april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voorstel voor betaling door derden van Apple is niet genoeg voor Nederlandse toezichthouders

De Autoriteit Consument & Markt (of ACM) heeft naar verluidt de voorgestelde App Store-wijzigingen van Apple afgewezen die ontwikkelaars van datingapps in staat zouden stellen om betalingssystemen van derden te gebruiken, volgens 9to5Mac en de Coalitie voor eerlijkheid van apps. De Nederlandse toezichthouder heeft de wijziging in december bevolen en heeft met het bedrijf heen en weer gepraat over hoe het moet worden geïmplementeerd – en Apple heeft onderweg miljoenen boetes in rekening gebracht. Nu kan Apple verdere boetes krijgen.

Volgens een tweet van een journalist vertaald door 9to5Mac, zegt de toezichthouder dat Apple’s meest recente voorstel om ontwikkelaars betalingssystemen van derden te laten gebruiken een “verbetering” is ten opzichte van eerdere ideeën, maar nog steeds “niet voldoende is om te voldoen aan de Europese en Nederlandse regelgeving”. Apple en de ACM hebben niet direct gereageerd op De rand’s verzoek om commentaar.

Het laatste voorstel van Apple, dat op 27 maart werd ingediend, zei dat ontwikkelaars van datingapps zouden kunnen gebruiken een van beide een betalingssysteem van een derde partij of dat van Apple, niet beide, en dat ontwikkelaars gebruikers zouden moeten waarschuwen dat ze op het punt stonden te communiceren met een systeem dat Apple niet in de hand had. Hetzelfde geldt als de ontwikkelaar gebruikers naar zijn site stuurt om een ​​aankoop te voltooien.

Apple zei ook dat ontwikkelaars die alternatieve betalingssystemen gebruiken, het bedrijf nog steeds een commissie van 27 procent verschuldigd zijn op in-app-verkopen, vergeleken met de 30 procent die het kost van de meeste in-app-betalingen met behulp van zijn eigen systeem. (Als de ontwikkelaars minder dan $ 1 miljoen aan inkomsten per jaar verdienden, zou dat zeer ongunstig zijn in vergelijking met Apple’s Small Business Program-percentage van 15 procent.)

READ  Nederlanders boven de 80 starten een corona-vaccinatie-boostercampagne

Apple had eerder voorgesteld dat ontwikkelaars van datingapps – de enige mensen die door de opdracht van de ACM worden getroffen – aparte versies van hun apps voor Nederland zouden moeten aanleveren. Het plan in maart liet die vereiste vallen nadat de toezichthouder het vorige voorstel verwierp omdat het “onredelijk” was.

Eind maart zei de ACM dat het het voorstel van Apple evalueerde na een boete van ongeveer 55 miljoen dollar aan het bedrijf. De toezichthouder zei dat het “een ander bevel met dwangsom kan opleggen (met mogelijk hogere boetes dit keer)” als het zou vinden dat het voorstel van Apple niet voldoende was. Het evalueerde wekelijks boetes, waarbij het bedrijf € 5 miljoen (ongeveer $ 5,6 miljoen) per week in rekening bracht dat het niet voldeed – tot een maximum van € 50 miljoen (toen ongeveer $ 55 miljoen). Nu de limiet is bereikt, werkt de toezichthouder naar verluidt aan extra straffen, omdat de originelen “niet het gewenste resultaat hadden”.

De Coalition for App Fairness juicht het besluit van de ACM toe. De belangenbehartigingsgroep bestaat uit bedrijven zoals Epic Games, Spotify, Basecamp en Match Group (die dating-apps zoals Tinder, Match.com en OkCupid maakt) die gekant zijn tegen de hoge kosten van de App Store en de rol als de enige plaats om software voor iPhones en iPads te krijgen. In een verklaring vrijgegeven op maandagzei de groep dat het “klaarstaat om de ACM te steunen terwijl het blijft zoeken naar een eerlijke behandeling en remedies voor ontwikkelaars”, zelfs terwijl Apple “zich op de hielen blijft graven om zijn monopoliemacht koste wat kost te beschermen.”

READ  CDC voegt 2 bestemmingen toe aan de categorie 'hoog' risico voor reizen

De coalitie zei ook dat het verworpen voorstel van Apple “onnodige vereisten oplegde die wrijving veroorzaakten met als doel ontwikkelaars van datingapps te ontmoedigen om te profiteren van de ACM-bestelling.”