juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kovid medicijn heeft iets meer tijd om naar patiënten te gaan: Nederlandse GB Ashok.

De Nederlandse Vereniging van Huisartsen (NHG) heeft gemeld dat het even kan duren voordat de coronapillen van Pfizer aan patiënten worden voorgeschreven. Huisartsen en andere medische professionals dienen eerst een behandelgids voor het middel op te stellen.

De richtlijn geeft aan welke patiënten de pillen kunnen gebruiken op basis van informatie over de werkzaamheid, veiligheid en bijwerkingen van het middel. Een NHG-woordvoerder legt uit: “Is dit medicijn alleen beschikbaar voor zeer specifieke patiënten of niet? Dit is een zeer complex proces waarbij verschillende partijen betrokken zijn.”

Artsen hebben details nodig over hoe de pillen werken, maar die zijn nog niet vrijgegeven. Als dat eenmaal gebeurt, kan het volgens de woordvoerder nog zeker enkele weken duren voordat de aanbevelingen zijn opgesteld.

Donderdag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de coronavirustabletten van Pfizer goed. Medicatie kan worden voorgeschreven aan degenen die al besmet zijn met het virus om ernstige ziekte te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft laten weten dat Nederland nog geen corona-tabletten heeft besteld bij apotheken. Het kabinet stemde ermee in de aankoop op Europees niveau te regelen en de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Pfizer lopen nog. Het ministerie durfde niet te zeggen hoe lang het zou duren.

READ  Twee Nederlanders zitten acht jaar in een Letse gevangenis wegens mensenhandel