juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands fonds stelt 10 miljoen dollar voor in Sri Lankaanse garnalenkwekers

Nederlands fonds stelt 10 miljoen dollar voor in Sri Lankaanse garnalenkwekers

De Nederlandse impactinvesteerder FMO heeft een investering van $ 10 miljoen (€ 10,3 miljoen) voorgesteld in een van Sri Lanka’s grootste exporteurs van zeevruchten, Taprobane Seafoods (TSF), met nog eens $ 5 miljoen (€ 5,2 miljoen) in 2023.

Met een personeelsbestand dat grotendeels bestaat uit Sri Lanka’s oorlogsweduwen, verwerkt TSF blauwe zwemkrab en vannamei-garnalen, die het ook twee jaar geleden begon te kweken, en werd daarmee het eerste Sri Lankaanse bedrijf dat dit deed.

Vertellen IntraFish over de investering benadrukte CEO Tim O’Reilly het rigoureuze proces dat is doorlopen om het investeringsvoorstel te doen.

“Het gaat niet zozeer om het geld, maar om de kwaliteit van de geldschieter”, zei hij.

“Ze bezochten het land en voerden een uitgebreide due diligence uit, niet alleen op het gebied van financiën, maar ook op sociale, duurzaamheids- en milieuprestaties. Dit bevestigt wat we zeggen over wat we doen.

“Hoewel het een uitdagende tijd is geweest voor Sri Lanka, is het geweldig om te zien dat FMO in ons bedrijfsmodel gelooft.”

Artikel gaat verder onder de advertentie

TSF, opgericht in 2010, heeft één hoofdverwerkingsfaciliteit en veertien miniverwerkingsfaciliteiten, met meer dan 2.000 fulltime medewerkers in dienst, voornamelijk kansarme vrouwen, waaronder oorlogsweduwen, in de noordelijke en noordwestelijke provincies van Sri Lanka.

De garnalen die door TSF worden verwerkt, worden geleverd door eigen kwekerijen en externe telers. De krabben worden in het wild gevangen en aangevoerd door lokale vissers. TSF exporteert zeevruchtenproducten wereldwijd onder eigen merk en voor derden.

Indien goedgekeurd, zullen de voorgestelde fondsen de investering van FMO in de producent tot op heden op $ 15 miljoen (€ 15,5 miljoen) brengen.

READ  Joost Klein krijgt de steun van haar land ondanks een uitsluiting van de competitie na een klacht van een vrouwelijk teamlid

“Omdat TSF (/Sri Lanka) een relatief nieuwe speler is in een volwassen industrie, heeft het het voordeel om een ​​sprong voorwaarts te maken met de nieuwste technologie en de beste aquacultuurpraktijken in de sector, ondersteund door internationale partners in de industrie”, aldus een FMO-woordvoerder van de investering, onder verwijzing naar het geïntegreerde ‘van boer tot bord’-model en de actieve empowerment van vrouwen in management en andere functies in haar activiteiten.

“Het is bekend dat TSF vrouwen actief aanmoedigt om te gaan werken en een leefbaar loon te verdienen, en om vrouwen als boeren of anderszins in de hele toeleveringsketen te participeren”, aldus het.

Het fonds verwees ook naar de Best Aquaculture Practice (BAP)-normen van het bedrijf en zijn werk aan de certificering van Aquaculture Stewardship Counsel (ASC).

De fondsen zullen worden gebruikt voor capex-investeringen die de waardeketen van TSF verder zullen versterken. De investeringen omvatten het herstel van verlaten garnalenkwekerijen die eigendom zijn van TSF en van externe telers, investeringen in nieuwe boerderijen, circulaire tanks en broederijen, in een nieuwe verwerkingsfaciliteit en voor andere algemene capex-investeringen.