april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De verjaardag van de Nederlandse feestkoning, maar koninklijke blunders werpen een schot in de roos

Inhoud afbeelding - Phnom Penh Post

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima der Nederlanden zetten hun gezichtsmaskers op nadat ze op 5 juli 2021 voor een staatsdiner ter ere van hen poseerden in het Bellevue presidentieel paleis in Berlijn. AFP

Mensen in heel Nederland kwamen woensdag naar buiten om de 55e verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren, terwijl de koninklijke familie werkt om haar populariteit te herstellen na een reeks blunders tijdens de pandemie.

Tienduizenden feestvierders met eigenzinnige oranje outfits en hoeden gingen door het hele land de straat op, voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus twee jaar geleden.

Ondanks het spektakel hebben een reeks blunders van het Nederlandse koningshuis tijdens de crisis de festiviteiten verdoezeld – fouten die hun populariteit naar een historisch dieptepunt hebben gedreven.

Actualiteitenprogramma Eenvandaag op de publieke omroep NPO bracht dit weekend haar bevindingen naar buiten.

De koning was “onzichtbaar” geweest tijdens het begin van de coronaviruspandemie, vertelden ze de opiniepeilers.

In oktober 2020 werd het koningshuis gedwongen een vakantie naar Griekenland in te korten na een verontwaardiging toen de media de details ervan bekendmaakten.

De gevoelens liepen hoog op, mede omdat Nederland net in een gedeeltelijke lockdown was gegaan.

In december vorig jaar gaf de koninklijke familie toe dat het een vergissing was geweest om 21 mensen uit te nodigen om de 18e verjaardag van prinses Amalia, de toekomstige koningin, te vieren.

Destijds mochten mensen in Nederland maar vier gasten boven de 13 jaar in huis ontvangen.

‘Leer van fouten’

Hoewel het koninklijk feest buiten werd gehouden, deelde Willem-Alexander later de Nederlandse premier Mark Rutte mee dat “het bij nader inzien geen goed idee was om [the gathering]”.

READ  "Roep eerst je eigen Nederlandse fans op!"- F1 Twitter bestempelt Max Verstappen als hypocriet voor het plaatsen van een bericht tegen online misbruik

Maar de opiniepeilers van Eenvandaag merkten op: “Er is een perceptie ontstaan ​​dat de koning niet leert van zijn fouten en geen gevoel heeft voor wat er met gewone Nederlanders gebeurt.

“Mensen nemen hem dat kwalijk.”

“We hadden het allemaal moeilijk met de coronaregels”, schreef een van de panelleden van de Eenvandaag-enquête.

‘Maar de koning denkt dat ze niet op hem van toepassing zijn.’

“De een is ook maar een mens”, schreef een ander. “Maar zij (het koningshuis) lijken helemaal niet na te denken.”

Inhoud afbeelding - Phnom Penh Post

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima nemen vorig jaar plaats voor een concert in het Konzerthaus aan de Gendarmenmarkt in Berlijn. AFP

Uit een peiling van de NPO/Eenvandaag van zaterdag bleek dat het vertrouwen in het koningschap van Willem-Alexander in 2022 was gedaald tot 54 procent, tegen 82 procent in 2019.

Het vertrouwen in zelfs de meest populaire royal, koningin Maxima, was gedaald tot 61 procent van 84 procent in 2019, aldus het onderzoek onder 26.448 respondenten.

En een Ipsos-enquête voor het NOS-nieuwsprogramma dat woensdag werd gepubliceerd, gaf de koning een 6,7 op 10 – een daling van 7,7 in 2020.

“Het koningshuis heeft een aantal blunders gemaakt tijdens de pandemie die nu terug te zien is in deze cijfers”, vertelde de Nederlandse historicus Han van der Horst aan AFP.

“Er staat hen hard te werken om hun populariteit te herstellen – en om te laten zien dat ze in contact staan ​​met het gewone volk.”

‘Wakker worden’

De vorst en zijn gezin brachten “Koningsdag” door met een bezoek aan de Zuid-Nederlandse stad Maastricht.

READ  De Lehi Valley Planning Commission moet de plannen voor de locatie van Dutch Springs beoordelen wanneer de ontwikkelaar naar voren komt om de steengroeve te doneren | Regionaal nieuws van Lehi Valley

Ondanks deze tegenslagen weet hij dat het onwaarschijnlijk is dat de Nederlandse monarchie op korte termijn zal verdwijnen.

Volgens de Eenvandaag-enquête vindt 56 procent van de mensen nog steeds dat Nederland een constitutionele monarchie moet blijven – tegenover 36 procent die liever een republiek zou zien.

Het is misschien niet verwonderlijk dat degenen die Koningsdag vierden op straat in een vergevingsgezinde bui waren.

“De koning is gewoon een mens, zoals wij allemaal”, zei de 24-jarige George van der Laan in een drukke straat in Den Haag overspoeld met sinaasappel.

En de royals zijn zelf begonnen met het herstellen van de schade.

Prinses Amalia kwam vorig jaar juni in het nieuws toen ze haar recht op een jaarinkomen van 1,6 miljoen euro ($ 1,81 miljoen) opgaf totdat ze haar studie had afgerond.

En meer recentelijk stelde Willem-Alexander een kasteel ter beschikking in Midden-Nederland om 32 Oekraïense vluchtelingen te huisvesten.

De koning zelf, gevraagd naar de kritiek, zei tegen de NOS nieuwslezer: “Opiniepeilingen maken niet zoveel indruk op mij, maar wat ik wel nuttig vind, is opbouwende kritiek.”

Dat waren er genoeg in de recente peilingen.

Veel Nederlanders voerden aan dat het koningshuis zichtbaarder zou moeten zijn in tijden van ontbering.

Ze stelden ook voor om adviseurs bij de hand te hebben om hen op de voor de hand liggende slechte keuzes te wijzen.

“Deze onderzoeken moeten als een wake-up call dienen”, zegt een van de respondenten van Eenvandaag.