juli 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zijn de kosten voor digitaal betalen te hoog?  Zelfs de Nederlandse koningin Máxima denkt van wel

Zijn de kosten voor digitaal betalen te hoog? Zelfs de Nederlandse koningin Máxima denkt van wel

Koningin Máxima van Nederland is teruggekeerd naar de Filippijnen om te pleiten voor financiële inclusie, en zij gelooft dat een deel daarvan bestaat uit het “betaalbaarder maken van digitale betalingen voor mensen”.

Máxima, die op bezoek was als speciale pleitbezorger voor ontwikkeling van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (UNSGSA), had een ontmoeting met vissers in Laguna de Bay voordat hij gesprekken voerde met leidinggevenden van GCash en Globe.

En Rani lijkt tot de conclusie te zijn gekomen dat digitaal overmaken ook kosten met zich meebrengt.

Tijdens een bezoek aan Talim Island, het grootste eiland in Laguna de Bay, sprak Máxima met visser Leonel Alviso. In hun discussie probeerde Rani vast te stellen wat een ‘ecosysteem’ van geld en financiële diensten is dat door de samenleving wordt gebruikt.

Alviso legde uit dat CARD MRI, een landelijke bank met een sterke aanwezigheid op het eiland, de kaart van Rizal Bank gebruikt om contant geld te ontvangen. Maar er zijn ook momenten waarop hij GCash gebruikt om digitale betalingen te doen.

“Denk je dat GCash duur is?” vroeg Máxima.

Alviso was het daarmee eens en voegde eraan toe: “Het zou beter zijn geweest als het niet was afgetrokken (Het zou beter zijn als er geen kosten waren)”, zei hij.

Volwassene, vrouw, persoon
Mobiel bankieren. Visser Lionel Alviso laat de koningin een app voor mobiel bankieren zien die door veel eilandbewoners wordt gebruikt. Foto door Lance Spencer You/Rappler.

Later vertelde Máxima aan verslaggevers dat digitale betalingen in het land duur blijven, hoewel ze geen melding maakte van e-wallets of financiële diensten.

“Het is nog steeds duur om wat werk te doen. We moeten naar de betalingen kijken. Daarom gebruiken mensen geld. We moeten dus kijken naar de betaalbaarheid van die betalingen en naar alle diensten die daadwerkelijk worden geleverd”, zei Máxima na het veldbezoek.

READ  Nederlandse Mantell eist strenge straf voor Sunny

GCash is de meest gebruikte e-wallet-service op de Filippijnen. Ongeveer 94 miljoen Filippino's, oftewel 8 op de 10, hebben een aan Ayala gekoppelde dienst gedownload of geprobeerd.

Het ontvangen van contant geld in een GCash-portemonnee brengt echter kosten met zich mee. Vanaf oktober 2023 worden P5-gemakskosten toegevoegd aan elke contante transactie voor gekoppelde PBI- en Union Bank-rekeningen. Een vergoeding van P10 Vanaf 1 maart 2024.


Zijn de kosten voor digitaal betalen te hoog?  Zelfs de Nederlandse koningin Máxima denkt van wel

Het bezoek van de koningin is mogelijk gestopt bij het hoofdkantoor van GCash, waar ze GCash-president en CEO Martha Sazon, Globe-CEO Ernest Cu en Ayala Corporation-directeur Fernando Zobel de Ayala ontmoette.

Wat echter wel degelijk werd besproken, gebeurde achter gesloten deuren, toen journalisten minuten na het begin van de bijeenkomst de zaal verlieten.

Maar volgens het persbericht van GCash prees de Nederlandse koning GCash voor zijn belangrijke rol bij het bevorderen van financiële inclusie op de Filippijnen.

“Speciale pleitbezorger, veel Filippino's hebben nu toegang tot financiële diensten, gedeeltelijk geholpen door GCash”, aldus het e-walletbedrijf.

Rappler vroeg om het transcript van de bijeenkomst, maar de VN droeg hen op het gesprek van de bijeenkomsten niet te delen.

