april 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ten Hag volgende? Hoe het elke Nederlandse manager is vergaan in de Premier League

De Premier League is een smeltkroes van verschillende voetbalideeën uit verschillende landen, en een van de nationaliteiten die een van de grootste impact heeft gehad, is niemand minder dan de Nederlander.

Dat is niet verwonderlijk. Nederland is een echt invloedrijk voetballand en heeft de wereld ideeën gegeven zoals totaalvoetbal.

Maar iedereen lijkt het erover eens te zijn dat de volgende op de lijst van invloedrijke, voetballende Nederlanders Ajax-manager Erik ten Hag is. Hij wordt geprezen om zijn tactische speelstijl en nadruk op jonge spelers, hij is nauw verbonden met de baan bij Manchester United en het is gemakkelijk te begrijpen waarom.

Hij leidde Ajax naar een halve finale van de Champions League, won talloze titels en, nog indrukwekkender, herbouwde opeenvolgende selecties ondanks het feit dat zijn beste spelers werden weggeplukt door andere Europese clubs.

Maar wat kan hij leren over de Premier League van zijn landgenoten die hem zijn voorgegaan?

We hebben gekeken hoe elke Nederlandse manager in de Premier League het heeft gedaan en hebben ze op een rij gezet van minst verdiende tot meest verdiende punten.

Frank de Boer – Crystal Palace

Slechts vier wedstrijden, nul punten en door Jose Mourinho bestempeld als de ‘slechtste manager in de geschiedenis van de Premier League’; De Boers tijd in Engeland was niet best.

Meestal, een om over de top te zijn, heeft Mourinho deze waarschijnlijk goed gedaan. De Boer was ook geen tijdelijke manager, hij had serieus net vier wedstrijden de leiding over Crystal Palace voordat het bestuur er in september 2017 genoeg van had..

Tijdens een interview voor De onafhankelijke, later beweerde hij dat Palace simpelweg niet de kwaliteit had van spelers die hij gewend was te managen.

“Als je vaak naar een club gaat, is de chemie er niet echt”, zei hij. “Daarom speelde ik vijf achterin, 5-4-1, heel defensief, niet mijn soort idee, maar wel nodig met de spelers die ik op dat moment had.”

Hij legde verder uit dat er giftige spelers waren waar de club niet vanaf zou komen voordat hij kritiek had op het Engelse systeem voor het ontwikkelen van jeugdspelers. Maar wat je ook probeert, het enige wat je in je achterhoofd kunt horen als je het leest, is de stem van Mourinho.

Rene Meulensteen – Fulham

Meulensteen is beter bekend als coach dan als manager, nadat hij een opmerkelijke hoeveelheid tijd als coach en reservemanager bij Manchester United heeft doorgebracht, waar hij een hechte vriendschap sloot met Ole Gunnar Solskjaer.

READ  Afgevaardigde Rigjin Jenkong informeert de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten over de kritieke situatie in Tibet

De twee bespraken coachingsideeën en -tactieken. Al snel vertrok Solskjaer naar Molde om ze zelf uit te proberen en in 2013 kreeg Meulensteen ook zijn grote doorbraak toen Fulham hem aanstelde om de ontslagen Martin Jol te vervangen.

Hij werd in november aangenomen en verdiende 10 punten uit 13 wedstrijden voordat hij op Valentijnsdag in 2014 werd ontslagen omdat Fulham voelde dat Felix Magath ze zou volhouden.

Dat deed hij niet en Fulham degradeerde aan het einde van het seizoen en eindigde als 19e. Meulensteen voelde zich waarschijnlijk terecht gekrenkt.

LEES: Rene Meulensteen over leven bij Man Utd: ‘De beste baan ter wereld’

Dick Advocaat – Sunderland

Advocaat had een ongelooflijke 41-jarige carrière in voetbalmanagement. Voor de context: dat is langer dan de 39 jaar van Sir Alex Ferguson en de relatief amateur 34 jaar van Arsene Wenger.

