juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het IOC speelde geen rol in de Nederlandse beslissing om een ​​dader van verkrachting te selecteren

Het IOC speelde geen rol in de Nederlandse beslissing om een ​​dader van verkrachting te selecteren

BERLIJN – Het Olympisch bestuursorgaan zei dat het geen rol speelde in de beslissing van het Nederlandse volleybal om een ​​veroordeelde voor verkrachting te selecteren voor de Spelen in Parijs, die werd bekritiseerd door een belangenorganisatie voor vrouwen in de sport.

Steven van de Velde werd in 2016 in Groot-Brittannië tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij een 12-jarig meisje van 19 jaar had verkracht.

Nadat hij daar een deel van zijn straf had uitgezeten, werd hij overgebracht naar Nederland en werd zijn straf omgezet in Nederlands recht. Van de Velde doet sinds 2017 weer aan beachvolleybal en werd vorige maand opgenomen in het Nederlandse Olympische team.

“Het is de exclusieve verantwoordelijkheid van de respectievelijke Nationale Olympische Comités om individuele teamleden te nomineren na kwalificatie op sportgebied”, aldus een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité.

Noch Van de Velde, noch de beachvolleybalcoach van het Nederlands Olympisch team waren direct bereikbaar voor commentaar.

De selectie van atleten voor de Olympische Spelen berust bij elk nationaal NOC, hoewel het IOC individuele uitnodigingen verstuurt na nationale nominaties.

Het IOC behoudt zich het recht voor om uitnodigingen vóór de Olympische Spelen of tijdens de Olympische Spelen toe te staan ​​of in te trekken.

Parijs heeft uitnodigingen voor de Spelen geweigerd aan enkele Russische en Wit-Russische atleten die voldeden aan de deelnamecriteria na een doorlichtingsproces met betrekking tot actieve steun voor de oorlog in Oekraïne of contractuele banden met het Russische leger.

Sommige atleten en rechtengroepen hebben zich tegen de benoeming van Van de Velde verzet.

READ  Nederlands - ANP om enkele COVID-19-barrières opnieuw in te voeren naarmate het aantal gevallen toeneemt

“De aanwezigheid van Van de Velde in het Nederlandse Olympische team is een volledige minachting en invaliditeit van een overlevende van haar misdaden”, zegt Kate Seery, medeoprichter en directeur van Kiniska Advocacy, dat zich inzet voor de veiligheid en het respect van vrouwelijke atleten.

“Zijn deelname zendt aan iedereen de boodschap uit dat sportiviteit misdaad voorkomt.”

Van de Velde krijgt de steun van de volleybalfederatie van haar land (Nevobo) en de nationale sportfederatie.

“Voordat hij (Van de Velde) destijds de wens uitsprak om terug te keren naar het beachvolleybal, hebben we uitgebreid met hem gesproken, maar ook met onder meer het NOC…”, aldus Nevobo's algemeen secretaris Michel Everaert. “Wij steunen hem volledig en hij zal meedoen in Parijs.” Reuters