juli 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Nederlandse EU-asiel kan 'jaren' duren: Wilders tegen AFP

Het Nederlandse EU-asiel kan 'jaren' duren: Wilders tegen AFP

Extreemrechtse leider Geert Wilders zei donderdag tegen AFP dat het “jaren” zou kunnen duren voordat de nieuwe Nederlandse regering haar belofte zou nakomen om het EU-asielsysteem te verlaten, maar beloofde dat het land zijn strenge asielbeleid zou handhaven.

In een gesprek met AFP nadat het regeerakkoord nog geen zes maanden verwijderd was, zei Wilders: “We zullen proberen de zogenaamde intrekking voor asiel te krijgen, net als de Denen. Als het toch lukt, kan het jaren duren.”

Denemarken heeft een deal gesloten om het land vrij te stellen van bindend gemeenschappelijk asielbeleid van de EU en de nieuwe Nederlandse regering is van plan de Europese Commissie daar binnenkort om te vragen.

Maar op de korte termijn wil de nieuwe rechtse regering volgens Wilders de Nederlandse wet gebruiken om wat hij ‘de toestroom van asielzoekers’ in Nederland noemt, te beteugelen.

“Wat we vandaag in ons akkoord hebben, is eigenlijk het strengste anti-asielbeleid dat ooit in Nederland is geïmplementeerd”, vertelde hij aan AFP.

De extreemrechtse leider beloofde ook grenscontroles in te voeren om een ​​strenger asielbeleid af te dwingen.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei: “We kunnen niet afwijken van de EU-wetgeving… we handelen op basis van bestaande verdragen en bestaande wetten.”

Maar woordvoerder Erik Mammer voegde eraan toe: “We zullen afwachten wat een nieuwe Nederlandse regering formeel voorstelt.”

– 'Geloof, moed en trots' –

Donderdagochtend vroeg bereikten Nederlandse toppolitici na marathongesprekken eindelijk overeenstemming over de uitgangspunten voor een coalitie in de komende jaren.

Maar het valt nog te bezien wie de premier zal worden van de op vier na grootste economie van de EU en het belangrijkste NAVO-lid.

READ  BinckBank biedt een Nederlandse banklicentie aan om te integreren met Saxo

Wilders liet met tegenzin zijn ambities om leider te worden varen, te midden van wijdverbreide onrust over zijn anti-islamitische, anti-Europese opvattingen.

Het 26 pagina’s tellende regeerakkoord, getiteld ‘Hoop, Moed en Trots’, roept ook op tot het onderzoeken van het idee om de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

Jeruzalem wordt door zowel Israëli's als Palestijnen geclaimd, maar de meeste regeringen vermijden het plaatsen van ambassades daar, waarmee ze vooruitlopen op de uitkomst van de onderhandelingen over een duurzame vrede.

“Gezien de diplomatieke belangen en oplossingen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict zullen we te zijner tijd onderzoeken wanneer we de ambassade naar Jeruzalem moeten verplaatsen”, aldus de verklaring.

Wilders erkende dat ook dit tijd zal vergen.

“We doen een onderzoek, dus het zal niet morgen gebeuren… maar ik weet zeker dat het over een paar jaar niet zal gebeuren”, vertelde hij aan AFP.

“Het zal een heel gelukkige dag zijn als dat gebeurt… Het is historisch dat het in het regeerakkoord staat”, voegde hij eraan toe.

Op het gebied van het buitenlands beleid hebben de bondgenoten zich ertoe verbonden Nederland een “constructieve partner” in de EU te houden en Oekraïne “politiek, militair, financieel en moreel” te steunen.

In het akkoord staat dat Nederland zich “aan de bestaande afspraken zal houden” over het klimaat, maar waarschuwt dat “als we de doelstellingen niet halen, we alternatief beleid zullen ontwikkelen”.

– Vierpartijenalliantie –

Alle ogen zijn nu gericht op wie de huidige premier Mark Rutte zal vervangen, die vrijwel zeker zal worden gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

READ  Nederlandse universiteiten trekken nog steeds actief internationale studenten aan

De coalitiepartijen benoemden ambtenaar Richard van Zwolle als zogenaamde ‘ontwerper’ die toezicht zou houden op de kabinetsformatie, maar niet de premierskandidaat was.

De belangrijkste kanshebber was voormalig minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken Ronald Blasterk, die een sleutelrol speelde bij het begeleiden van de eerste onderhandelingen.

In maart kwamen de vier partijen overeen om te streven naar een deels technisch kabinet van 50 procent politici en 50 procent niet-politici.

Extreemrechts heeft in heel Europa verkiezingen gewonnen, maar heeft moeite gehad om stemmen om te zetten in macht, omdat andere partijen weigeren met hen samen te werken.

“Het is een zorgelijke dag. We hebben onder Wilders een extreemrechtse partij in het machtscentrum in Nederland”, zei oppositieleider Frans Timmermans van de Groenen-linkse coalitie woensdag.

Maar Wilders vertelde verslaggevers dat het een ‘historische’ dag was, nu zijn extreemrechtse PVV Vrijheidspartij in de regering zit – ‘in het centrum van de macht.

“We schrijven vandaag geschiedenis… de zon gaat weer schijnen in Nederland”, zei Wilders.

jcp-ric/jj/jm