maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Messi’s Argentinië gaat door na strafschoppen na Nederlandse comeback

LUSAIL, Qatar, 9 december (Reuters) – Argentinië versloeg Nederland met 4-3 in een strafschoppenserie om Lionel Messi’s WK-droom vrijdag levend te houden nadat Oranje in een buitengewoon kwart een 2-2 gelijkspel uit de kaken van de nederlaag had gegrepen -finale.

Emiliano Martinez redde de eerste twee Nederlandse strafschoppen om Argentinië een enorme voorsprong te geven en Lautaro Martinez stuurde Andries Noppert de verkeerde kant op om dinsdag een afspraak te maken voor de Zuid-Amerikanen met Kroatië in de halve finale.

Messi vierde feest met opgeheven armen voor de massa’s Argentijnse fans, zijn hoop op het veiligstellen van de grootste voetbalprijs bij de vijfde poging nog een paar dagen intact.

“Argentinië behoort tot de vier beste ter wereld omdat ze laten zien dat ze elke wedstrijd met hetzelfde verlangen en dezelfde intensiteit weten te spelen”, aldus de zevenvoudig Ballon D’or-winnaar.

“Veel vreugde, veel geluk. We hoefden niet naar extra tijd of strafschoppen, we moesten lijden. Maar we zijn er doorheen gekomen en het is indrukwekkend.”

Een derde bench-clearing brawl van de wedstrijd vormde het decor voor Messi’s feest toen enkele Nederlandse spelers, radeloos na zo dicht bij een van de grootste comebacks in de WK-geschiedenis te zijn gekomen, in botsing kwamen met hun Argentijnse rivalen.

Tijdens de wedstrijd werden in totaal 16 gele kaarten getoond door de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu en de Nederlandse vleugelverdediger Denzel Dumfries werd na het laatste fluitsignaal van het veld gestuurd voor zijn aandeel in de laatste vechtpartij.

Blijkbaar op weg naar huis met een 2-0 achterstand met nog maar zeven minuten normale speeltijd te gaan, had Oranje tweemaal gescoord via invaller Wout Weghorst om de wedstrijd naar twee puntloze verlengingen te sturen.

READ  Nederlandse bedrijven willen capaciteit en innovatie naar Indiase landbouw en zuivel brengen

Messi had, bijna onvermijdelijk, een belangrijke rol gespeeld bij het op voorsprong brengen van Argentinië.

Hoewel het het doelpunt van Nahuel Molina was dat Argentinië in de 35e minuut op voorsprong zette, was het Messi die een verstikkende Nederlandse verdediging ontgrendelde die alle eerdere kansen had uitgeschakeld.

De 35-jarige nam de bal op 40 meter afstand en schoof naar links voor een muur van markeringen voordat hij een pass terug naar rechts schoof naar Molina aan de rand van het strafschopgebied.

De wingback nam een ​​touch en prikte de bal langs aanstormende doelman Andries Noppert om de overgrote meerderheid van de 88.235 toeschouwers in het Lusail Stadium in uitbarstingen van vreugde te brengen.

Er was meer delirium voor de Albiceleste-gelovigen in de 73e minuut toen Messi een strafschop in het rechter middenrif van het net sloeg nadat Dumfries een overtreding had begaan op Marcos Acuna aan de rand van het strafschopgebied.

HOGE BALLEN

Met tactieken die meer aan Sunday Park Football deden denken dan aan Total Football, kwamen de Nederlanders terug in de wedstrijd door het Argentijnse gebied te bombarderen met hoge ballen gericht op hun lange doelmannen.

Ze werden beloond met een doelpunt in de 83e minuut toen Steven Berghuis vanaf rechts voorzette en zijn mede-invaller Weghorst de bal langs de duik van Martinez kopte.

De Argentijnen hielden hun voorsprong vast tot 11 minuten na blessuretijd toen Teun Koopmeiners een vrije trap slim omkeerde en Weghorst vrij vond om de bal langs Martinez te schieten en de wedstrijd op gelijke hoogte te brengen.

READ  De Nederlandse traktatie vordert als 's werelds eerste met zeewater op een tuig gelegde groene H2-project

De Argentijnen waren nog steeds geschokt door de ommekeer in de eerste periode van extra tijd, maar herstelden hun kalmte om het Nederlandse doel te bestoken met schoten. Enzo Hernandez kwam het dichtst bij een doelpunt met een raspende poging die de paal raakte.

De late golf gaf Argentinië het momentum bij het ingaan van de shootout, en Martinez voegde eraan toe toen hij strafschoppen van Van Dijk en Berghuis stopte.

De nederlaag was de eerste voor Nederland in 20 wedstrijden die teruggaan tot het EK van vorig jaar en maakte een einde aan de derde periode van de 71-jarige Louis van Gaal als coach.

Het was de tweede keer dat een Van Gaal-team verloor van Argentinië via een shootout in de knock-outfase van het WK na een 4-2 nederlaag na een 0-0 gelijkspel in de halve finales van 2014.

“We hebben het hele jaar op penalty’s geoefend en dan verpest je het”, zei Van Gaal.

“Dat is jammer. Als coach wil ik alles onder controle hebben. Daarom vroeg ik de spelers om een ​​penalty te nemen bij hun club, dat deden ze allemaal. Als je er twee mist, win je niet meer.”