april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse vrouw vast op beschuldiging van terreur in Syrië – Gids voor Expats in Nederland

De eerste vrouw die uit Syrië naar huis is gebracht om in Nederland terecht te staan, heeft woensdag drie en een half jaar gevangenisstraf gekregen voor toetreding tot de Islamitische Staatsgroep.

De 28-jarige, alleen geïdentificeerd als Ilham B., werd vorig jaar gerepatrieerd uit het detentiekamp Al-Roj in het noordoosten van Syrië nadat ze zich in 2013 had aangesloten bij de jihadistische groeperingen IS en Jabhat al Nusra.

De Rotterdamse rechtbank heeft Ilham B. “is veroordeeld tot 42 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk wegens deelname aan terroristische organisaties en het voorbereiden van verschillende misdaden.”

“De rechtbank is tevreden dat ze in Syrië heeft deelgenomen aan de terroristische organisaties Islamitische Staat en Jabhat al Nusra”, staat in een verklaring.

Aanklagers, die een gevangenisstraf van acht jaar eisten, zeiden dat Ilham B. tijdens haar verblijf in Syrië ook jihadistische propaganda op sociale media had uitgezonden en wapens droeg.

De rechters verwierpen haar verdediging dat ze “in een luchtbel in Syrië leefde en niet wist wat er aan de hand was”, daarbij wijzend op de “voldoende informatiebronnen die ze had kunnen raadplegen, de duur van haar verblijf, de functie van haar man en de inhoud van haar online berichten ”. Ilham B, afkomstig uit de West-Nederlandse stad Gouda, verliet Nederland in september 2013 om via Turkije naar Syrië te reizen, aldus rechtbankpapieren.

Ze werd in 2017 gevangengenomen door de door Koerden geleide Syrische Democratische Krachten en werd uiteindelijk gevonden in het uitgestrekte Roj-kamp waar ze een tweede kind kreeg.

In juni 2021 is ze door Nederlandse functionarissen via Irak naar Nederland teruggebracht en bij aankomst op Schiphol gearresteerd.

READ  Het Nederlandse coronavirus daalt voor het eerst in gemiddeld 9 dagen; Covit ICU-gevallen zijn deze week sterk gestegen

De terugkeer van jihadistische strijders om in Nederland terecht te staan ​​is een politiek gevoelig onderwerp en de Nederlandse antiterreurorganisatie NCTV heeft gewaarschuwd dat terugkerende vrouwen een “impuls kunnen geven aan het verbinden en ondersteunen van jihadistische activiteiten”.

In februari haalde de regering vijf vrouwen uit het Roj-kamp om ze in Nederland voor de rechter te brengen.

De verhuizing kwam nadat een rechtbank in Rotterdam vorig jaar waarschuwde dat het de aanklachten tegen de vrouwen mogelijk moet laten vallen als ze niet binnen een paar maanden worden teruggebracht.

Volgens cijfers van de Nederlandse regering reisden zo’n 300 Nederlandse jihadisten naar strijders van het inmiddels ter ziele gegane islamitische kalifaat tijdens het hoogtepunt van de Syrische burgeroorlog.

Er zijn er nog ongeveer 120 over, velen in kampen en detentiecentra in Noord-Syrië, Irak en Turkije.

jhe / dk / bp