april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders werken weinig uren en productiviteit stijgt niet: CBS-chef

Er zijn meer banen in de horeca. Foto: DutchNews.nl

Beweringen van commentatoren dat Nederlanders de kortste werkweek van Europa hebben, zijn niet overdreven, vindt de hoofdeconoom van het CBS.

Pieter Hein van Mulligen schetste woensdag in de lange Twitter-thread de problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt en wat er gedaan kan worden om deze op te lossen. Hij wijst erop dat een op de drie bedrijven nu zegt dat het personeelstekort het grootste obstakel is waarmee ze worden geconfronteerd, en dat er nu 133 vacatures zijn voor elke 100 mensen die een baan zoeken.

Columnist Sander Schimmelpenninck wekte vorige week de woede van velen voor het zeggen in een column dat zo min mogelijk werken een nationale sport is geworden. En Britse schrijver Ben Coates werd op dezelfde manier bekritiseerd voor het publiceren van een Eurostat-kaart met gemiddelde werkweken. Econoom Mathijs Bouman kreeg ook veel kritiek omdat ze erop wezen dat Nederlandse vrouwen de neiging hebben om parttime te werken, zelfs als ze geen kinderen hebben.

Allen gaven commentaar op het goed gedocumenteerde tekort aan arbeidskrachten in alle sectoren en op wat er kan worden gedaan om het probleem op te lossen.

Van Mulligen zegt dat de vergrijzing van de bevolking ertoe heeft geleid dat er minder mensen beschikbaar zijn om te werken. In 1950, zegt hij, waren er zeven mensen van 20 tot 65 jaar voor elke persoon die met pensioen ging, maar dat is nu gedaald tot slechts drie.

READ  Nederlands systeem 'past me beter' dan dat van Barcelona

Meer mensen uit het buitenland aan het werk halen zou een tijdelijke optie zijn, maar ‘ook deze groep gaat op een gegeven moment met pensioen’, zegt Van Mulligen.

Langere uren werken

Nederland heeft zo’n 1,1 miljoen mensen die zouden willen werken of langer zouden willen werken, maar hun aantal is in de loop der jaren afgenomen naarmate de arbeidsmarkt krapper wordt, zei hij. Tegelijkertijd heeft 70% van de Nederlanders tussen 15 en 75 een of andere vorm van werk, en dat is het hoogste percentage in de EU, vóór Zweden, Estland en Duitsland.

Uit de statistieken blijkt dat Nederland de kortste gemiddelde werkweek in Europa heeft – ongeveer 32 uur per week, vergeleken met meer dan 40 in Griekenland, Bulgarije en Roemenië.

Als je de twee cijfers combineert, werken Nederlanders ook weinig uren in vergelijking met de meeste andere EU-landen – gemiddeld slechts 22, merkt hij op. ‘Dus als we het hebben over ongebruikte potentiële arbeid, dan hebben we het over uren, niet over mensen’, zegt Van Mulligen.

Meer mensen langer laten werken zal volgens hem niet eenvoudig zijn, omdat mensen vrijwilligerswerk doen of genieten van hun vrije tijd. Ook hoeven ze mogelijk niet meer bij te dragen aan de kosten van kinderopvang als ze een hoger inkomen hebben.

En hoewel de Nederlandse beroepsbevolking enorm productief is, is het cijfer sinds 2010 stabiel en dat is geen goed nieuws voor de economische groei en welvaart. De belangrijkste manier om vooruit te komen, zei hij, is om innovatie en beloning te stimuleren.

READ  Ontdek Nederlandse nieuwe manieren om Covit-19-frustraties te verdrijven

Innovatie

Van Mulligen is niet de enige met die mening. Inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken waarschuwden vorige maand dat mensen die naar Nederland verhuizen om laaggeschoold werk te doen, in ‘steeds erbarmelijkere omstandigheden’ leven en dat Nederlandse bedrijven ervoor kiezen goedkope buitenlandse arbeidskrachten in te zetten in plaats van te innoveren of de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

En eind vorige maand zei het regeringsadviesorgaan SER, bestaande uit werkgevers en vakbonden, dat leraren, hulpverleners en defensiepersoneel gemotiveerd moeten worden om op korte termijn meer uren te werken om personeelstekorten in de toekomst te voorkomen.

Ook gepensioneerden zouden in veel sectoren moeten worden aangesproken om de achterstand op te lopen. ‘Het aantal vitale ouderen zal de komende jaren groeien’, aldus het rapport.

Het aantrekken van meer werknemers uit het buitenland kan een deel van de oplossing zijn, aldus de SER, maar er moet meer onderzoek worden gedaan om erachter te komen welke sectoren hiervan profiteren.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

READ  Online Black Friday-aankopen breken Nederlands record, zegt betalingsverwerker

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.