juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse advocaten zetten Eritreeër op de meest gezochte lijst

Nederlandse advocaten zetten Eritreeër op de meest gezochte lijst

Den Haag, Nederland (AB) – De Nederlandse autoriteiten hebben dinsdag een Eritreeër op de meest gezochte lijst van Nederland geplaatst, omdat hij hem wilde vervolgen voor grootschalige mensenhandel en misbruik van immigranten die Europa wilden bereiken.

Den Haag, Nederland (AB) – De Nederlandse autoriteiten hebben dinsdag een Eritreeër op de meest gezochte lijst van Nederland gezet omdat hij hem wilde vervolgen voor grootschalige mensenhandel, immigratiemisbruik en afpersing die Europa probeerden te bereiken.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie stelt dat Gideon Zechariah Haptemarium een ​​criminele organisatie leidt die zich richt op Eritrese immigranten die vanuit Libië de gevaarlijke Middellandse Zee proberen over te steken.

In de aankondiging noemde de 37-jarige zichzelf “een van de ergste en meest wrede mensenhandelaren ter wereld” en beweert hij het hoofd te zijn van een kamp voor duizenden migranten die in Libië wonen.

“Zijn slachtoffers zullen zwaar worden geslagen, ontvoerd, verkracht en/of illegaal van hun vrijheid worden beroofd”, aldus de verklaring. “Velen hebben de reis naar Europa niet overleefd, en zelfs als ze naar Nederland zouden gaan, zou hij geld van hen afpersen.

Haptemarium wordt ervan verdacht het bedrijf te hebben opgelicht met enorme illegale winsten. Hij werd geïdentificeerd tijdens een groot internationaal onderzoek door de Nederlandse Marachessi-politie.

De locatie van de Habtemariam is onbekend. Volgens de Nederlandse aanklagers is hij ontsnapt toen hij vorig jaar terechtstond voor ontvoering in Ethiopië. Bij zijn afwezigheid werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Volgens de Nederlandse wet kon Haptemarium in Nederland worden vervolgd omdat het land toebehoorde aan een deel van de slachtoffers.

READ  Een Nederlandse borgsteller biedt een glimp van een dieper liggend probleem voor Europa

Nederlandse functionarissen werken samen met andere landen, waaronder Italië, waar veel immigrantenboten uit Libië aankomen – om Haptemariam in de gaten te houden, zodat “duizenden slachtoffers kunnen worden ontvoerd en berecht voor de gruwelijke misdaden van uitbuiting”. Dat meldt het OM in een verklaring.

Associated Press