juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een krachtig optreden van extreemrechts in Nederland aan het begin van het EU-referendum

Een krachtig optreden van extreemrechts in Nederland aan het begin van het EU-referendum

De meeste van de 27 landen van de Europese Unie stemmen zondag voor het parlement van het blok, waardoor de Nederlandse stemming een barometer wordt van het kiezerssentiment.

Volgens de projectie van de NOS zou de Groenen/Labour-coalitie van voormalig Europees commissaris Franz Timmermans op acht zetels zitten, één voorsprong op de PVV-partij van Wilders.

Hoewel de extreemrechtse oproerkraaier Wilders geen duidelijke overwinningsvoorspelling heeft, weerspiegelt het resultaat van zijn partij nog grotere winsten sinds de Brexit.

Maar het resultaat kan enige troost bieden voor centristische partijen die hopen hun duidelijke meerderheid in het 720 zetels tellende parlement van de EU te behouden.

De partij van Wilders steeg vorig jaar in de nationale peilingen, nadat ze door de schokkende overwinning voor het eerst toetrad tot een coalitieregering.

Wilders noemde zijn partij een ‘grote winnaar’ en zei dat de partij zondag meer zetels zou krijgen als de volledige resultaten worden opgeteld.

Maar zijn aartsrivaal Timmermans hield vol dat het “een belangrijk signaal was dat alle pro-Europese partijen het goed hebben gedaan bij deze verkiezingen”.

Wilders concentreerde zijn campagne op beloften om de immigratie terug te dringen – en die boodschap vond weerklank bij veel kiezers.

“Ik wil dat de EU verandert”, zei de 48-jarige ambtenaar Simone Nieuwenhuys tegen AFP nadat ze haar stem had uitgebracht.

“We zijn opener. We moeten kritischer zijn op wie we binnenlaten, omdat het meer geld kost.

– 'Europa kan geblokkeerd worden' –

Uit peilingen blijkt dat extreemrechts een kwart van het EU-parlement zou kunnen veroveren, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de belangrijkste fracties, de conservatieve Europese Volkspartij (EVP) en de linkse Socialisten en Democraten.

READ  Inzendingen compleet voor The Dutch Masters 2022

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde donderdag dat de Europese Unie na de verkiezingen van deze week het risico liep getroffen te worden door een grote extreemrechtse aanwezigheid.

De huidige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die op zoek is naar een tweede termijn, heeft de deur geopend voor de EVP die samenwerkt met extreemrechts om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt aangenomen.

Van der Leyen, een voormalige Duitse minister van Defensie, vervangt de Italiaanse premier Giorgia Meloni als leider van de postfascistische partij Broeders van Italië.

De EU-leiders, waaronder Meloni, zullen na de verkiezingen beslissen wie de commissie zal leiden. Voor hun optie is de steun van een gewone meerderheid in het Europees Parlement vereist.

– 'De oproep om wakker te worden –

De EU heeft onlangs het immigratiebeleid herzien om de grenzen te verscherpen en deportaties te versnellen, maar er zijn vanuit sommige hoeken al oproepen voor een nog hardere aanpak.

In Ierland zijn – met het EU-verkiezingstokje op vrijdagochtend – migratie en het asielsysteem naar voren gekomen als leidende kwesties.

Veel kandidaten stellen zich als onafhankelijken kandidaat voor een anti-immigratieplatform of als leden van diverse marginale nationalistische partijen.

De EU-verkiezingen komen in een tijd van diepe geopolitieke onzekerheid, waarbij veel kiezers het blok beschouwen als een oase van stabiliteit.

Lidstaten die de steun aan Oekraïne hebben weggegooid terwijl ze de Russische agressie bestreden, worden geconfronteerd met escalerende rivaliteit tussen de VS en China, onrust in het Midden-Oosten, handelsspanningen en klimaatverandering.

In Nederland juichte de boodschap van Wilders sommige kiezers toe, terwijl het voor anderen een wake-up call was.

READ  De Nederlandse vrouw die het graf van een Glasgow-soldaat in Nederland 'adopteerd' heeft, heeft een oproep gedaan om haar familieleden te vinden.

Claudia Balhuizen, een 42-jarige ingenieur, heeft gepleit voor meer eenheid in de EU bij het aanpakken van de klimaatverandering – hoewel ze toegeeft dat Wilders “zeer aantrekkelijk is voor veel mensen en dat kan ik begrijpen”.

– Een extreemrechtse coalitie? –

Terwijl Nederland een vroege test was voor het lot van extreem-rechts, zal de controle snel veranderen nu de grootste economieën van de EU hun stembus openen.

Er wordt voorspeld dat de Nationale Rally van Marine Le Pen Frankrijk zal overtreffen, net als de partij van Meloni in Italië en de extreemrechtse Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

In Duitsland staat de extreemrechtse AfD op de tweede plaats in de peilingen, achter de conservatieven van de oppositie. In Oostenrijk ligt de extreemrechtse Vrijheidspartij op koers voor de overwinning.

Opiniepeilingsgegevens verzameld door Politico-projecten Von der Leyens EVP zal 172 zetels winnen in het volgende parlement, gevolgd door de Socialisten en Democraten met 143.

Als extreemrechtse partijen overwegen een supergroep te vormen, zoals Le Pen wil, zou de derde plaats naar de centristische Renewal Group kunnen gaan, die 75 zetels zou innemen.