december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rechtbank Salvador beveelt arrestaties in moord op Nederlandse journalisten

SAN SALVADOR, El Salvador – Een Salvadoraanse rechter heeft de voorlopige arrestatie bevolen van verschillende gepensioneerde hooggeplaatste leden van de strijdkrachten die worden beschuldigd van deelname aan de moord op vier Nederlandse journalisten in 1982 terwijl ze verslag deden van de burgeroorlog in het Midden-Amerikaanse land.

Onder degenen die met arrestatiebevelen worden geconfronteerd, zijn de voormalige minister van Defensie, Gen. José Guillermo García en kolonel. Francisco Antonio Morán, voormalig directeur van de inmiddels ter ziele gegane schatkistpolitie, volgens de uitspraak van de rechter, waarvan een kopie zondag werd gezien door The Associated Press.

Noch de Nationale Civiele Politie, die is belast met de uitvoering van het gerechtelijk bevel, noch het Openbaar Ministerie hebben bevestigd of de arrestatiebevelen zijn uitgevoerd of dat ze zijn uitgevoerd. Geen van beide bureaus reageerde onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De uitspraak van rechter María Mercedes Arguello in de provincie Chalatenango vermeldt ook Col. Mario Adalberto Reyes Mena, voormalig commandant van de Vierde Infanteriebrigade van El Salvador, die momenteel in de Verenigde Staten verblijft. De rechter beval dat de autoriteiten een uitleveringsprocedure tegen hem starten.

Ook opgenomen in de uitspraak zijn Gen. Rafael Flores Lima, voormalig stafchef van de strijdkrachten, die op 29 juni 2020 stierf, en Sgt. Mario Canizales, die ook is overleden. Canizales leidde naar verluidt de patrouille die het bloedbad van de journalisten uitvoerde.

Morán en Reyes Mena, evenals Canizales, worden geïdentificeerd als de daders van het bloedbad, terwijl generaals García en Flores Lima werden beschuldigd van nalatigheid.

In maart eisten familieleden van de slachtoffers en vertegenwoordigers van de Nederlandse regering en de Europese Unie dat El Salvador de verantwoordelijken voor de moorden op de Nederlandse televisiejournalisten Jan Kuiper, Koos Koster, Hans ter Laag en Joop Willemsen voor het gerecht zou brengen.

READ  Competitief Dubbel Nederlands team demonstreert spel op evenement Windsor Historical Society |

Oscar Pérez van de Comunicandonos Foundation, die de families van slachtoffers vertegenwoordigt, zei dat de stichting in maart 2018 een strafrechtelijke klacht heeft ingediend bij de procureur-generaal van El Salvador om de moorden op de Nederlandse journalisten te onderzoeken.

Als reactie daarop vervolgde het Openbaar Ministerie de zaak en stuurde het het dossier naar een rechtbank in de gemeente Dulce Nombre de María in de provincie Chalatenango, waar de zaak in 1982 werd geopend.

De moorden vonden plaats tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog in El Salvador tussen de regering en het Farabundo Martí National Liberation Front, of FMLN, guerrillastrijders.

De Nederlandse tv-journalisten hadden zich aangesloten bij linkse rebellen en waren van plan enkele dagen achter de rebellenlinies door te brengen. Maar Salvadoraanse soldaten gewapend met aanvalsgeweren en machinegeweren vielen hen en de guerrilla’s aan.

De Waarheidscommissie van de Verenigde Naties voor El Salvador, die werd opgericht als onderdeel van een door de VN bemiddeld vredesakkoord in 1992, zei in een rapport over mensenrechtenschendingen in oorlogstijd dat de hinderlaag was opgezet om de journalisten te doden, en werd bevolen door Col. . Mario Reyes Mena.

Tijdens de burgeroorlog in El Salvador kwamen naar schatting 75.000 burgers om het leven, voornamelijk door door de VS gesteunde veiligheidstroepen van de regering.