september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse overheid nog niet klaar om scherp geprijsde treinkaartjes te subsidiëren

Terwijl andere Europese landen experimenteren met gratis of goedkope treinkaartjes, blijft de mogelijkheid dat Nederland dit voorbeeld volgt twijfelachtig. Hoewel de Nederlandse regering zegt dat deze proeven “interessant” zijn, is er volgens de NOS geen concreet plan om soortgelijke veranderingen door te voeren.

Zo waren Duitse treinen, bussen en metro’s deze zomer toegankelijk voor een eenmalige betaling van 9 euro per maand. Spanje lanceerde donderdag het gebruik van gratis kaartjes voor korte en middellange treinreizen en Luxemburg heeft sinds 2020 gratis openbare treinen. Malta zal het voorbeeld van Luxemburg volgen vanaf oktober. 1.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt tegen de NOS dat, hoewel de Nederlandse overheid geïnteresseerd is in deze nieuwe aanpak, het de vraag is of het daadwerkelijk het beoogde effect heeft om duurzaam reizen te stimuleren. “Gaan er echt meer mensen met het openbaar vervoer, of zijn het vooral de mensen die al met het openbaar vervoer hebben gereisd die meer kilometers gaan maken?”

Ook de NS is al onderbezet en heeft de afgelopen weken last gehad van herhaalde stakingen. De NS zegt weliswaar voorstander te zijn van het betaalbaarder maken van het vervoer, maar wil volgens de NOS niet terugkeren naar de overbevolking van voor de uitbraak van het coronavirus.

Bovendien zouden verschillende tactieken om het openbaar vervoer goedkoper te maken verschillende bedragen kosten. Het gratis maken van al het openbaar vervoer in Nederland zou 4 miljard euro per jaar kosten, terwijl het gratis maken van alleen de treinen 2 miljard euro zou kosten. Het afschaffen van de 9 procent btw op treinkaartjes, zoals de NS in het verleden heeft gesteund, zou zo’n 300 tot 400 miljoen euro kosten.

READ  Dutch Wonderland lanceert 'Happy Hauntings' en nieuwe AquaStadium Halloween 2022 duikshow

De Nederlandse regering wacht voorstellen van de Europese Commissie over btw op treinkaartjes af alvorens een besluit te nemen. Ook is het wachten op de resultaten van onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit, dat inzicht zal geven of een “prijsprikkel” effectief is in het veranderen van het vervoersgedrag van mensen, meldt de NOS.