januari 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse uitgeverij stopte het boek van Ann Frank te midden van vragen over het onderzoek

Amsterdam, 31 januari (Reuters) – Een Nederlandse uitgeverij is gestopt met het drukken van een boek dat Anne Frank, een joodse notaris, heeft verraden.

Het verraad van Anne Frank van 18 januari, waarin speurders Arnold van den Berg als hoofdverdachte noemden, zorgde voor opschudding. Andere onderzoekers bekritiseerden de bevindingen en zeiden dat ze “gebrekkig” waren. Lees verder

De uitgever van de Nederlandstalige editie, Ambo Andos, zei maandagochtend in een e-mail aan de eigen auteurs dat de publicatie een “belangrijker standpunt” had moeten innemen.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot Reuters.com

“We wachten op antwoorden van onderzoekers op de vragen die zijn gerezen en vertragen de beslissing om nog een stream af te drukken”, aldus Amsterdam in een e-mail. “We bieden onze oprechte excuses aan aan iedereen die beledigd was door het boek.”

Het ging niet in op details over de vragen en het bedrijf weigerde verder commentaar te geven toen Reuters contact opnam. Er is niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar van auteur Rosemary Sullivan of vertegenwoordigers van de Engelse uitgever van het boek, HarperCollins.

Een van de in het boek geciteerde onderzoekers, Peter von Twisk, vertelde Reuters dat hij de e-mail had gezien en dat het onderzoeksteam “volledig verrast” was door het nieuws.

“We hadden vorige week een ontmoeting met de leraren en spraken over de kritiek, we realiseerden ons waarom het afleidend zou kunnen zijn en kwamen toen overeen dat we met een uitgebreide reactie zouden komen”, zei hij.

Het boek beschrijft de resultaten van een zes jaar durend koud proces in 1944 over het mysterie van hoe de nazi’s de schuilplaats van de beroemde kalender ontdekten.

READ  Nederlandse ambtenaren - De Nieuwe Indian Express

Anne en zeven andere joden werden op 4 augustus van dat jaar door de nazi’s ontdekt, na bijna twee jaar ondergedoken te zijn geweest in een geheime verbinding boven een pakhuis aan de gracht in Amsterdam. Allen werden gedeporteerd en Anne stierf in het Bergen Belson Camp toen ze 15 jaar oud was.

Zijn dagboek over het leven van de overledene heeft miljoenen lezers over de hele wereld geïnspireerd en is vertaald in 60 talen.

Een team van gepensioneerde Amerikaanse FBI-agenten en een team van ongeveer 20 historici, criminologen en data-experts hebben Arnold van den Berg geïdentificeerd als de hoofdverdachte bij het onthullen van de verblijfplaats.

De vader van Anne Frank was een van degenen die het onderzoek van de stichting in Bazel in twijfel trok. Anne Frank FondsEn Eric Somers, historicus van het Nederlandse NIOD Instituut voor de Studie van Oorlog, Bloedbad en Genocide.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot Reuters.com

Verslag door Anthony Deutsch en Stephanie van den Berg; Andrew Heavens bewerken

Onze normen: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.