juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Grootste deal Fintech: Nederlandse groep koopt Process Bildes voor $ 4,7 miljard

In de grootste M&A-deal in de Indiase Fintech-ruimte, heeft het Nederlandse consumenteninternetconsortium Process, samen met zijn financiële dienstverlener PayU, ingestemd met de aankoop van een belang van 100% in de in Mumbai gevestigde vergoedingsverzamelaar Bildes voor $ 4,7 miljard.

Bildesk, opgericht in 2000 door voormalige consultants MN Srinivasan, Ajay Kasal en Karthik Ganapathi, is een van de grootste gateway-verzamelaars in het land en verwerkt volgens schattingen van de sector meer dan de helft van de online factureringstransacties.

De deal maakt de weg vrij voor een nieuwe golf van fintech-industrie, vooruitlopend op de beursintroductie (IPO) van $ 2,2 miljard, voorgesteld door Paytm, het grootste fintech-bedrijf van India in Noida.

Bronnen zeiden dat de afgelopen maanden besprekingen over de overname gaande waren en dat BDM de overname van Bildes overweegt.

De deal is een joint venture tussen de investeerders van Bildeskin, General Atlantic, Temasek Holdings, Visa, DA Associates, March Capital en Clearstone Venture Partners. 31 maart 2020. Deze overeenkomst is onderhevig aan goedkeuring door de mededingingsautoriteit van India.

Online verkopers brengen verschillende betaalmethoden zoals creditcards of betaalkaarten, internetbankieren, UPI en portemonnees op basis van betalingsaggregators zoals Bildesk naar één platform voor hun klanten. Volgens schattingen van de sector beheersen Bildesk en BDM een groot deel van het Indiase tolpoortverkeer. De investeerders van Bildeskin wilden echter afhaken in het licht van de concurrentie van een aantal concurrenten, waaronder BTM, Infibeam, CC Avenue, Bayou en Razorbe. Voor het jaar eindigend in maart 2021 boekte het bedrijf een nettowinst van $ 271 miljard, of ongeveer $ 37 miljoen, een belangrijk doel voor andere payrollbedrijven die organisch willen groeien.

READ  Op het Slowaakse platteland creëerden Nederlandse boeren het gewenste familieparadijs

PayU bevindt zich in verschillende betalingssegmenten – gateways, portemonnee, kredietdiensten – en de locatie van de niet-bancaire financiële instelling (NBFC). Het heeft trouwens verschillende Fintech-startups overgenomen of erin geïnvesteerd, waaronder CitrusPay, GestMoney, Passions en Wipmo. Volgens Process, een divisie van de Zuid-Afrikaanse multinational Naspers, zal de overname van Bildesk een grote stimulans zijn voor PayU in India, aangezien de post-contractgroep vier miljard transacties per jaar afhandelt – vier keer de huidige omvang van PayU India

In antwoord op vragen of PayU zich bij Bildesk zal voegen en postpersoneel zal behouden, zei een PayU-woordvoerder: “Zowel de Bildesk- als de PayU-sites zullen in gebruik zijn. Deze keer hebben we alleen ingestemd met het contract, dat onderhevig is aan goedkeuring door de regelgevende instanties. Deze afspraak gaat over groei en kostenoptimalisatie. Voor nu is het business as usual voor PayU India en Bildes, en het is heel snel om de organisatiestructuur te bespreken.

“Het bestaande managementteam van PayU India zal de leiding hebben, maar zij kunnen gebruikmaken van meer dan 20 jaar marktexpertise geleverd door Bildesk Leadership om een ​​ongeëvenaarde ervaring voor klanten te garanderen.” Toegevoegd.

Drie van de medeoprichters van Bildeskin waren collega’s bij het adviesbureau van Arthur Anderson in Mumbai. Veel grote banken begonnen met het ontwikkelen van belangrijke bankoplossingen voor klanten om toegang te krijgen tot diensten zonder naar filialen te hoeven gaan. Hiermee werd de basis gelegd voor internetbankieren in India en Srinivasan, Kosal en Ganapathi zagen de mogelijkheid om een ​​dienst te creëren die kredietverstrekkers zou kunnen helpen bij digitale projecten.

READ  Nederlandse autoriteiten staan ​​het afvuren van paintballs toe om 'te tamme' wolven af ​​te schrikken Nederland

Bildesk was een project gericht op de betaalomgeving dat een brug zou slaan tussen banken en handelaren – met name toepassingen zoals elektriciteit en waterschappen, telefoonmaatschappijen. Bildesk rekent een commissie voor elke transactie.

In 2001 lanceerde het bedrijf zijn product Electronic Bill Issuance and Payment (EBPP) met het staatsbedrijf Bank of Baroda, en in 2003 introduceerde het een systeem voor vergoedingenintegratie dat verschillende opties voor online transacties integreerde. Al snel werd het bedrijf winstgevend en in 2019 betaalde het in totaal Rs 3 lakh crore.

Bildesk is al meer dan tien jaar een pionier op het gebied van digitale betalingen in India. Deze investering door Process bevordert aanzienlijke kansen voor digitale betalingen in India, wat de innovatie en het progressieve regelgevingskader dat door de Reserve Bank of India is geïmplementeerd, versterkt ”, aldus Srinivasan.

Volgens het jaarverslag 2020-21 van de Reserve Bank is het aantal transacties voor digitale retailbetalingen met meer dan 80% gestegen van 24 miljard in 2018-19 tot 44 miljard in 2020-21. Online transacties zijn toegenomen als gevolg van de Govt-19-epidemie. De Reserve Bank verwacht dat meer dan 200 miljoen nieuwe gebruikers de komende drie jaar digitale betalingen zullen accepteren, waarbij de gemiddelde jaarlijkse transacties 10 keer zullen stijgen tot 22 nu.

Met de overname van Bildes zal Bayou in totaal $ 147 miljard aan vergoedingen afhandelen, waardoor het een van de grootste online betalingsproviders ter wereld is, aldus Process. Voor het jaar eindigend op 31 maart 2021 heeft PayU $ 55 miljard aan digitale betalingen geactiveerd, 51% meer dan het voorgaande jaar.

READ  Herinnerend aan de Nederlandse kant die Theorie Henry op zijn knieën bracht

In een verklaring zei Bob Van Dijk, CEO van Process Group: “We hebben een lange en diepe relatie met India en zijn sinds 2005 een partner in het ondersteunen van de meest actieve ondernemers en nieuwe technologiebedrijven. We hebben intensief geïnvesteerd. Met tot nu toe $ 6 miljard aan Indiase technologie, zal de deal meer dan $ 10 miljard opleveren.

Process is geïnvesteerd in Indiase consumenten internetbedrijven zoals Urban Company, Zwicky, Micho, Baijus, Farm Easy en Payu India’s post-pay unit Logibe.