oktober 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland staat op plaats 32 op de lijst van de beste keukens ter wereld

Aan het einde van het jaar heeft de TasteAtlas, bekend als culinaire gids voor de internationale keuken, een lijst samengesteld van de beste keukens ter wereld, online gerangschikt op basis van stemmen van het publiek. Daar de Nederland behaalde de 32e plaats van de 95waarmee hij Oostenrijk versloeg, het Mekka van gebak en gebak, dat als 33e eindigde achter de thuisbasis van de Stroopwafel.

Toch kon Nederland niet winnen van België (31e), of zelfs van het Verenigd Koninkrijk (29e), dat meer bekend staat om zijn wisselende premiers de laatste tijd dan om zijn verfijnde keuken.

Italië, Griekenland, Spanje, Japan en India rondden de top vijf af, terwijl IJsland, Canada, Letland, Marokko en Noorwegen op plaats 90 tot en met 95 stonden. De ranglijst maakte ook voor eens en voor altijd duidelijk onder voedselliefhebbers dat Parmigiano Gouda verslaat.

Het is echter verrassend dat Nederland met zijn “traditionele keuken” de 32e plaats heeft gehaald van ’s werelds top 95 keukens, aangezien geen enkel Nederlands gerecht werd genoemd op de lijst van “100 beste traditionele gerechten ter wereld in 2022”. Het roept de vraag op, waarvoor heeft de Nederlandse keuken precies zijn 32e plaats verdiend?

Volgens TasteAtlas stemde het publiek vooral op twee culinaire ‘smaakpolen’ van Nederlanders, namelijk kaas en zoet-vet eten. Dit waren onder meer de oude klassiekers zoals Old Amsterdam-kaas, stroopwafels, pannenkoeken en mini-pannenkoeken, met name pannenkoeken en poffertjes, die tot de best beoordeelde Nederlandse voedingsmiddelen behoorden. Nonnevot, Hollandse Geitenkaas, een soort geitenkaas, waren ook populair samen met traditionele Goudse kaas en suikerbrood, een zoete lekkernij uit Friesland.

READ  Brexit LIVE: EU geeft groen licht voor Nederlandse vissers om banen 'op te geven' | Politiek | Nieuws

In de categorie “Best beoordeelde streetfood ter wereld,” stonden de immer populaire poffertjes op de 97e plaats van de 100. De kleine, ronde pannenkoeken haalden net de lijst en versloegen de populaire Poolse aardappelpannenkoekjes “placki ziemniaczane.”

Traditioneel worden poffertjes gegarneerd met gesmolten boter en poedersuiker, en zouden afkomstig zijn uit een Nederlandse abdij. Daar werden ze gebruikt als een soort communiegastheer en werden ze steeds populairder onder kerkgangers, totdat ze hun plaats vonden als zoet tussendoortje bij de Nederlanders.

Roti calai uit Maleisië was het populairste straatvoedsel, gevolgd door karaage uit Japan en guotie, de in de pan gebakken knoedels uit China. Op de vierde plaats staan ​​espetos, een soort gegrilde sardine uit Spanje, gevolgd door taco’s en carnitas uit Mexico op de vijfde en zesde plaats.

De deegachtige Limburgse traktatie met bruine suiker, Nonnevot, stond hoog op de lijst van de 50 best beoordeelde gefrituurde deegproducten ter wereld. De regionale specialiteit dateert al eeuwen en staat op de tiende plaats, nipt verslagen door de Hongaarse Langos. Picarones, een Peruaanse geringde donut besprenkeld met rietsuikerstroop, nam de eerste plaats in.

Oliebollen, vaak vergeleken met donuts of beignets, kwamen binnen op de 28e plaats op de lijst. Vooral populair in de aanloop naar oudejaarsavond, worden de deegballen gebakken en geserveerd met poedersuiker. Ze werden in de ranglijst gepipt door Portugese Malasadas, maar versloegen nauwelijks Melbourne, de hete jamdonuts van Australië.

Onder de meest populaire Nederlandse gerechten staat volgens TasteAtlas de kroket op nummer één, gevolgd door de appeltaart, de Nederlandse appeltaart. Op de derde plaats stemde het publiek op een andere zoete lekkernij, namelijk de stroopwafel, gevolgd door het katergerecht kapsalon. Poffertjes belandde op de vijfde plaats.