Dat omvatte drie stints als Nederlandse baas, een succesvolle tijd bij Rangers en drie jaar bij Zenit, waardoor hij de eerste ereburger van Sint-Petersburg sinds 1866 werd.

Zijn 13 wedstrijden als Sunderland in 2015 zorgden er echter niet voor dat hij de titel van ere-Mackem verdiende. Het zou kunnen zijn als hij was vertrokken toen het de bedoeling was, oorspronkelijk tegen het einde van het seizoen 2014-15 om de Black Cats overeind te houden.

Hij slaagde erin om dat te doen, maar koos er vervolgens voor om een ​​contractverlenging voor een seizoen te tekenen, wat een vergissing bleek te zijn. Hij haalde het pas in oktober voordat hij ontslag nam bij de club in de degradatiezone.

Guus Hiddink – Chelsea

Hiddink heeft de beste punten-per-game ratio van iedereen op deze lijst, zijn twee periodes in de Chelsea dug-out als interim-manager leverden 1,94 punten per wedstrijd op.

Hij is ook de eerste op deze lijst die een trofee heeft gewonnen in Engeland, waarmee hij de FA Cup 2009 won met Chelsea tijdens zijn eerste regeerperiode waarin hij Felipe Scolari verving. Hij verloor in die tijd slechts één keer en bereikte de halve finale van de Champions League voordat hij terugkeerde naar zijn functie als manager van Rusland.

“Als je dit zilverwerk kunt krijgen, is dat een van die dingen waar je als manager van kunt dromen”, heeft Hiddink sinds zei. “Ik denk dat de FA Cup, met hoofdletters, degene is die iedereen graag heeft.”

Een statement dat zeker niet beïnvloed is door het feit dat hij het won.

Hiddink keerde in 2015 terug met Chelsea, opnieuw in crisis, en nam het over na de gevolgen van Mourinho’s tweede periode bij de Blues, waarin ze op de 16e plaats stonden.

De Nederlandse coach leidde hen naar de 10e plaats, maar kon zijn succes van het winnen van de FA Cup niet herhalen.

READ  UKSC-beslissing Okpabi v Koninklijke Nederlandse interpretaties, die het risico op rechtszaken voor Canadese bedrijven met buitenlandse dochterondernemingen vergroten

Louis van Gaal – Manchester United

Van Gaals tijd bij Manchester United is legendarisch. Niet voor trofeeën, hoewel hij de FA Cup won in zijn laatste wedstrijd die de leiding had, maar vanwege zijn moeiteloze vermogen om grappig te zijn.

Wat beter is, is dat hij in de eerste plaats waarschijnlijk niet grappig probeerde te zijn. Of het nu op de grond viel voor de vierde official, zijn dronken toespraak tijdens de clubprijsuitreiking of beter nog zijn analyse van sado-masochisme voor een onverwachte verslaggever, Van Gaal was echt een kassa.

Zijn tijd bij United verliep niet zo goed als gehoopt en sindsdien heeft hij niet veel goeds te zeggen over de club, waar hij Ten Hag onlangs waarschuwde om weg te blijven van de baan.

“Erik ten Hag is een geweldige coach en dat is altijd goed voor Manchester United”, aldus de nu-Nederlandse manager. “Maar Manchester United is een commerciële club, dus het is een moeilijke keuze voor een coach. Hij zou beter naar een voetbalclub kunnen gaan.”

Een vernietigende uitspraak, en waarschijnlijk zullen de meeste United-fans het schoorvoetend mee eens zijn.

Ruud Gullit – Chelsea en Newcastle

Gullit was een van de grootste Nederlandse spelers die ooit het veld sierde, en dat wil wat zeggen als je kijkt naar de kwaliteit van de spelers die het land uit zijn gekomen.

Zijn managementcarrière begon toen Glenn Hoddle Chelsea in 1996 verliet en hij speler-manager werd. Dat seizoen leidde hij Chelsea naar de FA Cup en werd hij de eerste zwarte manager ooit die een grote trofee in het Britse voetbal won.

