maart 5, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Regering-19: Nederlandse autoriteiten vinden 61 gevallen onder Zuid-Afrikaanse reizigers, nu om nieuwe variant te testen

Nederlandse gezondheidsfunctionarissen zeiden zaterdag dat ze 61 gevallen van COVID-19 hadden ontdekt onder degenen die vrijdag uit Zuid-Afrika vlogen, en dat ze verdere tests uitvoeren om te zien of een van de nieuwe Omigran-varianten is getroffen.

De gevallen werden vrijdag ontdekt tussen ongeveer 600 passagiers op twee vluchten naar de luchthaven Shipol in Amsterdam, voordat de Nederlandse regering vluchten uit Zuid-Afrika opschortte.

Nederlandse gezondheidsfunctionarissen zeiden zaterdag dat ze sinds maandag contact probeerden te leggen met reizigers uit Zuid-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië en Zimbabwe.

Passagiers die vrijdag van vluchten arriveerden, werden geïsoleerd van andere passagiers en degenen die positief testten, werden geïsoleerd in een hotel in de buurt van de luchthaven.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat het pas zaterdag bekend was of een van de passagiers last had van de nieuwe variant.

Een woordvoerder van KLM, de Franse divisie van Air France, zei dat de luchtvaartmaatschappij tot vrijdagochtend probeerde te bepalen welke regels zouden gelden om te voorkomen dat met COVID-19 besmette mensen aan boord gaan van vluchten die vertrekken vanuit Kaapstad en Johannesburg.

Lees ook: Nieuwe COVID-19-variant Omicron ‘geen ramp’, vaccin dat waarschijnlijk beschermt: Britse topwetenschapper

Volgens de regels op de website van het bedrijf moeten passagiers 24 uur voor vertrek een negatief resultaat van de COVID-19 “rapid antigen”-test indienen, maar geen bewijs van vaccinatie hoeven te tonen.

‘Echt anders’

Paula Zimmerman, een Nederlandse fotografe die vrijdagochtend terugkeerde van een familiereis naar Zuid-Afrika, zei dat de toestand van de passagiers in de vliegtuigen chaotisch was terwijl ze urenlang wachtten op het tarmac en de terminal.

READ  Britse bommenwerper neergeschoten in WO II om te worden geborgen uit Nederlands meer Nieuws | DW

Ongeveer 18 uur na de landing in Amsterdam kreeg Zimmerman te horen dat ze om 4 uur ’s ochtends negatief had getest, maar ze zei dat ze naast een man stond die wist dat ze positief had getest op de infectie.

“Het was heel anders. Er was geen coördinatie. Er waren heel weinig mensen, in feite nam niemand de controle over.”

Zimmerman verheugde zich op de komende dagen omdat hij uren in een vliegtuig doorbracht met zoveel gewonde passagiers, zei hij.

“Er is mij verteld dat ze verwachten dat veel meer mensen na vijf dagen positief testen. De gedachte dat je in een vliegtuig zat met zoveel positieve testpersonen is een beetje eng.”

Het Nederlandse embargo betekent niet dat alle vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland worden stopgezet, aangezien Nederlanders naar huis mogen terugkeren, terwijl EU-burgers op doorreis hun thuisland mogen binnenkomen.

Medisch personeel, vliegtuigbemanningen en noodgevallen mogen nog wel reizen. KLM zet de vluchten naar het gebied voort, maar passagiers moeten bij aankomst in Nederland minimaal vijf dagen in isolatie blijven.

Er is een nieuwe variant ontdekt omdat veel Europese landen worstelen met de toename van gevallen van het coronavirus.

De Nederlandse regering heeft vrijdagavond de sluiting aangekondigd van bars, restaurants en de meeste winkels in een poging de stroom van COVID-19-gevallen die het gezondheidszorgsysteem overspoelen, tegen te gaan.

Lees ook: Overweging over versoepeling van internationale sancties: PM Modi vraagt ​​​​functionarissen te midden van nieuwe zorgen over COVID-stam