april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Malinese Rode Kruis zegt Nederlandse hulpverlener en chauffeur omgekomen

BAMAKO, Mali (AP) – Een voertuig dat een team van het Rode Kruis vervoerde, kwam onder vuur te liggen in het westen van Mali, waarbij een Nederlandse hulpverlener en de chauffeur van de auto om het leven kwamen, zei het Malinese Rode Kruis donderdag.

Getuigen zeiden dat de schutters op motorfietsen reden toen ze woensdag rond 18.00 uur op het voertuig schoten in de buurt van Kayes, zei de hulporganisatie, eraan toevoegend dat het voertuig duidelijk was gemarkeerd met het embleem van de groep. Twee andere medewerkers overleefden de hinderlaag.

“Het Malinese Rode Kruis veroordeelt de uiterste vastberadenheid van dit incident, dat de humanitaire missie gericht op kwetsbare bevolkingsgroepen ondermijnt”, zei de hulpgroep in een verklaring waarin de doden werden aangekondigd.

Er was geen onmiddellijke claim van de verantwoordelijkheid, hoewel bekend is dat jihadisten in de buurt actief zijn.

Mali vecht al tien jaar tegen een islamitische opstand en een groot deel van het land wordt om veiligheidsredenen lange tijd als verboden terrein voor westerlingen beschouwd. Hoewel de Kayes-regio minder risicovol was dan het noorden van Mali, zijn er steeds meer berichten dat extremisme zich verspreidt in het gebied dat gelieerd is aan een groep die bekend staat als Katiba Macina.

De bezorgdheid over de veiligheid in Mali is alleen maar groter geworden sinds de voormalige kolonisator Frankrijk eerder dit jaar aankondigde dat het zijn troepen uit het land terugtrekt na negen jaar te hebben geholpen bij de bestrijding van extremisten daar. Het leger van het land wordt nog steeds geholpen door een grote VN-vredesmissie die regelmatig wordt aangevallen door militanten.

READ  Britse en Nederlandse rechtbanken leggen Google naar verluidt een boete van $ 25,4 miljard op

Mali wordt geleid door kolonel. Assimi Goita, die in 2020 een staatsgreep leidde die de democratisch gekozen president van het land ten val bracht. Hij trok nog meer internationale veroordeling toen hij negen maanden later de burgerlijke overgangsleiders van het land afzette en zich als president liet beëdigen.