Noodvoedselartikelen
Toen mensen in Nederland tijdens de laatste bittere winter van de Tweede Wereldoorlog honger leden, werden tulpenbollen een voedselbron. Door de oorlog kwam de handel stil te liggen en waren er volop bloembollen. Documenten gepubliceerd Koken Aardappel-, Kool- en Tulpenbollenstoofpot. Bollen, minus hun groene bloemknoppen, hadden meer tijd nodig om te koken dan aardappelen en smaakten (uiteraard) niet zo anders.

READ  Verslag: Ryan Gravenberch van Bayern München opgeroepen voor Nederlands elftal voor duel met België

6 Boom op de aandelenmarkt
In de 17e eeuw werd Harlem het epicentrum van de tulpenmanie of tulpengekte. Bollen als Semper Augustus kunnen een prijs van 10.000 gulden opbrengen, waarvoor je een huis aan een van de grachten moet bouwen. De speculatieve zeepbel barstte en in plaats van bolvormige goudstaven werden tulpen weer tulpen.

7 Een eerbetoon
Toen de Franse kunstenaar Claude Monet in 1886 Nederland bezocht, hield hij zoveel van de tulpenvelden rond Den Haag dat hij ze vijf keer schilderde. Alle vijf de schilderijen verkocht hij aan Vincents broer, kunsthandelaar Theo Van Gogh. Vincent van Gogh was, zoals we weten, dol op zonnebloemen. In 2016, toen zijn werk het thema van het jaar was, werd op Keukenhof een roodbruine tulp naar hem vernoemd.

Andere beroemde mensen naar wie tulpen zijn vernoemd zijn Mickey Mouse, Rambo, Armani, Paul McCartney, Pink Floyd en Dad.

8 Zwarte Tulp
De wedstrijd om de ongrijpbare zwarte bloem te laten groeien is een boek van Alexandre Dumas. Niemand is er nog in geslaagd, maar sommigen zijn er wel dichtbij gekomen. Vandaag op de markt zwarte papegaai, koningin van de nacht en de Ion, vernoemd naar Ayaan Hirsi Ali, een Somalische vluchteling die Nederlands parlementslid en anti-islamactivist werd en nu in de VS woont. Het proces van deportatie van Duitse staatsburgers die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden, werd Operatie Black Tulip genoemd.