juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit een Nederlandse exitpoll blijkt dat de EU-verkiezingen een nek-aan-nekrace zijn tussen rechts en centrumlinks

Uit een Nederlandse exitpoll blijkt dat de EU-verkiezingen een nek-aan-nekrace zijn tussen rechts en centrumlinks

Uit de uiteindelijke exitpoll van NOS Ipsos bleek dat Wilders' Partij voor de Vrijheid zeven zetels zou kunnen winnen van één in het laatste parlement, terwijl de centrumlinkse coalitie acht van de 31 zetels in het Europees Parlement in Nederland zou winnen.

Vanwege de aard van exitpolls was het erg krap om een ​​winnaar uit te roepen voordat de resultaten zondag laat bekend werden gemaakt, nadat alle 27 EU-landen hadden gestemd.

Hoewel hij niet in de buurt kwam van zijn verbluffende en overweldigende overwinning bij de Nederlandse nationale verkiezingen in november, was Wilders nog steeds optimistisch. “Het is duidelijk dat er maar één grote winnaar is”, zei hij tegen verslaggevers.

Op die bekendheid en verzameling wil Wilders nu voortbouwen toon voor het grootste deel van het volumemet eisen om de bevoegdheden van de EU-instellingen te verkleinen, zodat de lidstaten meer autonomie hebben op het gebied van kwesties als migratie en klimaatveranderingsmaatregelen.

Ironisch genoeg wil Wilders, net als veel extreem-rechtse leiders, waaronder de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Franse oppositieleider Marine Le Pen, meer macht in het Europees Parlement, zodat hij het van binnenuit kan verzwakken.

De definitieve resultaten voor de hele EU zullen in Brussel worden bekendgemaakt nadat de stemming zondagavond is gesloten.

Franz Timmermans, de voormalige EU-klimaattsaar en leider van de Sociaal-Democratisch-Groene coalitie, was net zo blij dat de groep nu in ieder geval terrein had gewonnen nadat ze in november de nationale verkiezingen zwaar hadden verloren van Wilders.

“Sinds november heerst er in veel landen vaak het beeld dat Wilders de boel in de hand heeft. Wilders besluit, Wilders is het enige Nederland. Nu hebben we laten zien dat Nederland het pluralistische land is dat we al heel lang zijn”, aldus Timmermans. Samen – Nederland moet helpen bouwen aan een sterker Europa.”

READ  Johnson & Johnson legt productie COVID-vaccin in Nederlandse fabriek tijdelijk stil

Wilders benadrukt dat Groundswell precies uit de tegenovergestelde richting komt en de voorkeur geeft aan een brede coalitie van extreem-rechtse partijen boven de traditionele coalitie van christen-democraten, socialisten, pro-business liberalen en groenen.

Na de laatste EU-verkiezingen in 2019 leiden populistische, extreemrechtse en extremistische partijen nu regeringen in drie EU-landen en maken ze deel uit van regeringscoalities in verschillende andere landen, en lijken ze steun van de bevolking over het hele continent te verwerven.

Verkiezingen van de Europese Unie 's Werelds op een na grootste oefening in democratie In India staan ​​de verkiezingen voor de deur en de inzet is hoog.

Ongeveer 400 miljoen kiezers kiezen 720 leden van het Europees Parlement voor een termijn van vijf jaar. Ze komen van voorbij de poolcirkel tot aan de randen van Afrika en Azië. De resultaten zullen implicaties hebben voor kwesties variërend van mondiaal klimaatbeleid en veiligheid tot migratie en geopolitieke betrekkingen met China en de Verenigde Staten.

In sommige landen vonden een paar vroege peilingen plaats, maar alleen Nederland begon zo vroeg aan zijn eendaagse peiling, gevolgd door Ierland en Tsjechië op vrijdag en andere EU-landen in het weekend. De resultaten worden zondagavond in heel Europa bekendgemaakt nadat alle lidstaten klaar zijn met stemmen.

Het aantal gekozen leden in elk land hangt af van de omvang van de bevolking, variërend van zes voor Malta, Luxemburg en Cyprus tot 96 voor Duitsland. In 2019 kozen de Europeanen 751 wetgevers. Na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in 2020 zal het aantal EP-leden dalen tot 705. Een deel van de 73 zetels die voorheen door Britse EP-leden werden bezet, werd herverdeeld onder andere lidstaten.

READ  Klimaatverandering: de Nederlandse premier zegt dat iedereen de Amerikaanse wet moet steunen en niet moet blijven hangen in concurrentie

Wetgevers, bekend als leden van het Europees Parlement of EP-leden, kunnen stemmen over een breed scala aan wetgeving, waaronder bankregelgeving, klimaat, landbouw, visserij, veiligheid en justitie. Ze stemmen over de EU-begroting, die belangrijk is bij de uitvoering van Europees beleid, bijvoorbeeld Er werd hulp verleend aan Oekraïne.

Na de verkiezingen zullen de EP-leden hun leider kiezen tijdens de eerste zitting van 16 tot 19 juli. Vervolgens zullen zij, meestal in september, op voorstel van de lidstaten de voorzitter van de Europese Commissie benoemen. In 2019 won Van der Leyen een opiniepeiling en werd de eerste vrouw aan het hoofd van het bedrijf. zij Op zoek naar een tweede termijn.

___

Associated Press-schrijver Raf Gassert doet verslag vanuit Brussel.

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Anti-islamwetgever Geert Wilders van de PVV, of Partij voor de Vrijheid, wordt omringd door lijfwachten als hij arriveert om te stemmen bij de Europese verkiezingen in Den Haag, Nederland, donderdag 6 juni 2024. Kiezers in de Europese Unie zullen op donderdag 6 juni wetgevers voor het parlement van het blok kiezen. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Donderdag 6 juni 2024 Kiezers in de Europese Unie brachten hun stem uit tijdens de Europese verkiezingen in Den Haag, Nederland, op donderdag 6 juni 2024. Parlement van het kiesdistrict. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Een fietser passeert een reclamebord voor de Europese verkiezingen voor het Concertgebouw in Amsterdam, Nederland, woensdag 5 juni 2024. Kiezers in de Europese Unie zullen vanaf donderdag 6 juni wetgevers voor de Grondwetgevende Vergadering kiezen. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Een fietser passeert een reclamebord voor de Europese verkiezingen voor het Concertgebouw in Amsterdam, Nederland, woensdag 5 juni 2024. Kiezers in de Europese Unie zullen op donderdag 6 juni wetgevers kiezen voor de eerste ronde van het parlement. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Een vrouw passeert een reclamebord voor de Europese verkiezingen op het Museumplein in Amsterdam, woensdag 5 juni 2024. De kiezers in de Europese Unie zullen donderdag wetgevers kiezen voor een parlement voor de eerste termijn. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Voetgangers passeren een reclamebord voor de Europese verkiezingen op het Rembrandtplein in Amsterdam, Nederland, woensdag 5 juni 2024. De kiezers in de Europese Unie zullen donderdag wetgevers voor het parlement voor de eerste termijn kiezen. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B

Fietsers passeren een reclamebord voor de Europese verkiezingen buiten het Maritiem Museum in Amsterdam, Nederland, woensdag 5 juni 2024. De kiezers in de Europese Unie zullen donderdag wetgevers kiezen voor een parlement voor de eerste termijn. (AP-foto/Peter DeJong)

Krediet: A.B

Pictogram om afbeelding uit te vouwen

Krediet: A.B