mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voorbeschouwing schaatsen: Nederlandse dominantie in gevaar | Nieuws, Sport, Banen

(AP) – Maak plaats op het podium voor andere landen dan Nederland op de schaatsovaal in Peking.

Nederlanders domineren doorgaans in hun nationale sport – ze wonnen vier jaar geleden zeven keer goud en in totaal 16 medailles – maar deze keer zijn de medailles gelijkmatiger verdeeld. Gastland China, Japan, Canada, het Russisch Olympisch Comité, de Verenigde Staten en zelfs Italië doen mee.

De 1.000 meter bij de mannen lijkt waarschijnlijk van Oranje te zijn, waarbij favorieten Thomas Krol en titelverdediger Kjeld Nuis strijden om goud.

Maar zonder buitenlandse fans in de zalen, zullen de klappende en zingende oranje geklede Nederlandse fans ontbreken. Dat geldt ook voor de Nederlandse pepband van de sport, Kleintje Pils, die een traditie heeft van het creëren van een feeststemming op het Olympische ovaal.

Japan heeft medaillekandidaten aan de mannen- en vrouwenkant, waaronder sprinters Wataru Morishige en Tatsuya Shinhama en de verdediger van 500 vrouwen Nao Kodaira en drievoudig medaillewinnaar Miho Takagi.

Het stoten, opstellen en strategie van de massastart keert terug na zijn debuut vier jaar geleden. Maximaal 24 skaters racen 16 ronden, met tussensprints gegooid. Schaatsers uit dezelfde landen werken soms samen om de concurrentie te dwarsbomen.

Het schaatsen begint in februari. 5 met de 3.000 meter dames op het IJslint. Het is de enige nieuw gebouwde arena in het Olympisch Park, gelegen op de voormalige boog- en hockeyvelden die in 2008 werden gebruikt. Formeel bekend als de National Speed ​​Skating Oval, heeft de buitenkant 22 lintachtige lichtstrengen die eromheen vloeien. Na de spelen gaat het open voor het grote publiek.

READ  Nieuwe Nederlandse regering behaalt recordaantal vrouwen | Vrouwen Nieuws

ONS KANS

De meest succesvolle Amerikaanse Olympische Wintersport heeft sinds 2010 slechts één medaille gewonnen. Maar de Amerikanen hebben een kans om een ​​handvol te claimen in Peking. Erin Jackson is de favoriet om de 500 meter te winnen en Brittany Bowe is een vergelijkbare bedreiging op de 1.000. Ze zou ook het podium kunnen halen bij de 1.500. Geen enkele Amerikaanse vrouw heeft sinds 2002 een individuele medaille gewonnen. Bij de mannen is Joey Mantia de gouden medaille-favoriet bij de 1.500 en zijn veteranenaanwezigheid leidt de VS als favoriet in de ploegenachtervolging. Jackson, Bowe en Mantia zijn voormalige inline skaters uit Ocala, Florida. Jackson gleed uit tijdens de Amerikaanse proeven en haalde het team niet in de 500, maar Bowe gaf haar Olympische ligplaats in het evenement op, zodat Jackson kon deelnemen aan haar tweede Olympische Spelen.

TIENER SENSATIE

Houd Jordan Stolz in de gaten. De schaatser uit Wisconsin is de jongste Amerikaanse olympische schaatser, samen met Eric Heiden en Emery Lehman, die ook 17 waren tijdens hun eerste wedstrijden. Stolz won de 500 en 1.000 tijdens de proeven om zijn plek te verdienen. Viervoudig Olympisch medaillewinnaar Shani Davis coachte Stolz toen hij 14 was. “Hij heeft me veel advies gegeven om gewoon ontspannen te blijven en me op de techniek te concentreren”, zei Stolz. “Alles wat ik verkeerd heb gedaan, heeft hij eerder gedaan.”

NOG STEEDS SCHAATSEN

Op 49-jarige leeftijd zal Claudia Pechstein uit Duitsland de oudste vrouw zijn die deelneemt aan een Olympische Winterspelen en de tweede atleet – en enige vrouw – die in acht zal strijden. Ze kwalificeerde zich in de massastart. Haar carrière omvat negen Olympische medailles en een dopingverbod van twee jaar, waar ze nog steeds voor vecht in de rechtbank. Pechstein zal de Japanse schansspringer Noriaki Kasai binden voor deelname aan de meeste wedstrijden.

READ  Cocaporas Def. Nederland, Australië Herenhockey, einde, score, kwartfinale

ZO LANG SVEN

Sven Kramer van Nederland schaatst in zijn vijfde en laatste wedstrijden. De 35-jarige is een negenvoudig Olympisch medaillewinnaar en de titelverdediger op de 5k, de enige mannelijke schaatser die hetzelfde evenement drie keer heeft gewonnen.