februari 4, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse premier bezoekt Suriname voor het eerst in 14 jaar

Na 14 jaar zet een Nederlandse premier maandag weer voet op Surinaamse bodem. Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen een tweedaags bezoek aan de Surinaamse president Chan Santokhi. De laatste premier die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Voor Suriname is de komst van Rutte het bewijs dat de overheid het internationale vertrouwen heeft herwonnen. Het bezoek van Rutte kan gezien worden als een bevestiging van de samenwerking, zei Santokhi vrijdag.

Een van de hoogtepunten van het bezoek is de toespraak die Rutte zal houden in het Surinaamse parlement. Ook een gesprek dat Rutte gaat voeren over het slavernijverleden en eventuele herstelbetalingen is een belangrijk agendapunt. Samen met Santokhi zal hij een krans leggen bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Het bezoek wordt dinsdag afgesloten met een kijkje in de Heineken brouwerij.

Het hoofddoel van het bezoek is het versterken van de samenwerking tussen Nederland en Suriname. De betrekkingen tussen de landen zijn de afgelopen twee jaar aanzienlijk verbeterd nadat Chan Santokhi de verkiezingen in mei 2020 won. Hij nam toen het stokje over van de vorige president Desi Bouterse, die betrokken was bij de Decembermoorden. Hierdoor is de relatie met Nederland van 2010 tot 2020 bekoeld.

De Surinaamse regering heeft hoge verwachtingen van het bezoek van Rutte. Santokhi hoopt dat Nederland de hulp aan Suriname op verschillende gebieden gaat intensiveren. Ook nu, sinds de relatie in 2020 is hersteld, heeft Nederland Suriname de nodige steun gegeven. Zo was er tijdens de coronapandemie intensieve hulp en greep Nederland begin dit jaar in toen sommige gebieden in het land te maken kregen met overstromingen.

READ  Voetbal-Nederlandse naam debuut keeper, Diatta vervangt Mane voor Senegal

Andere terreinen waarop Suriname hulp van Nederland zou willen hebben zijn bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van volksgezondheid en landbouw, het verbeteren van de veiligheid in het land en het versterken van instellingen. Ook onderwerpen als gezinshereniging en visumvrij reizen van Suriname naar Nederland staan ​​op de agenda.

De gemiddelde Surinaamse burger lijkt echter geen bijzonder hoge verwachtingen te koesteren van de komst van Rutte. De kritiek op Santokhi is de afgelopen maanden toegenomen. Naast de steeds stijgende prijzen in winkels, heeft de Surinaamse overheid te maken met een aantal grote problemen, zoals het dreigende faillissement van luchtvaartmaatschappij SLM en een financieel schandaal bij het ministerie van Financiën. Ook de vele benoemingen van “vrienden en familie” zijn voor veel Surinamers een punt van kritiek.