december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse partij wil dat abortus een mensenrecht wordt in heel Europa – EURACTIV.com

De Democraten 66 (D66), een coalitielid, willen dat Nederland abortus als recht op internationale schaal bevordert.

Volgens D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wieke Paulusma zouden vrouwen in heel Europa recht moeten hebben op veilige en toegankelijke abortus, NL Tijden gemeld. Ze voegden eraan toe dat dit mogelijk zal zijn als toegang tot abortus als een mensenrecht wordt verklaard in het Handvest van de grondrechten van de EU.

Voortaan zullen de D66’ers een initiatiefnota naar de Tweede Kamer sturen.

In juli riep het Europees Parlement op om de recht op abortus in het Handvest van de grondrechten, waarin staat dat de lidstaten de toegang tot veilige, legale en gratis abortusdiensten moeten garanderen.

“Elk jaar sterven wereldwijd 39.000 vrouwen door onveilige abortus. Dit is een stad zo groot als Wageningen. Dit is onmogelijk. Nederland moet het voortouw nemen om deze misstanden te bestrijden en voor toegankelijke en veilige abortuszorg in de wereld”, aldus Sjoerdsma. NL Tijden.

In juli, Nederland gesloopt de wachttijd van vijf dagen die vrouwen moeten ondergaan voordat ze een abortus ondergaan. Momenteel heeft Malta een totaal verbod op abortus, zelfs in gevallen waarin het leven van de vrouw in gevaar is, hoewel de wet in de komende weken moet worden gewijzigd. Polen heeft ook uiterst restrictieve wetten na een recente aanscherping, waardoor het in bijna alle gevallen verboden werd.

EURACTIV heeft contact opgenomen met D66 voor meer informatie.

(Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)

READ  Na de chaotische exodus worstelen Afghanen in Nederland om stabiliteit te vinden