Maar het jaar daarop werd hij ontslagen en in 1998 nam hij het stokje over bij Newcastle. Gullit bereikte in 1999 opnieuw een FA Cup-finale, maar verloor van Manchester United, dat op weg was naar de driedubbele overwinning.

Zijn tijd op Tyneside was opmerkelijk vanwege zijn vete met Alan Shearer, en hij gaf vijf wedstrijden op in het seizoen 1999-2000.

“Ruud Gullit had destijds niet de ervaring om met de persoonlijkheden in de kleedkamer om te gaan”, zegt ex-Ekster Nobby Solano. sinds zei.

“Hij beoordeelde het met de mentaliteit van een speler. Natuurlijk was hij een van de grootste spelers ter wereld, maar hij dacht er niet als een manager over na, hij wilde meetrainen en pronken.”

Je kunt het nu zien, Gullit in een trainingspak van Newcastle die met de bal jongleert. Niet helemaal wat je wilt van je manager.

READ  Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William

Ronald Koeman – Southampton en Everton

Koeman was een van de beste middenvelders van zijn generatie en als manager heeft hij veel succes gehad en verschillende prijzen gewonnen.

Maar zijn drie jaar in Engeland, eerst bij Southampton en daarna bij Everton, waren een achtbaan.

Met Southampton was hij briljant, hij leidde hen naar de zesde plaats in de Premier League in 2015-16 en hielp hen zich voor het eerst in de geschiedenis van de club te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League.

Maar zelf nam hij ze nooit mee naar Europa. Hij vertrok in de zomer van 2016 en verving Roberto Martinez als Everton-manager.

Dat begon goed en Everton verzekerde zich in zijn eerste seizoen van kwalificatie voor de Europa League. Toch gaf Koeman 150 miljoen pond uit over zijn twee transferwindows en in oktober 2017 stonden ze in de degradatiezone.

Het is niet verwonderlijk dat Koeman werd ontslagen en Everton ging door met grotere en betere dingen … toch?

Martin Jol – Tottenham en Fulham

Met 276 punten heeft Jol de meeste punten verzameld van alle andere Nederlanders in de geschiedenis van de Premier League.

Dat is misschien niet verrassend, aangezien hij de meeste Premier League-wedstrijden van iedereen op deze lijst heeft geleid, en 201 heeft geleid tussen zijn tijd bij Spurs en Fulham.

Hij had een goede tijd met Spurs, maar worstelde om ze in iets meer dan ‘bijna mannen’ te veranderen en kon ze niet echt helpen om door te breken naar de Champions League-plaatsen.

“We hadden een geweldig team, een jong team. zes of zeven jonge internationals’, zegt Martin Jol sindsdien over zijn tijd bij White Hart Lane.

“Spurs is voor mij, en dat heb ik altijd gevoeld, een speciale club. Ik was vanaf het begin een Spurs-fan. Als je een verhaal over mij ziet, zul je zien dat ik bijvoorbeeld als manager naar de Spurs ging, maar ik vertel mensen toen ik jonger was dat ik altijd een Spurs-fan was.

“Dat heb ik niet verzonnen – het is waar. Ik was een grote fan van Jimmy Greaves.”

Zijn tijd bij Fulham was even goed. Hij trad toe in 2011 en hield ze beide volledige seizoenen in de Premier League, maar werd halverwege zijn derde seizoen ontslagen na een slechte vorm.


Meer planeetvoetbal

11 citaten om de filosofie van Erik ten Hag te verklaren: ‘A Cruyffian influence’

Een eerbetoon aan Robin van Persie’s geweldige talent om geweldige volleys te scoren

Kun jij de 30 Nederlandse spelers met de meeste PL-optredens noemen?

Een eerbetoon aan Dennis Bergkamp, ​​Arsenal-held en ultiem voetbalgenie