mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Museumnotitieboekje: Oog in oog met een emoe, tranen met Hollandse klompen – stagiaire in het Whanganui Regionaal Museum

Museumstagiaire Lily Polaczuk poseert met haar emu-vriendin. Foto / Regionaal Museum Whanganui, 2022

Toen ik voor het eerst de collectiemagazijnen van het Whanganui Regional Museum binnenstapte, kwam ik oog in oog te staan ​​met een grote, schaars afgebeelde vogel. Zijn doordringende, amberkleurige ogen staarden recht in mijn ziel terwijl ik het kleine papieren label las dat om zijn nek was gedrapeerd: “Emu?”. Hij was de eerste vriend die ik in Whanganui maakte en, zoals ik later ontdekte, was hij inderdaad een opgezette, opgezette emoe (of Dromaius novaehollandiae).

Ik heb nu twee weken stage gelopen bij het museum en heb veel ontmoetingen gehad met vreemde maar interessante objecten. Het mooie van werken in een museum is dat je nooit weet wat je interesse zal wekken of een sterke indruk zal maken. Na mijn eerste ontmoeting met de emoe kreeg ik een paar handschoenen en werd ik vrijgelaten in het textielmagazijn. Ik merkte al snel dat ik naar een paar traditionele, houten Hollandse klompen staarde met tranen die over mijn gezicht stroomden. Oké, dus misschien werden de tranen veroorzaakt door een plotselinge aanval van heimwee naar Wellington – maar toen ze op de koude, betonnen vloer van de archieven spetterden, voelde ik dat ik en de klompen karmisch met elkaar verbonden waren.

Om de een of andere reden hebben veel dingen me tot tranen gebracht sinds mijn aankomst in het museum. Terwijl ik meeliep met het educatieve team van het museum, Margie Beautrais en Lisa Reweti, was ik vooral ontroerd toen ik hoorde over een moa-familie die in een moeras werd gevonden en weer in elkaar werd gezet om zij aan zij in het museum te staan. Ik kon er niet bij stilstaan ​​dat ik een 22-jarige masterstudent was die met een stel vijf- en zesjarigen uitriep over moaskeletten; Ik had het gewoon te druk met het leren over hun extravagante lange dijbeenderen en miniatuurstaarten. Simpel gezegd, als je net zo gepassioneerd bent door musea en geschiedenis als ik, is het heerlijk om kleine mensen te zien delen in je opwinding.

Avondjurk c.1930s.  Lamé van satijn en brokaat.  Foto / Whanganui Regional Museum Collection ref: 1975.46.82
Avondjurk c.1930s. Lamé van satijn en brokaat. Foto / Whanganui Regional Museum Collection ref: 1975.46.82

READ  Olympische Spelen zondag 1 augustus Wie zijn de Nederlanders?

Ik noemde eerder mijn betraande ontmoeting in het textielmagazijn, maar dit was geen geïsoleerde ervaring. Het verkennen van de kledingarchieven van het museum was echt een test van mijn stoïcisme. Een gouden satijnen avondjurk uit de jaren 30 met een overlay van bloemen en brokaat trok mijn aandacht. Ik stelde me voor dat ik (of een maat 0-versie van mezelf) de jurk tot op de grond droeg en door de gangen van een uitgestrekt Engels herenhuis rende – plotseling was ik Keira Knightley in Atonement.

Wat was ik opgewonden om met een code – het toegangsnummer van het item – naar mijn computer terug te kunnen keren en deze in de digitale archieven van het museum te kunnen invoeren om meer te weten te komen over de geschiedenis en herkomst van de jurk! Ik denk dat je het moeilijk zou hebben om iemand te vinden die een kans zou afslaan om een ​​kamer en een uitgebreide database vol met meer dan 100 jaar tastbare modegeschiedenis te verkennen. Andere opvallende items in de textielcollectie zijn een ruimtepak dat is gemaakt om te passen bij een Tasmaanse wolf, een korset met wespentaille uit de jaren 1900 met een perzikzijden lint en Belgisch kant en een Rosalie Gwilliam mini-jurk van PVC met veel stilistische versieringen.

Nu ik mijn laatste week als stagiair in het Whanganui Regional Museum inga, voel ik me al nostalgisch als ik terugkijk op de eerste spiegelselfie die ik nam in de Jim Reid-garderobe van de jaren twintig. Ik heb het geluk dat ik achter de schermen van het museum heb mogen kijken, onder begeleiding van een geweldig team van toegewijde professionals. Kijk uit naar mijn artikel over veertien dagen over de volgende Ko te Kākahu o Marama van het museum – Outfit van de maand – het wordt een groovy!

READ  Marinegroep zal waarschijnlijk Nederlandse onderzeeërovereenkomst binnenhalen

Lily Polaczuk voltooit een Master of Museum and Heritage Practice aan de Victoria University of Wellington en loopt momenteel stage bij het Whanganui Regional Museum.