april 26, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Weet hoe de trage kassa’s van deze Nederlandse supermarkt eenzaamheid onder ouderen helpen bestrijden

Een langzaam lopende kassarij bij supermarkten is iets waar veel klanten tegenop zouden zien, maar niet voor dit ene stel klanten en caissières in Nederland. Onlangs liet een foto van de Instagram-pagina Good News Movement gebruikers van sociale media kennismaken met de Nederlandse praktijk van ‘Kletskassa’. Deze praktijk maakt een speciale kassarij mogelijk waar mensen in gesprek kunnen gaan met de caissière en eenzaamheid kunnen tegengaan.

Veel senioren geven de voorkeur aan deze langzamere kassarijen als een verademing van hun alledaagse routines, en het heeft duizenden geholpen met vijf minuten vriendelijkheid. Dit is waarom deze trend populair werd onder de Nederlanders en waarom het ook in andere systemen moet worden weerspiegeld;

Een tegen eenzaamheid

Het Kletskassa-initiatief maakt deel uit van het actieplan van de Nationale Coalitie Tegen Eenzaamheid, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn van Nederland, samen met een twintigtal grote organisaties in en rond het land. Deze instelling behandelt het probleem van sociaal isolement dat een deel van de bevolking teistert en probeert hen een ruimte te bieden om te communiceren en interpersoonlijke verbindingen te creëren. Het heeft een scala aan campagnes en de Kletskassa heeft bewezen een van de meest effectieve manieren te zijn om de ouderen een beetje minder eenzaam te laten voelen. Over het initiatief zei de Nederlandse politicus Hugo de Jonge: “Iedereen kan iets doen om de eenzaamheid van anderen te doorbreken.”

Volgens Statistisch, zijn meer dan twee miljoen mensen in Nederland ouder dan 65 jaar en geeft minstens 33 procent aan zich op zijn minst matig eenzaam te voelen. Dit is de leeftijd waarop ze zich vaak eenzaam voelen, omdat hun kinderen misschien naar een betere baan zijn vertrokken en hun beste vrienden zouden zijn bezweken aan problemen waarmee ze op oudere leeftijd te maken hebben. Het enige dat vaak nodig is, is een glimlach en een vriendelijk “Hoe gaat het vandaag?” ouderen zich gezien en gehoord laten voelen. Om aan de behoefte aan een dergelijk systeem tegemoet te komen, hebben de Nederlanders de Kletskassa opgericht, wat een netwerk van chatboxen in verschillende ruimtes, zoals supermarktketens, betekent.

READ  De rechtbank houdt de zaak van de New Yorker tegen het Nederlandse CPT in leven

Dit zou ouderen, of zelfs wie dan ook, helpen om een ​​gespreksmoment aan te gaan op het moment van betaling van hun aankoop. De eerste Kletskassa was naar verluidt geopend in de stad Vlijmen, waar de geregistreerde reactie zeer positief was dat het bedrijf plannen maakte om 200 van dergelijke rijstroken in het hele land aan te leggen. Ook werden er “praathoekjes” geïntroduceerd, waar buurtbewoners samen konden komen voor een kopje koffie en een praatje.

5 minuten vriendelijkheid om iemands dag goed te maken

De Instagram na, dat nu viraal is gegaan, sprak over de Kletskassa’s die zich afspeelden bij de Nederlandse supermarktketen Jumbo. Ze hebben speciale langzame kassalijnen geïnstalleerd in meer dan 200 winkels en hebben de dag van duizenden mensen gemaakt. Hoewel het aanvankelijk was begonnen om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, staat het open voor alle leeftijden die er baat bij kunnen hebben. Het bericht over het chatkassaprogramma onder het ‘One Against Loneliness’-initiatief kreeg meer dan drie lakh likes en drieduizend reacties.

Hoewel het onmiskenbaar is dat het goodwill-initiatief velen zou kunnen helpen, geeft het commentaargedeelte weer waarom het ertoe doet. Veel gebruikers vertelden dat eenzaamheid een bitter onderdeel van het leven is waar bijna iedereen mee te maken heeft, vooral ouderen. “Neem de tijd om mensen in gesprek te brengen. Je weet nooit wat een convo van 5 minuten kan doen voor iemands geest”, merkte een gebruiker in dit verband op.

Sprekend uit persoonlijke ervaringen, vertelden veel gebruikers hoe de dag(en) van hun ouders werden gemaakt met willekeurige interacties met aardige mensen. “Mijn moeder stopt en praat met iedereen die we tegenkomen in de supermarkt, bars, de bioscoop, enz. Toen ik jonger was, werd ik ongeduldig (en op sommige dagen kan dat nog steeds), maar ze zegt altijd: ‘Wat als ik’ ben ik de eerste persoon die de hele dag naar hen glimlachte? De eerste persoon die met ze sprak! Het maakt een groot verschil.”

READ  De extra tijdstraf van Eve Perisset breekt de Nederlandse verdediging en leidt Frankrijk naar de halve finales

Weer een andere gebruiker schreef dat haar moeder bij haar familie woonde, maar ze koesterde de mensen die ze ontmoette en sprak vaak in de supermarkt. “Ze hebben zelfs een cadeau voor haar gekocht met Kerstmis. Ze keek elke dag uit naar haar ochtendpraatje”, voegde ze eraan toe. Dit is de impact die een gesprek van vijf minuten op mensen achterlaat, en dat is vaak alles wat nodig is om een ​​glimlach op iemands moeilijkste dagen te toveren.

Een paar andere opmerkingen die ook licht op deze factor werpen, waren van een caissière die in een kruidenierswinkel werkte en een verpleegster die met ouderen werkte. De eerste zei dat ze de kans had om als caissière met veel senioren om te gaan, en dat ze die band bleven behouden, bijna zelfs nadat ze haar baan in de winkel had opgezegd. De verpleegster sprak in dezelfde zin en merkte op dat ze tijdens de pandemie voor senioren moest zorgen, en binnen korte tijd na hun interactie beschouwden ze haar als hun familie.

Eenzaamheid is niet altijd een leeftijdsgebonden begrip; het kan iedereen, overal en op elk moment treffen. Zelfs de kortste vriendschappen en relaties die gaandeweg worden opgebouwd, kunnen iemand op onvoorstelbare manieren helpen. De Instagram-post en lessen op Kletskassa zijn herinneringen om aardig te zijn en dat het slechts een paar minuten van je drukke agenda kost om iemand uit zijn eenzaamheid te helpen.

Lees ook: Hoe dit online platform de senioren van het land samenbrengt tijdens de pandemie