De snelle groei van het aantal studenten in Nederland roept volgens een sectorleider grote vragen op voor Nederlandse universiteiten over mogelijke uitbreiding.
Het aantal internationale studenten in het Nederlandse hoger onderwijs groeide dit jaar met 12 procent, zegt de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor onderwijsinternationalisering. Dat kwam nadat uit een van zijn onderzoeken bleek dat acht van de tien ondervraagde studenten uit de Europese Economische Ruimte “(veel) meer geneigd waren om Nederland als bestemming voor hun studie te kiezen als gevolg van de Brexit”, in plaats van het VK.
Die internationale groei is een van de factoren in de toename van het totale aantal studenten aan de Nederlandse universiteiten, die in de meest recente telling op 340.000 stonden.
“Als je kijkt naar de economie van Nederland… zijn er schattingen die zeggen dat we nog 30.000, 40.000 en misschien zelfs 50.000 nodig hebben. [students] tot 2030′, zegt Robert-Jan Smits, president van de Technische Universiteit Eindhoven Tijden Hoger Onderwijs tijdens de recente Innovation & Impact Summit.
Dat groeiniveau roept “vragen op die op dit moment door de Nederlandse universiteiten, samen met het ministerie, worden besproken [of Education, Culture and Science]”, Hij voegde toe.
“Het is een kwestie van kwaliteit, waarin? [subject] gebieden hebben we competenties nodig gezien de grote transities waar we voor staan op het gebied van klimaat, energie en voedselproductie; en ten tweede de vraag wie bereid is deze op te voeden? [additional] studenten.”
“Sommige universiteiten” hebben gezegd “we kunnen niet meer” studenten aannemen, gezien de druk rond personeelswerving en studentenhuisvesting, zei professor Smits.
De TU Eindhoven is een van ‘de weinige die ons aantal studenten mogelijk zou kunnen vergroten, aangezien we een relatief kleine universiteit zijn’, vervolgde hij. “Voor ons in Eindhoven is er een tweede coureur om te groeien: dat is de [regional] economie, die booming is.”
Lokale multinationals zoals Philips en fabrikant van circuitonderdelen ASML werken samen met de TU Eindhoven, de lokale overheid en andere onderwijsinstellingen in het Brainport Eindhoven-partnerschap. Het is geweest geschatte dat de regio Eindhoven 9 procent van het bruto regionaal product besteedt aan onderzoek en ontwikkeling – het overgrote deel van particuliere bedrijven. Eindhoven zal Amsterdam voorbijstreven als de belangrijkste motor van de Nederlandse economie en wordt vaak omschreven als het nieuwe Silicon Valley.
Alleen ASML zal tegen 2030 op zoek zijn naar nog eens 15.000 ‘kenniswerkers’, zegt professor Smits.
Hij voegde eraan toe: “De vraag van de hightech-industrie in de regio is: ‘Ben jij? [the university] bereid om te groeien en misschien zelfs je aantal te verdubbelen, van 13.000 naar 26.000, om de regio te voorzien van het talent dat het nodig heeft?’”
De TU Eindhoven staat dus “onder druk van het nationale niveau en er is druk van het lokale niveau”, vervolgde hij. “Het is nu aan ons om te beslissen of we ervoor willen gaan, of we bereid zijn deze sprong voorwaarts te maken.”
Een dergelijke groei zou “een enorme uitdaging met zich meebrengen om excellentie en kwaliteit te behouden, extra personeel aan te trekken, huisvesting te vinden, wat een enorm probleem is in Eindhoven”, aldus professor Smits.
Maar “als je op regionaal en nationaal niveau wordt gevraagd om je verantwoordelijkheid te nemen, vind ik het moeilijk en misschien zelfs onverantwoord om nee te zeggen, laat het iemand anders doen”, besloot hij.
More Stories
Inktleveringsovereenkomst met Anlon Technology Solutions, een Nederlands defensiebedrijf
Nederlanders hebben er geen probleem mee om F-16’s in Rusland te stationeren
Mercedes onthult de fout van Lewis Hamilton die de Nederlandse GP-strategie verpestte