maart 4, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Negen Nederlandse MS-patiënten in een kliniek in Moskou

Negen Nederlandse MS-patiënten liggen momenteel in een kliniek in Moskou voor een stamceltransplantatie, zegt Jan van Amstel van de MS Vereniging Nederland. De vereniging heeft contact met de patiënten. Het is onduidelijk of ze terug naar Nederland kunnen komen. Bijna alle Europese landen hebben hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit Rusland.

MS (Multiple Sclerose) is een hersenaandoening die ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Patiënten kunnen steeds minder zien, praten of bewegen. De aandoening is ongeneeslijk, maar medicatie kan het proces van achteruitgang helpen stoppen. Als medicijnen niet werken, kan een stamceltransplantatie helpen, legt Van Amstel uit.

In Nederland wordt deze ingrijpende behandeling alleen gegeven in het kader van wetenschappelijk onderzoek, zegt hij. Volgens Van Amstel kunnen mensen de behandeling krijgen in andere Europese landen zoals België, maar zijn de voorwaarden flexibeler in Rusland. Daar komen dus meer mensen in aanmerking voor behandeling.

Na een stamceltransplantatie moet een mens maandenlang herstellen. De patiënten die in Moskou worden behandeld, kunnen eerder naar Nederland terugkeren, maar zullen erg zwak zijn. “Met de bus naar de grens gaan is daarom lastig. Want je weet niet hoe lang het duurt voordat je verder kunt.” Volgens Van Amstel zoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken naar een oplossing. “Deze mensen kunnen misschien nog wel via Turkije vliegen.”

De eerste van de negen patiënten in Moskou zal genoeg zijn hersteld om volgende dinsdag de reis te maken, zei hij. Voor de anderen is het nog onduidelijk wanneer ze sterk genoeg zullen zijn om terug te keren. Van Amstel “heeft de indruk” dat de patiënten nog steeds veilig zijn in Moskou. “Maar je weet natuurlijk niet wat de situatie gaat brengen. Of bijvoorbeeld de grenzen helemaal dicht gaan en ook hoe Rusland daar westerlingen zal behandelen.”

READ  Oprichters en functionarissen bespreken hoe het Nederlandse startup-ecosysteem dient als een belangrijk platform voor Indiase bedrijven