Niettemin benadrukte de speciale VN-rapporteur een paar dagen later hetzelfde punt tijdens een persconferentie bij de Centrale Bank van de Filipijnen (BSP).

“[W]En we gaan mensen tegen betaalbare tarieven betalen. Ik zeg niet dat alles gratis weggegeven moet worden, want dat is niet realistisch. We zouden een standaardservice moeten hebben, die al bestaat, maar er is veel ruimte om de kosten van het betalingssysteem te verbeteren”, vertelde Rani aan de lokale en internationale pers.

READ  Grensverbod Iran dwingt Nederlandse milieureizigers plannen voor VAE te wijzigen

Op foto's: de Nederlandse koningin Máxima ontmoet Filippijnse vissers in een poging om financiële inclusie

Een zware strijd om de tarieven te verlagen

BSP-gouverneur Eli Remolona jr., die bij koningin Máxima was, vertelde verslaggevers dat ze op zoek zijn naar manieren om digitale transacties goedkoper te maken.

“Onze discussie draaide om het betalingssysteem: hoe het te digitaliseren, [make it] Erg handig, dus het dient de Filippijnse bevolking in het land”, vertelde Remolona donderdag 23 mei aan verslaggevers.

Remolona zei dat de BSP betalingssystemen zoals GCash gebruikt als een ‘toegangspoort tot financiële inclusie’, wat ertoe leidt dat meer Filippino’s bankrekeningen openen.

“Prijzen zijn een zeer belangrijke kwestie”, aldus Remolona. “Zo eenvoudig is het niet. We moeten de kostenstructuur kennen en connectiviteit hebben. En bij prijsstelling gaat het niet alleen om het instellen van een drempel. Het is belangrijk welke drempel je instelt.

De chef van de centrale bank zei volgens hem: “hoe hoger de limiet zonder kosten, hoe beter.” Maar hij gaf toe dat de BSP nog steeds een grondige analyse moet maken van wat de “juiste” drempel zou moeten zijn.

Inspanningen om de betalingskosten te verlagen hebben voor BSP al lang op zich laten wachten. De vorige BSP-gouverneur, Felipe Medalla, zei in maart 2023 dat hij de vergoedingen voor ‘kleine transacties’ wilde afschaffen, zodat ‘zelfs de armen digitale geldoverdracht kunnen gebruiken’.

“Wij, de Banco Central en onze partners in het banksysteem kunnen samenwerken om een ​​kostendelingssysteem te vinden dat kleine vergoedingen vrijstelt van vergoedingen als er minder dan een bepaald aantal transacties plaatsvinden, bijvoorbeeld drie per dag”, aldus Medalla.

Zijn opvolger, Remolona, ​​zei ook dat hij hoopte de grote banken ‘te schande te maken’ door af te zien van vergoedingen voor kleine transacties.

READ  De grote vier Nederlandse steden geven de voorkeur aan lagere snelheidslimieten om verkeersdoden terug te dringen

“Als het om betalingen gaat, willen we er in het algemeen voor zorgen dat de armen de rijken niet subsidiëren”, zei Remolona in september 2023.

Later in december 2023 handhaafde de BSP zijn plafond voor de overdrachtskosten voor InstaPay- en PESONET-fondsen. De centrale bank heeft vanaf 28 december 2021 een limiet gesteld aan de vergoedingen voor fondsoverdrachten en heeft nog geen definitieve datum gegeven waarop het verbod op vergoedingen zal worden opgeheven.

“Het verbod op InstaPay- en PESONet-kosten zal worden opgeheven, onder voorbehoud van beoordeling door de BSP, en er zullen door de betalingsafdeling nulkosten voor kleine e-betalingstransacties worden ingevoerd”, aldus de centrale bank.

Kunnen BSP en andere voorstanders van financiële inclusie grote banken en e-wallets onder druk zetten om digitale transacties betaalbaarder te maken? – Rappler.com