juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

P&O Ferries: Franse en Nederlandse havenarbeiders geven ‘schurft’-waarschuwing over P&O-agentschappen

Een massademonstratie buiten het parlement op maandag zal de regering oproepen om P&O Ferries te eisen haar beslissing om alle Britse bemanningsleden te ontslaan, te herroepen en ze te vervangen door goedkopere uitzendkrachten.

Het komt als de Pride of Hull een vierde dag in het dok doorbracht, met een Filippijnse skeleton crew aan boord, samen met de eerste stuurman en de Nederlandse kapitein, volgens RMT regionale organisator Gaz Jackson.

Aanmelden naar onze dagelijkse nieuwsbrief

De i nieuwsbrief door het lawaai snijden

De heer Jackson sprak eerdere suggesties tegen dat een nieuwe Oost-Europese bemanning aan boord van de veerboot was gegaan en zei: “Niemand anders is ingestapt. Veel Britse zeevarenden die hebben gesolliciteerd om voor het aannemersbedrijf te werken, hebben gezegd dat ze het niet willen doen.

The Pride of Hull bij zijn ligplaatsen in Hull Foto: Jonathan Gawthorpe

“We hebben berichten ontvangen uit Nederland en Frankrijk en eigenlijk hebben ze gezegd dat als een P&O-schip met een schurftploeg binnenkomt, ze het niet zullen aanmeren.”

Een tweet van P&O Ferries op zondag, waarin hij zich verontschuldigde voor de late annulering van diensten, leidde tot boze reacties van passagiers die de “onvergeeflijke” behandeling van werknemers door het bedrijf en voor het aannemen van boekingen en betalingen voor “niet-bestaande” diensten hekelden.

Een zei: “Deze route was 50 jaar in de maak. Je gaat het afmaken als je je bedrijf zo runt.”

De krant zei dat een uitgelekte memo, blijkbaar geschreven door een hoge functionaris uit Whitehall, probeerde de massale ontslagen te “rechtvaardigen”, waarin stond dat “zonder deze beslissingen naar schatting 2.200 medewerkers hun baan zouden verliezen”.

De memo, die naar verluidt vóór de ontploffing van donderdag is verzonden, voegt de wijzigingen toe “die ze zullen afstemmen op andere bedrijven in de markt die eerder een grote personeelsinkrimping hebben doorgevoerd”.

Het werd naar verluidt “op grote schaal gedeeld door de regering” met ontvangers, waaronder het kabinet van de premier, terwijl minister van Transport Grant Shapps een exemplaar zou hebben ontvangen.

Het komt nadat de heer Shapps openlijk kritiek had geuit op de acties van P & O en verklaarde dat hij aan chief executive Peter Hebblethwaite had geschreven waarin hij de wettigheid van de verhuizing in twijfel trok.

Hull East MP Karl Turner zei dat Shapps hem afgelopen donderdag had gebeld en “ongelooflijk boos, zeer verrast en geschokt” klonk over de ontslagen. De MP zei: “Als hij tegen me heeft gelogen, zou ik verrast zijn.”

Hij zei dat de ministers “op zijn minst” hadden moeten doen om de vakbonden een tip te geven: “Ze verdienen te horen dat donderdag 800 mannen en vrouwen zullen worden ontslagen en vervangen door mensen voor £ 2 per uur.”

De DfT zei dat de heer Shapps opdracht had gegeven om alle contracten met P&O Ferries en eigenaar DP World te onderzoeken.