april 26, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Iets visachtigs: Nederlanders vieren rauwe haringfestival – Expat Guide to the Netherlands

Hoofden ver naar achteren gekanteld, Nederlandse feestvierders houden de rauwe, met uien beklede vis bij hun staart en laten ze in hun open slokdarm vallen.

Welkom in de haven van Scheveningen, waar Nederland de aankomst van de eerste vangst van nieuwe haring van het seizoen markeert.

Twee jaar afgelast vanwege Covid, trok het festival dit jaar tienduizenden fans van de verdeeldheid zaaiende delicatesse.

Voormalig visser Simon Pronk, 72, zei dat de vette vis het “belangrijkste” was voor Scheveningen.

Vanaf half juni consumeren Nederlanders elk jaar miljoenen haring en overal in het land zie je mensen het glibberige tussendoortje doorslikken.

Sommigen geven er de voorkeur aan in een zacht wit broodje, hoewel puristen zeggen dat het afbreuk doet aan de vissmaak.

Het eerste vat haring ontketent een jaarlijkse biedingsstrijd, met dit jaar een recordbedrag van 113.500 euro ($ 119.130) voor het goede doel.

Maar het liep niet allemaal zo vlotjes voor deze vissershaven bij Den Haag.

Scheveningen is de afgelopen jaren geteisterd door slinkende bestanden, Brexit-ruzies over visgronden en de pandemie.

Dit jaar keerde het festival, bekend als “Vlaggetjesdag” (dag van de kleine vlaggetjes), terug in zijn oude glorie, met schepen langs de haven en tientallen kraampjes met haring en visgerelateerde snuisterijen op zaterdag.

Ter gelegenheid daarvan legde zelfs een Nederlandse marine-onderzeeër aan in de haven.

De populariteit van het eten van rauwe vis, alleen bereid door bevriezing en zouten, kan buitenlanders verbijsteren.

Maar de Duitse toerist Thilo likte het festival op, vooral na twee jaar Covid-stoepranden.

“Het is geweldig”, zei de 47-jarige. “We genieten ervan omdat het een zonnige dag is en (we kunnen) zonder masker of iets anders naar buiten gaan.”

READ  Nederlandse Ambassade Indonesië Diplomatieke Diensten Updates | De betekenis van het bericht

Het grootste deel van de Nederlandse vangst wordt geëxporteerd. Minder dan de helft van de ongeveer 180 miljoen haring die elk jaar wordt aangevoerd, blijft in het land, terwijl 90 miljoen naar Duitsland gaat en 14 miljoen naar België, aldus de Nederlandse Visdienst.

Op het haringfestival bereiden arbeiders een gestage stroom vis, geserveerd zonder kop en opengespleten met een stapel gesnipperde uien ernaast.

“Het is een mooie dag en de mensen zijn blij”, zegt vismarktmedewerker Arthem, 51.

“Het leuke is dat veel mensen die hier komen het nog nooit hebben geproefd en het lekker vinden. Dus dan hebben wij ook een goede dag.”