april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Peterborough WO2-veteraan gehuldigd op Nederlandse Bevrijdingsparade

Geoff steekt zijn duim op als hij door Wageningen wordt gereden.

Geoff, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Kings Own Scottish Borderers in Arnhem diende, was een van een aantal veteranen die waren uitgenodigd in de stad Wageningen, net buiten Arnhem in het centrum van Nederland.

De stad is van belang vanwege het feit dat Duitse troepen, die onderweg Nederland hadden bezet, op 5 mei 1945 het officiële capitulatiedocument ondertekenden om de bezetting te beëindigen.

De Nederlanders hebben tijdens de Duitse bezetting veel ontberingen doorgemaakt en de Bevrijdingsparade is een feest dat duizenden mensen bijwonen om hun liefde, bewondering en dank aan hun bevrijders te betuigen.

Inschrijven naar onze dagelijkse nieuwsbrief

WW2-veteranen die in Nederland hebben gevochten, werden donderdag (5 mei) door de straten van Wageningen geparadeerd.

De veteranen zijn in een vloot van 30 . door de Taxi Charity for Military Veterans naar Nederland gebracht

zwarte taxi’s. Hun eerste ervaring met de liefde die de Nederlanders voor hen hebben, was toen de taxi’s de veerboot verlieten

bij Hoek van Holland en een politiemotor begeleidde hen en sloot 120 kilometer snelweg en wegen af ​​om hen in konvooi naar Wageningen te brengen.

Op die dag leidden de veteranen de Nederlandse Bevrijdingsparade op televisie, terwijl de 103-jarige Ray Whitwell en de 102-jarige majoor Ted Hunt MVO op Wageningen Square zaten, buiten het hotel waar de capitulatie werd ondertekend, met de uitgenodigde hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de echtgenoot van de Koninklijke Prinses, prof. dr. Dhr. Pieter van Vollenhoven. De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren sprak de menigte toe en bedankte Arnhem-veteranen majoor Ted Hunt en Raymond Whitwell in haar toespraak voordat de parade begon.

READ  Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber sterft op 81-jarige leeftijd; zijn campagne "heeft bijgedragen aan de val van de Berlijnse muur"

Geoff zei: “Ik zie Nederland als mijn tweede thuis en ik kom er graag zo vaak als ik kan. Deelname aan de optocht is belangrijk zodat we de Nederlanders kunnen bedanken voor hun jaarlijkse welkom.

“Ik werd in 1944 gevangengenomen in de omgeving van Arnhem en werd gevangengenomen en werd voor de rest van de oorlog krijgsgevangen gehouden, maar ik zal de vriendelijkheid van de mensen nooit vergeten. Ze hadden zo weinig, en wij ook, maar we deelden wat dan ook we hadden met elkaar.”

Dick Goodwin, Vice President, Taxi Charity, zei: “De uitstorting van liefde voor de veteranen is ongelooflijk tijdens ons verblijf, maar tijdens de parade is het geluid van het bedanken van hun bevrijders oorverdovend. Onze veteranen zitten in drie golfbuggy’s en drie zwarte taxi’s aan het hoofd van de parade en de straten zijn omzoomd door duizenden mannen, vrouwen en kinderen die juichen, applaudisseren en hun bevrijders overladen met bloemen terwijl we door de stad trekken.

“Het is echt een ontroerende en onvergetelijke ervaring en er zijn tranen van zowel degenen in de parade als degenen die zijn gekomen om je te bedanken en hun vrijheid te vieren.”

Frans Ammerlaan van The Market Garden Foundation, die de bezoeken van Taxi Charity aan Nederland coördineert, voegde toe: “Ik werk al vele jaren samen met de Taxi Charity om hun bezoeken te vergemakkelijken.

Om meer te weten te komen over de steun die de Taxi Charity biedt aan veteranen en de reizen die zij organiseren

bezoek over het hele continent www.taxicharity.org.