maart 28, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands bedrijf plant twee drijvende windparken voor de kust van Belfast met een investering van £ 3 miljard


Een NEDERLANDSE specialist op het gebied van waterbouwkunde wil twee offshore drijvende windparken ontwikkelen op slechts een paar kilometer van de kust van Belfast in een potentieel investeringsbedrag van £ 3 miljard.

SBM Offshore zegt dat het project – waarbij tot 25 enorme turbines worden gebouwd die worden gevoed door de energiecentrales van Kilroot of Ballylumford – tegen het einde van dit decennium ook 700 banen zou creëren en 500.000 huizen in het noorden van stroom zou voorzien.

Maar hoewel de plannen in een vroeg stadium over het algemeen gunstig zijn onthaald door de departementen landbouw, financiën en economie van Stormont, is het onwaarschijnlijk dat ze vooruitgang boeken zonder groen licht van het Crown Estate, dat eigenaar is van de Britse zeebodem.

Vorig jaar hield het Crown Estate zijn eerste veiling in tien jaar voor vergunningen voor de bouw van offshore windmolenparken voor de kust van het VK, en het trok waanzinnige belangstelling van binnenlandse en internationale bieders.

SBM Offshore, dat wereldwijd 4.500 mensen in dienst heeft, evalueert al ongeveer een jaar het kustpotentieel van Noord-Ierland en heeft al £ 500.000 “geriskeerd” om milieustudies te laten uitvoeren aan zowel de Ierse als de Schotse kust.

En het bedrijf benadrukt dat de ambitie van Noord-Ierland om de uitstoot tegen 2050 met 80 procent te verminderen “gewoon niet mogelijk zal zijn zonder de levering van offshore-energie”.

In de onlangs gepubliceerde energiestrategie van Stormont is rekening gehouden met één gigawatt aan offshore-energie, en het voorstel van SBM voor het North Channel zou bijna de helft daarvan opleveren.

READ  Arsenal krijgt Nederlandse aanvaller als ze £ 33m + betalen, bod mogelijk

“Onze twee locaties zouden samen 400 megawatt genereren, wat neerkomt op 13 procent van de totale energiebehoefte van Noord-Ierland en tot 57 procent van de binnenlandse behoefte”, zegt Niamh Kenny, projectdirecteur bij North Channel Wind, een dochteronderneming van SBM in Ierland.

Ze beschreef Noord-Ierland als een ‘sweet spot’ voor een drijvend windmolenpark.

“Het heeft zeer goede windsnelheden, maar het heeft een goedaardige omgeving in de zin dat er heel weinig golven zijn.

“En waar we bouwen, zijn er ook geen bijzonder sterke getijden, dus het niveau van beschikbaarheid is veel hoger dan in het noorden van Schotland en dat drukt de prijs.”

Ze voegde eraan toe: “Wij geloven dat Noord-Ierland een van de goedkoopste plaatsen zal zijn om overal op de Britse eilanden drijvende offshore-windenergie te bouwen en hopelijk zal dat uiteindelijk worden weerspiegeld in de totale kosten van elektriciteit hier.”

Noord-Ierland zal, gezien de afhankelijkheidssectoren van zijn economie, zoals de landbouw, waarschijnlijk nooit het netto nulpunt bereiken, hoewel het Comité voor klimaatverandering, het klimaatadviesorgaan van de regering, in 2020 suggereerde dat een reductie van 82 procent tegen 2050 “een billijke bijdrage” zou zijn. voor de regio.

North Channel Wind stelt twee drijvende windparken voor (de grootste zou plaats bieden aan 15 tot 20 turbines, terwijl de andere 5 tot 7 turbines zou hebben), gelegen op 12 km en 27 km van de kusten van de provincies Antrim en Down, op ongeveer 120 meter waterdiepte, en gelegen aan weerszijden van de Stena-veerbootroute tussen Belfast en Cairnryan.

Het bedrijf (www.northchannelwind.com) zegt dat het project “aanzienlijke kansen voor de toeleveringsketen” zou creëren, waaronder de assemblage van de vereiste stalen drijvende apparaten, logistiek, assemblage, maritieme diensten en constructie.

READ  Nederlands gig economy platform YoungOnes lanceert in Londen

SBM Offshore zegt dat drijvende technologieën bijzonder geschikt zijn voor de Ierse Zee vanwege hun aanzienlijk verminderde milieu-impact tijdens installatie en gebruik in vergelijking met conventionele turbines waarvan de fundamenten zich op de zeebodem bevinden.

Mevrouw Kenny voegde toe: “We zijn in gesprek met de regering van Noord-Ierland, netbeheerder SONI, energieregulator UREGNI, Renewables NI en Crown Estate.

“We hebben de karakterisering van onze site al voltooid en zijn in overleg met Daera een verkenningsoefening begonnen, wat de eerste stap is in het aanvragen van een maritieme licentie om offshore-infrastructuur te bouwen.”

De vertegenwoordigers zullen de komende maanden belangrijke belanghebbenden ontmoeten, waaronder de vissersgemeenschap, lokale belangengroepen en andere mariene gebruikers om reacties te peilen, het project te optimaliseren en partnerschappen op te bouwen waarvan de gemeenschap zegt dat ze de komende jaren ten goede zullen komen.