maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Nederlandse paprikazendingen konden leemte niet opvullen’

De voorheen vrij ontspannen situatie in dit segment veranderde deze week. Spaanse zendingen bleven krimpen als gevolg van het einde van het seizoen en logistieke problemen, terwijl de Nederlandse geleidelijk groeide. Deze laatste kon het ontstane gat echter niet opvullen, waardoor het aanbod onvoldoende was om aan de vraag te voldoen.

In Frankfurt brachten Turkse producten zo’n 20% meer op voor zowel bulkgoederen als flowpackgoederen van 400 gram. De Turkse teelt schakelde geleidelijk over van beschutte naar openluchtteelt.

Appels
Binnenlandse artikelen domineren nog steeds de markt, met Elstar en Jonagold voorop. Het brede assortiment appels van de binnenlandse oogst liep iets terug. Boskoop en Royal Gala verloren relevantie en ook de aanwezigheid van Pinova nam af.

Peren
De invoer uit Zuid-Afrika groeide: naast Williams Christ, Rosemarie, Abate Fetel en Cheeky kwam ook Celina aan. Er was een langzame maar gestage overgang van Europese goederen naar verzendingen uit het buitenland.

Tafeldruiven
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden de scene, met IFG, Arra-variëteiten, Crimson Seedless en Thompson Seedless voorop. Peruaanse en Namibische zendingen vulden de gebeurtenissen aan, waarbij de laatste aan belang leek in te boeten.

Sinaasappels
Spanje domineerde de blonde sinaasappelsector, zij het met dalende volumes, en leverde voornamelijk Lane Late, Navelate en Salustiana. Het seizoen liep op zijn einde en op het Iberisch schiereiland verliep de export niet zoals normaal door problematisch weer en stakingen.

Kleine citrusvruchten
Met de lentetemperaturen bleef het belang ervan afnemen en het seizoen vorderde gestaag naar het einde toe: zowel vraag als beschikbaarheid beperkt. Bovendien daalden de organoleptische kwaliteiten van het aanbod zichtbaar.

READ  Nederlandse scale-up VIKTOR haalt € 5,1 miljoen op om ingenieurs te helpen softwareontwikkelaars te worden

Citroenen
Het assortiment bestond voornamelijk uit Spaanse Primofiori en Turkse Lama. Italiaans fruit vervolledigde het assortiment in Frankfurt met het onbehandelde ras met blad voor € 2 per kilo en in Keulen met de standaardkwaliteit voor € 1,40 per kilo.

Bananen
De rijpers stemden in de regel vraag en aanbod af, dus qua prijs was er weinig beweging. De vraag was gemengd: terwijl de belangstelling van de klanten in Frankfurt merkbaar afzwakte, waren de handelaren in Hamburg verheugd te zien dat de klanten stevige aankopen deden.

Bloemkool
Franse producten domineerden, meer nog dan Italiaanse en Spaanse. Belgische batches kostten € 12 per bereiding van 6 stuks aan het begin van de week in Frankfurt, maar zakten in de loop van de week in op het prijsniveau van Franse producten.

Sla
In sla domineerde België voor Italië; local uit Beieren vulde de actie in München en Frankfurt aan als balensla, maar als marginaal item, aangezien de tarieven nog erg ambitieus waren. De aanhoudende stakingen in de logistieke sector en het regenachtige weer in de Spaanse teeltgebieden leidden tot stevigere prijzen voor ijsbergsla en een levendige vraag.

Komkommers
Hollandse komkommers domineren nu. Qua belang volgden zeer aanwezige binnenlandse en Belgische partijen. Spaanse toeleveringen namen alleen plaatselijk deel aan de marketing, maar bleven aan belang inboeten.

Tomaten
De beschikbaarheid over brede gebieden werd deze week opnieuw gekenmerkt door een krap en schaars aanbod en verder stijgende waarderingen. De aanvoer van alle soorten uit Spanje werd nog schaarser en bleef ondertussen in prijs stijgen.

Bron:: BLE

READ  Het op een na grootste Nederlandse pensioenfonds gaat alle $ 1,3 miljard aan Russische activa verkopen