mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse partijen bereiken eindelijk overeenstemming over de vorming van een regering

Nederlandse partijen bereiken eindelijk overeenstemming over de vorming van een regering

Den Haag, Nederland: Zes maanden nadat Geert Wilders een schokkende verkiezingsoverwinning behaalde, bereikten ruziënde politici woensdag eindelijk een akkoord over een coalitieregering met de Nederlandse extreemrechtse leider.

“We hebben een onderhandeld akkoord”, zei Wilders, die er met tegenzin in toestemde zijn droom om de op vier na grootste economie van de EU te runnen op te geven, te midden van wijdverbreide zorgen over zijn anti-islamitische en anti-Europese opvattingen.

Het was niet meteen duidelijk wie Mark Rutte, die vrijwel zeker zal worden gekozen als de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, zou vervangen als premier om de rechtse coalitieregering te leiden.

“De discussies over de premier zullen later plaatsvinden”, zei Wilders tegen verslaggevers.

Voormalig minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die een sleutelrol speelde bij het begeleiden van de eerste gesprekken, lijkt echter de grootste kanshebber.

Woensdag laat keurden alle wetgevers van de vier partijen de deal goed, waarvan de details niet onmiddellijk beschikbaar waren.

In maart kwamen de vier partijen overeen een semi-technische regering te zoeken met 50 procent politici en 50 procent buitenlands beleid.

Lees meer: ​​Hamas veroordeelt de opmerkingen van Biden over gijzelaars als ‘tegenslag’ voor de gesprekken over een Gaza-deal

Nederland had in 1918 voor het laatst zo’n ‘deskundige’ regering, en het is onduidelijk hoe deze honderd jaar later zal functioneren.

Na marathongesprekken dinsdag zei Wilders dat het een ‘historische dag’ zou zijn als zijn extreemrechtse PVV-onafhankelijkheidspartij voor het eerst deel zou uitmaken van een Nederlandse regering.

Extreemrechts heeft in heel Europa verkiezingen gewonnen, maar heeft moeite om stemmen om te zetten in macht, omdat andere partijen weigeren met hen samen te werken.

READ  Turkije is verplicht alle uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te respecteren: Nederlands parlementslid

Wilders, ook wel de ‘Nederlandse Trump’ genoemd, heeft een aantal van zijn politieke standpunten verzacht, maar zijn verkiezingsprogramma riep nog steeds op tot een verbod op de Koran en moskeeën.

Wilders stond op het punt de eerste extreemrechtse premier van het land te worden nadat hij bij de verkiezingen de meeste stemmen had gewonnen, maar ten minste één van zijn coalitiepartners heeft gedreigd hem daarbij te torpederen.

“Vergeet niet: ooit word ik premier van Nederland. Met de steun van nog meer Nederlanders”, zei Wilders nadat hij met tegenzin een stap opzij had gezet.

“Als er geen morgen is, dan overmorgen.”

Het is een traditie geworden dat Nederlandse overheden er lang over doen om zich te ontwikkelen.

Rudds laatste regering werd na 271 dagen gevormd.