mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse republikeinen voelen eindelijk dat hun dag zal komen

Jubelende Nederlandse republikeinen geloven dat hun dag eindelijk is aangebroken. Tegen de intuïtie in, plannen ze volgende week een speciaal feest ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van Koningsdag – op grond van het feit dat er, bijna ongelooflijk, geen dreunende meerderheid meer is voor troonopvolging.

Republikeinen hier zijn er lang aan gewend om genegeerd te worden, vooral tijdens het bewind van koning Willem-Alexanders moeder, koningin Beatrix, wiens populaire aanraking legendarisch was, en zijn niet geneigd tot onrealistische verwachtingen. Ze zijn tevreden om hun egalitaire punt te maken en de geschiedenis zijn gang te laten gaan.

Dat gaat echter allemaal veranderen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van plan om hun grote dag – woensdag 27 april – in Maastricht door te brengen, de menigte te ontmoeten die ongetwijfeld voor het eerst sinds de pandemie zal verschijnen, en ze zullen een nieuwe lente vinden in de andersdenkenden. stap.

“Ja, ik weet zeker dat de koning en koningin ons daar gaan zien”, knikt Floris Müller nadrukkelijk. “Dit is een speciale gelegenheid: we zullen anti-monarchie T-shirts, spandoeken, ballonnen, alle gebruikelijke parafernalia hebben – maar vooral veel grote opblaasbare handen die gedag zwaaien naar ‘Willem de Laatste’.

Het omslagpunt was volgens Müller en zijn kameraden in de pressiegroep Republic een Ipsos-enquête in december 2020, waaruit bleek dat de steun voor en het vertrouwen in Willem-Alexander het afgelopen jaar – op een schaal dat zou in de tijd van Beatrix ondenkbaar zijn geweest.

Verdomde cijfers

Niet alleen in republikeinse ogen zagen de figuren er vernietigend uit. Analisten vermoedden, heel redelijk, dat de mate waarin de fabelachtig rijken onvermijdelijk geen contact hadden met de minder welgestelden enorm was vergroot door economische en persoonlijke angsten in verband met het coronavirus.

READ  Mogelijke nucleaire deal zal naar verwachting het toerisme in Iran opheffen, zegt Nederlandse gezant

Vandaar de nu beruchte reeks koninklijke pandemische blunders: pronken met een nieuwe speedboot van € 2 miljoen, geen maskers dragen of sociale afstand in acht nemen in een druk Grieks vakantierestaurant, hun drie dochters meenemen naar hun Griekse retraite terwijl het advies was om dat niet te doen naar het buitenland reizen.