mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechtse partijen bereiken een eerste akkoord over de regeringsvorming

Nederlandse rechtse partijen bereiken een eerste akkoord over de regeringsvorming

Vier rechtse partijen in Nederland zeiden woensdag dat ze een voorlopig akkoord hadden bereikt om een ​​regering te vormen die zou voorkomen dat een populistische politicus, Geert Wilders, premier zou worden.

Het akkoord kwam er na bijna zes maanden onderhandelen, en nu moeten de leiders van de vier partijen het voorleggen aan hun partijleden in het Huis van Afgevaardigden, die nog steeds amendementen kunnen aanbevelen. Maar de partijleiders spraken hun hoop uit, aangezien de kansen op regeringsvorming groot waren.

“Het kan niet fout gaan”, zei Carolyn van der Plas, voorzitter van de populistische pro-boerenpartij Farmer Citizens Movement, woensdag tegen verslaggevers. In reactie daarop zei Wilders tegen dhr Hij plaatste twee biddende handen en een zonne-emoji Op socialemediaplatform X.

De deal is nog steeds grotendeels Mr. De partij van Wilders zal afhankelijk zijn van de Partij voor de Vrijheid, die afgelopen najaar de verkiezingen beslissend won en schokgolven door het Nederlandse politieke establishment veroorzaakte.

Sinds november is dhr. Wilders en zijn Vrijheidspartij hebben onderhandeld over de vorming van een regering met de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, een centrumrechtse partij die het land de afgelopen dertien jaar heeft geregeerd; de New Social Deal, een centristische partij; en de Boerenburgerbeweging.

Samen hebben deze vier een comfortabele meerderheid van 88 zetels in de Tweede Kamer. In maart heeft dhr. Wilders kondigde aan dat hij geen premier zou worden, omdat de vier partijen het niet eens konden worden over een manier van samenwerken.

In plaats daarvan zei hij dat hij zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden als leider van zijn partij zou behouden. Leiders van drie andere partijen kwamen overeen hetzelfde te doen, waarbij geen van hen het hoogste ambt van het land mocht bekleden.

READ  De Nederlandse premier liet het bod varen, ondanks de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders

Als de deal wordt bekrachtigd, gaan de vier partijen op een iets andere manier samenwerken dan in Nederland gebruikelijk is: een kabinet bestaande uit politieke buitenstaanders en een premier die niet de leider is van een van de regerende partijen.

Door voor deze constructie te kiezen wordt beoogd meer afstand te creëren tussen kabinet en parlement dan de traditionele meerderheidscoalitie die het land onder premier Mark Rutte bijna anderhalf decennium regeerde.

Maar de partij van Wilders zal nog steeds invloedrijk zijn, zegt Simon Odjes, universitair docent Nederlandse politiek aan de Universiteit Leiden.

‘Het zal een kabinet zijn waarin een extreemrechtse partij een grote stempel drukt’, zei hij. zei Odges. “Het zal niet worden aangenomen omdat Wilders geen premier zal zijn.”

Een groot deel van de precieze inhoud van de voorlopige alliantieovereenkomst is onbekend. Vaak zal dit gepaard gaan met een streng immigratiebeleid, dat dhr. Het was de belangrijkste kwestie waarover Wilders campagne voerde.

De grote vraag is wie de volgende premier wordt. Dhr. Wilders en andere onderhandelaars hebben er geen publieke uitspraken over gedaan.

“We hebben vandaag ook over de premier gesproken”, zei de heer. Wilders vertelde dit woensdag aan Nederlandse verslaggevers. “We zullen dat gesprek later voortzetten.”

Dhr. Wilders zelf is het langstzittende parlementslid. Die positie kan hem meer bekendheid geven in het publieke debat, Mr. zei Odjes, en zou de toch al sterke positie van zijn partij in de Tweede Kamer kunnen versterken.

Na de Nederlandse verkiezingen in november heeft dhr. De partij van Wilders werd met gemak de grootste partij. De overwinning van de Vrijheidspartij, die heeft gepleit voor het verbieden van de Koran, het sluiten van islamitische scholen en het stopzetten van de acceptatie van asielzoekers, is een duidelijke berisping aan het adres van het politieke establishment van het land.

READ  Centric stapt uit Nederlandse pensioenuitvoeringsmarkt | Nieuws

Maar na de verkiezingen heeft dhr. Wilders heeft zich teruggetrokken van enkele van zijn radicalere voorstellen.

Om ervoor te zorgen dat hij zich aan de grondwet zou houden, namen de vier partijen de ongebruikelijke stap om een ​​document te ondertekenen waarin ze beloofden deze te zullen handhaven – een al lang aanvaarde stap.