juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse voetballer liep dementie op door voetbal: NRC

Foto: Depositphotos.com

Voor het eerst is uit een autopsie gebleken dat een voormalig Nederlandse voetballer dementie heeft opgelopen door hersenbeschadiging uit zijn voetbalcarrière.

De NRC meldt dat Wout Holverda, speler van Sparta Rotterdam, door zijn beroep ernstig dement is geworden en dat het koppen van de bal daarbij waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld.

Een postmortaal onderzoek naar zijn hersenen door specialisten van het Amsterdam UMC heeft gesuggereerd dat hij hersenschade heeft opgelopen die alleen door voetballen kan zijn veroorzaakt, meldt de krant.

Jort Vijverberg, een neuroloog, vertelde de NRC dat de bevindingen van het onderzoek ‘uniek’ waren en suggereerde dat er meer onderzoek zou moeten worden gedaan met andere voetballers.

‘We konden aan zijn hersenbeschadiging zien door herhaalde slagen op het hoofd’, zei hij naar verluidt. ‘In dit geval is de voetbalcarrière van Wout Holverda de reden van zijn ziekte.

‘We hopen dat meer voetballers na hun dood hun hersens doneren voor onderzoek, want alleen zo kunnen we belangrijke vragen beantwoorden over de veiligheid van koppen en van voetbal.’

Holverda’s hersenen vertoonden tekenen van CTE, chronische traumatische encefalopathie – iets? vaak ontdekt in voormalig Amerikaans nationale voetbal competitie spelers, en ook gekoppeld aan contactsporten zoals boksen.

In de VS mogen kinderen onder de 10 niet voetballen en het VK heeft kinderen onder de 12 ervan weerhouden om tijdens de training voetbal te leiden, na onderzoek dat mogelijke verbanden met dementie aantoont.

De KNVB heeft het koppen echter niet verboden, hoewel verscheidene jaren geleden kondigde het aan Onderzoek in kop- en jeugdvoetbal.

READ  REVIEW Olympische Spelen - Schaatsen - Rivaliserende landen verpletteren Nederlandse dominantie

Holverda speelde tussen 1978 en 1984 professioneel voor Sparta Rotterdam, maar overleed afgelopen december na jarenlang aan ernstige dementie te hebben geleden. Zijn zoon Robin Holverda zei tegen NRC: ‘Nu weten we dat onze vader is overleden aan de sport waar hij bovenal van hield. Dat is pittig, maar we zijn blij dat dit nu duidelijk is. Ik hoop dat dit onderzoek ertoe leidt dat we uiteindelijk meer weten over de gevaren van het koppen van de bal.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.